Saturday, January 1, 2011

Toskanska salata od bijelog graha

Ova proslavljena salata ima toliko verzija, da je originalni toskanski recept teško i pronaći. Salata ima okus poput malo profinjenije grah salate s lukom. Svidjet će se ljubiteljima dalmatinske i talijanske kuhinje. Možete je napraviti na različite načine, a moj recept je dosta jednostavna verzija koju možete napraviti i s grahom iz konzerve. Međutim za pravi doživljaj poslužite se opisanim trikom iz kuharice Karle Oliveire “Tassajara Cookbook”. Grah se kuha u mješavini svježih začina koje ćete svezati u gazu, što ovoj salati daje zaista jedinstven okus.

Recept


Sastojci:


1,5 šalica suhog bijelog graha (360 ml)
Začini u kojima se kuha grah (2 klinčića, nekoliko grančica timjana, 2 lovorova lista, nekoliko listova žalfije, nekoliko zrna papra)
½ šalice grubo narezanih crnih maslina (oko 10 velikih crnih maslina bez koštica)
1 manji ili pola velikog luka, narezanog na listiće


Dressing:
2 režnja češnjaka
4 jušne žlice maslinovog ulja
1 jušna žlica aceto balsamico octa
1 žličica senfa
½ - 1 žličica soli
1 žličica suhog origana
1 jušna žlica svježeg peršina
½ žličice mljevenog papra
1 jušna žlica pirea od rajčice


Grah natopite preko noći, ocijedite te ga te skuhajte u 2 l vode zajedno sa začinima. Začine je najbolje zavezati u komadić gaze. Kuhajte grah na laganoj vatri oko sat vremena dok bude mekan ali da se ne raspada.
U međuvremenu napravite dessing tako da sve sastojke za dressing usitnite i izmješate u sjeckalici ili u procesoru.
Grah ocijedite pa ga još toplog pomiješajte s dressingom te dodajte masline i luk. Poslužite u posudi za salatu ukrašeno s još kojom maslinom, peršinom, grančicom svježeg timnjana i/ili lukom.

Moj omiljeni način uživanja u ovoj salati je na crostinima. Crostine možete pripremiti tako da šnite kruha prepećete u pećnici te ih ovlaš premažite maslinovim uljem (kruh može biti i stariji – odličan način za iskoristiti ga). Stavite na svaki crostini salate koliko god stane, posipajte parmezanom, te poslužite još toplo kao predjelo ili večeru u kojoj će uživati i djeca i odrasli.

Ako pripremate salatu od graha iz konzerve trebat će vam malo manje od 4 šalice (šalica od 240 ml) graha ili oko dvije konzerve od 400 ml.

12 comments:

  1. Ah kako obozxavam ovakve kombinacije, samo ne smijem bas jesti luk...no zrtvovat cu se cini mi se:) Mrak recept!

    ReplyDelete
  2. Baš me vesele ovakvi zalogaji. Ovo će se sigurno naći na mom stolu.

    ReplyDelete
  3. volim ovakve jednostavne, a ukusne kombinacije. super recept!

    ReplyDelete
  4. Mmmmmmm, mljac! Puno zdravlja, sreće i ljubavi u Novoj 2011. godini tebi i tvojim dragima, Timna i Tadeja! :)

    ReplyDelete
  5. jako lepa i verujem ukusna salata.Sve najbolje u novoj !!!

    ReplyDelete
  6. Svako dobro u Novoj a ova salata je savršena:)

    ReplyDelete
  7. Odlično draga! Taman mozgam šta bi sutra mogla za ručak napravit jer mi je blagdanskih jela i kolača već dosta i treba mi nešto lagano i povrćasto da me vrati u ravnotežu! Idem iz ovih stopa natopit grah! :))) Pusa!

    ReplyDelete
  8. Ovo bi se mojoj polovici svidjelo, tako da cu sigurno isprobati. A tebi i tvojoj obitelji sve najboljei svako dobro!!!

    ReplyDelete
  9. Ovo mi se jako sviđa, upravo zbog začina i odličnog dressinga. Kupujem bijeli grah, ODMAK! Odlično!

    ReplyDelete
  10. Hvala vam svima na dobrim zeljama i komentarima!
    Malrose jesi li probala francuski trik s lukom? Narezes ga pa ga isperes pod jakim mlazom hladne vode i dobro ocijedis. To bi trebalo isprati one intenzivne sokove koji nekoga mogu nadraziti.

    ReplyDelete
  11. aaa, nisam još vidjela ovaj grah na toskanski. Vjerujem da je ovako super s maslinama i na crostinu :)

    ReplyDelete