Sunday, March 28, 2010

Kandirani bademi s ružinom vodicom


Ovaj recept je iz magazina “Gourmet”, a uz njega stoji rečenica: “Food editor Maggie Ruggiero was served rose-scented candied peanuts and mint tea on the rooftop of the home of a Toubkal local. It turned out to be one of the best-tasting snacks she’d ever had”. Inaće prema Gourmetovim receptima imam toliko poštovanje da gotovo nikada ništa ne izmijenim, međutim kikiriki koji stoji u originalnom receptu jednostavno nisam imala u kući, ali sam zato imala netom nabavljenu ružinu vodicu, te da sam jedva dočekala da isprobam još jedan recept s njom. Umjesto kikirikija upotrijebila sam bademe i orahe (i umjesto običnog šećera smeđi šećer). Rezultat je...stvaranje ovisnosti, barem kod mene.

Recept:
3/4 šalice smeđeg šećera (oko 180 ml)
1/4 vode  (oko 60 ml)
1 3/4 šalice badema i oraha (oko 420 ml)
1 1/2 žličice ružine vodice


Stavite na plitki pladanj ili dasku veći komad voštanog papira ili folije. U dubokoj tavi zagrijete šećer s vodom te miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte bademe i orahe pa miješajte na srednje jakoj vatri oko 8 minuta. Voda sa šećerom će se sve više zgušnjavati dok se ne pretvori u gusti sirup. Tada mu dodajte ¼ žličice soli. Nastavite kuhati i miješati još otprilike 3 minute dok sirup ne postane zlatno smeđi. Maknite s vatre i odmah dodajte ružinu vodicu. Rasporedite bademe i orahe po papiru dok se ne ohlade (oko 20 minuta). Ako ih odmah ne pojedete, možete ih držati u limenim kutijama na sobnoj temperaturi. Kao što stoji na početku teksta - servirajte ih uz čaj od mente.

Ružina vodica se može nabaviti u trgovinama s Bliskoistočnom hranom. Pazite da ne biste upotrijebili parfem ili vodicu koja nije namijenjena prehrani. Ružinu vodicu možete napraviti čak i u kućnoj radinosti. Ako je baš nikako ne možete nabaviti vjerujem da bi se isplatilo eksperimentirati i s nekim drugim vrstama aroma, a također i s drugim vrstama orašastih plodova.

2 comments:

  1. Sutra kupujemo ružinu vodicu i radimo bombone. Pusa Sandra i mama

    ReplyDelete
  2. Pretpostavljam da niste pronasle ruzinu vodicu. Evo linka za one koji zele napraviti ruzinu vodicu u kucnoj radinosti:
    http://www.care2.com/greenliving/rose-water-how-to-make-your-own.html#

    ReplyDelete