Saturday, March 13, 2010

Halva od melase i tahinija

Halva je zajednički naziv za niz slatkiša koji se konzumiraju na bliskom istoku, u centraloj Aziji, južnoj Aziji, na Balkanu i u jevrejskom svijetu. Halva može biti pripremljena na bazi brašna, ulja, orašastih plodova i maslaca ili sjemenki i šećera odnosno raličitih sladova. Sasvim slučajno izmislila sam ovu kombinaciju koja je vrlo jednostavna i hranjiva. Tahini i melasa s dodatkom cimeta. Tahini je bogat kalcijem, proteinima i B vitaminom. Također sadrži masne kiseline važne za zdravlje kože, vitamin E koji usporava starenje, te amino kiseline koje olakšavaju detoksikaciju jetre.
Nasuprot šećeru, melasa je zaslađivač koji sadrži mnoge minerale važne za zdravlje. Odličan je izvor željeza, kalcija, bakra, magnezija i potazija.
Cimet ima iznenađujuće puno ljekovitih svojstava, spomenut ću samo neke –  antibakterijsko i protuupalno djelovanje, te snižava razinu kolesterola u krvi.

Recept:
1 i 1/3 šalice tahinija (paste od sezama, može se nabaviti u trgovini zdrave hrane), (oko 320 ml)
1/3 šalice melase (ako ne možete nabaviti melasu, pokušajte je nadomjestiti medom ili rižinim/ječmenim sladom), (oko 80 ml)
1 jušna žlica meda
1 žličica cimeta

Promiješati sastojke u posudi za kuhanje drvenom kuhačom. Primijetit ćete da se melasa i tahini počinju zgušnjavati i prije nego što ih počnete grijati. Stavite posudu na laganu vatru. Energično miješajte da ne zagori. Smjesa će pri zagijavanju postati malo rijeđa (ali će vas svejedno zaboliti ruka). Čim smjesa postane vruća, a to ćete ustanoviti tako da je dodirnete, osim toga će početi zagarati, istresite je u maleni kalup. Brzo poravnajte rukom (pazite da se ne opečete) ili špatulom. Neka se halva ohladi nekoliko minuta.
Kada je toplo-mlaka razrežite je na kockice veličine zalogaja. Trebate odabrati pravi trenutak za rezanje jer ako se halva previše ohladi pucat će i raspadati se prilikom rezanja. Ako je pak pretopla, rastezat će se pa kockice neće biti uredne.

No comments:

Post a Comment