Thursday, December 30, 2010

Flourless Chocolate Cake

Premda me jako zabavlja prevesti na hrvatski jezik čak i jela koja su naoko neprevediva, naziv ove torte nisam prevela jer je toliko prepoznatljiv da se bojim da bi dovelo do zabune. Flourless Chocolate Cake (bezbrašna čokoladna torta) je dobio naziv po sastojku koji je izostavljen - priprema se samo s jajima, maslacem i čokoladom. Zapravo kao da ispečete čokoladnu kremu. Osim što je ovo jedan od najboljih načina za uživanje u čokoladi, ova torta je također popularna među korisnicima bezglutenske dijete. Torta je čista dekadencija i ostvarenje svih snova za čokoljupce (jedan pogled na čistoću sastojaka i sve će vam biti jasno). Kod mene je na top ljestvici tri najdraže torte.

Želim vam najljepšu novogodišnju noć i da vam naredna godina bude kao ova torta – jednostavna i sočna te puna okusa i doživljaja...Sretno!

Recept:


Sastojci:


18 dkg maslaca (i još malo za podmazivanje kalupa)
18 dkg tamne čokolade narezane na manje komade
6 velikih žumanjaka
6 velikih bjelanjaka
120 ml smeđeg šećera
Šećer u prahu za posipanje


Zagrijte pećnicu na 135 °C. Kalup za tortu premažite maslacem.


Čokoladu i maslac otopite na pari. Maknite svatre pa umješajte žumanjke. U posebnoj posudi električnim mikserom istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postepeno dodavaje šećer uz miješanje. Odvojite četvrtinu snijega od bjelanjaka i pomiješajte ga sa čokoladnom smjesom. Zatim čokoladnu smjesu nježno umješajte u snijeg od bjelanjaka. Trebate to raditi kuhačom ili fleksibilnom špatulom vrlo nježno tako da snijeg ostane što više pjenast (kao da radite soufflé). Istresite kremu u podmazan kalup za tortu i pecite 45 – 50 minuta.


Kada je izvadite iz pećnice torta će izgledati kao da se lijepo digla ali nakon nekoliko minuta će splasnuti i lagano popucati po površini, tako i treba izgledati. Ohladite je na rešetki. Prije posluživanja posipajte je šećerom u prahu. Izvrsno paše i uz višnje ili kiselkasto šumsko voće i šlag.
Za 8 osoba

Ja sam je prigodno ukrasila pahuljicom – izrežite pahuljicu od papira, postavite je na tortu te preko nje posipajte šećer u prahu. Zatim pažljivo odmaknite pahuljicu. Ovu tortu sam radila prijateljici za poklon tako da je nisam mogla fotografirati narezanu. Iznutra, prema sredini izgleda više kremasto i jako je sočna i ljepljiva, a prema krajevima postaje hrskavija. Torta sama po sebi ne izgleda bog zna kako (a moja nikako :) na ovoj slici jer mi se kalup za tortu u zadnji čas pokvario pa sam nešto improvozirala s papirom za pečenje) pa je dobro stoji neki lijepi detalj, umjesto pahuljice možete izrezati i bilo kakav drugi prigodni oblik, slova ili simbole. Umjesto da je posipate šećerom, možete je koristiti kao bazu za bogato ukrašavanje šlagom i lijepim šumskim bobicama. Osobno mi je naukusnija sa šlagom i višnjama gdje nalikuje nekoj pojednostavljenoj Schwarzwald torti.

Godinama sam pripremala ovu tortu prema jednom receptu kojeg sam davno pronašla na interentu. Recept mi je ostao s one strane oceana, pa sam u međuvremenu isprobala još neke recepte. Navedeni recept je od Marthe Stewart (osim što sam bijeli šećer zamijenila smeđim) međutim željela bih napomenuti da svi recepti koje sam isprobala daju vrlo sličan rezultat. Ono što će učiniti razliku je dobra čokolada, a upotreba jaja i maslaca iz organskog uzgoja ili pak domaćih, doveli bi do pravog savršenstva.

Fotografija Flourless Chocolate Cake sa stranica Marthe Stewart na kojoj se vidi kako se površina torte lijepo raspucala.

18 comments:

  1. Predivna je!
    Sretna Nova Godina i tebi i tvojoj porodici i svako dobro vam želim!

    ReplyDelete
  2. Prekrasna torta za kraj..
    neka ti iduća godina bude što sretnija,
    slađa i inspirativnija..
    Velika pusa!!!

    ReplyDelete
  3. Ove torte se i sa pravom zovu torte, jer koliko sam videla u rečniku naziv torta nose poslastice koje nemaju brašna! Ja jako slično pravim Sacher, bez brašna ili sa jednom kašikom. Predivna je ova pahulja!
    Sretna Nova, sa željom da nas svaki dan obraduješ novim i kreativnim receptima (malo sam sebična)! Puno sdravlja, sreće, veselja i uspeha na poslu!

    ReplyDelete
  4. divna torta!!....( nedostaje mi slatkoga ovih dana!!!!!!)....
    sretna ti nova godina i da nas još dugo obogaćuješ svojim receptima:)))...
    sretna nova godina!!!!.....
    M...

    ReplyDelete
  5. Fenomenalna torta, ... svako dobro želim tebi i tvojoj ekipi:))

    ReplyDelete
  6. Hvala draga Sweet i tebi sve najbolje! A torta...torta je mljac!!! :D Pusa!

    ReplyDelete
  7. Sretna ti Nova draga Sweet i hvala ti što nas usrećuješ sa predivnim receptima.

    ReplyDelete
  8. Prelepa tortica!
    Sve najlepse tebi i tvojoj porodici!!!

    ReplyDelete
  9. Sretna Nova i sve najbolje!
    Tortica je odlicna i prlepa sa ovom pahuljicom.

    ReplyDelete
  10. Ovo je prava torta za mene, čokoljupca.
    Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  11. Sve najlepše u Novoj godini :)))

    ReplyDelete
  12. Sretna Nova Godina tebi i tvojoj obitelji. Neka ova bude uspješna i radosna. :)

    Torta mi se jako sviđa, obožavam ovakve čokoladne kolače bez brašna i moram je isprobati. :)

    ReplyDelete
  13. Želim ti sve najbolje u Novoj godini!
    Ja nemam "slatki zub" ali se svakako veselim svim tvojim (n)ovogodišnjim slanim receptima...:-)

    ReplyDelete
  14. Sve najbolje u Novoj godini tebi i tvojoj obitelji!

    Torta je napraosto savršena!

    ReplyDelete
  15. Najljepsa vam hvala na lijepim komentarima i dobrim zeljama

    ReplyDelete
  16. Znam tu vlaznu i socnu teksturu iznutra, i jeste za cistu uzivanciju i posebne prilike. Srecna i tebi nova godina, i sve najbolje tebi i tvojoj porodici!

    ReplyDelete
  17. Od srca hvala na receptu, radila sam tortu za Silvestrovo i jeli smo ju sljedeća dva dana, oduševila me je :)
    Bila je s odličnom čokoladom i domaćim jajima, jedino sam krivi (manji) dio odmjerenog maslaca stavila pa sam ostatak hitno odokativno umiješala u smjesu tik prije ubacivanja snijega od bjelanjaka, ali torta je preživjela taj preokret!
    Imala sam i par već izrezanih pahuljastih zvjezdica od papira pa sam ju i šablonirala šećerom u prahu :)

    Sve najbolje u novoj 2011., fino je započela ;)

    ReplyDelete
  18. Marija, jako mi je drago da vam se recept svidio! Hvala na povjerenju, i vama sve najbolje u novoj godini zelim!

    ReplyDelete