Cvjetići karfiola pečeni su u pećnici te posluženi kao samostalno jelo s umakom mediteranskog stila koji pomalo podsjeća na humus. Ovo je post o tome kako pretvoriti jedno od omrženijeg povrća u jedno od najomiljenih jela. Volim karfiol, ali zapravo ga uvijek radim na jedan te isti način - bijelo varivo s noklicama kakvo jedem od djetinjstva. Probala sam razne recepte, uključujući i indijske ali niti jedan nije dospio na listu omiljenih i zapravo mi je karfiol u zadnje vrijeme dojadio. Tako mi je jedan dan diglo tlak kad sam u smočnici otkrila još jednu glavicu karfiola i ustanovila da ga idem onako na silu skuhati da sam nakon toga provela sat vremena za internetom tražeći neki recept s karfiolom koji bi mi bio nešto novo, drugačije...Tko me spasio od ove dosade? Naravno moj omiljeni časopis Gourmet. Maslinka s bloga Ja u kuhinji...nedavno je također objavila recept za pečeni karfiol pa ako vam se ovako pripremljen karfiol svidi, isprobajte i njezin recept. Ja još nisam ali ću prvom prilikom isprobati njezinu kombinaciju s češnjakom i sezamom.
Ovo moje jelo je kombinacija dva recepta iz časopisa Gorumet. Tarator umak je vrlo zanimljiv način da jedete nešto ukusno kad nemate baš ništa u kući osim šnite kruha (može i starog kruha) i nešto začina. Ovaj umak od kruha s češnjakom je klasičan turski dodatak školjkama i prženoj ribi, a također i povrću, a meni je bio pravo otkriće koje sam počela redovito pripremati te u mojoj kuhinji stoji uz bok humusu, Baba ghanoushu i sličnim umacima odnosno namazima. Okusom je nešto između talijanskog pesta i arapskog humusa i iz nekog razloga se savršeno nadopunjuje s pečenim karfiolom. Ovo jelo nam je postalo hit i pravim ga već mjesecima barem jednom tjedno.
Pečenjem cvjetića karfiola u pećnici sačuvani su svi njegovi sokovi što ga čini gotovo slatkim te ga stoga Gourmet naziva “bombonom od povrća”. Tko voli blisko-istočnu i mediteransku kuhinju svidjet će mu se ovo jelo. Umakanje i ovakav pomalo neobičan način posluživanja uvijek stvar čini zanimljivijom. Osobito djeci.
Recept
Pečeni karfiol
Sastojci:
1 karfiol srednje veličine (barem 1 kg) natrgan na manje komade, odnosno cvjetiće
2 jušne žlice maslinovog ulja
¼ žličice soli
Ugrijte pećnicu na 230 C.
Karfiol razdjelite na cvjetiće te ga u posudi pomiješajte s uljem i solju. Rukama promiješajte da ulje obloži karfiol te zatim cvjetiće rasporedite u jednom sloju na veliki lim za pečenje. Možete koristiti i papir za pečenje. Pecite uz povremeno miješanje dok karfiol ne bude mekan oko 25 – 30 minuta. Meni je preporučena temperatura bila malo prejaka pa su nakon 15-ak minuta počeli previše smeđiti, ali to vam sve ovisi kakvu imate pećnicu i koliko je debeo lim u kojem pečete.
Za 4 osobe
Tarator umak
Sastojci:
2 šnite kruha
2 režnja češnjaka
1/2 šalice pinjola, lagano preprženih i ohlađenih (u zamjenu, te za malo blaži okus mogu poslužiti i sjemenke suncokreta) (120 ml)
1/2 šalice oraha, lagano preprženih i ohlađenih (120 ml)
3 jušne žlice soka od limuna (ili manje prema ukusu)
1/2 šalice maslinovog ulja (120 ml)
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra
Moj recept je mrvicu pojednostavljen ali ovaj umak je takvo otkriće da ga možete napraviti na mnogo načina i improvizirati, on uvijek ispadne dobar. Sve sastojke pomiješajte u procesoru dok ne dobijete smjesu nalik rijetkoj pašteti. Trebalo bi kruh namočiti u vodi te ga potom iscijediti, ali ja ga obično samo natrgam (i to integralni, premda u originalnom receptu traži bijeli) te dolijem malo vode ako je smjesa prečvrsta. I to je to!
Vrući karfiol poslužite sa svježe pripremljenim umakom. Po želji ukrasite s grančicom limunskog timjana, kriškom limuna, a odlično paše i uz štapiće stabljikastog celera (recept za punjene štapiće stabljikastog celera je upravo u pripremi).
Neki dan sam kod maslinke videla tu varijantu pecenja povrca. Moram priznati da nisam probala, ali mi zvuci jako interesantno, a verujem vam da je i veoma ukusno.
ReplyDeleteA umak, umak je nesto sto mi se mnogo svidelo na prvo citanje. Sigurna sam da bi se moj dragi davio u njemu, a tako je jednostavan da cu ga verovatno uskoro i isprobati :)
Odlična ideja, ja sam veliki ljubitelj cvjetače i uopće ne kužim kako je neko ne voli. Eto ukusi se razlikuju. Isprobati ću i ovaj način pripreme prvenstveno zbog umaka koji pikiram već duže vrijeme ali nikako da dođe na red. Inače meni je cvjetača najdraža samo skuhana i začinjena maslinovim uljem i češnjakom. Za mene je to carsko jelo. :D :D
ReplyDeleteMoram probati u kombinaciji sa ovim umakom...
ReplyDeleteIzgleda fantastično, kao umetničko delo, mogu zamisliti kako je uskusno :D!
ReplyDeleteSlažem se, famozno izgleda!!!
ReplyDeleteumak mi se jako svidja, a cvjetacu najvise volim u bistroj juhi, tako da mi je sad bas dobro dosla ova varijanta:)
ReplyDeleteOvo izgleda fantastično, vjerujem da je i ekstra ukusno!!
ReplyDeleteKako ovo dobro zvuči i izgleda! Ogladnela sam čitajući. Nikad mi nije palo na pamet da ovako pripremam karfiol, uvek pribegavam onoj francuskoj varijanti zapečenog u rerni sa sosom od senfa i sirom, ali to ima milion kalorija. Hvala na tipu!
ReplyDeleteDraga, tvoje kombinacije uvijek su pun pogodak! Em su fine, em super izgledaju! Kiss
ReplyDeleteHvala vam na komentarima.
ReplyDeleteAndrea, karfiol na leso s maslinovim i cesnjakom i jest carsko jelo, ali vise kao prilog.
Kod mene je povrce obicno glavno jelo pa se ovaj tekst o zamoru materijala vise ticao toga kako od njega napraviti samostalno jelo.
Usput sam dosla i do odgovora Maxividi, zapravo najcesce jelo u kojemu je karfiol samostalni obrok je taj francuski gratin ali kao sto kazes Maxivida, tu je i bechamel i tona sira. Uvijek radje upotrijebim masnoce iz maslinovog ulja, orasastih plodova i sjemenki nego iz mlijecnih masnoca, bechamela, sira...
Zato mi taj peceni karfiol s tarator umakom bas moj tip jela. Mozes pojesti koliko hoces, daje osjecaj sitosti, a nikada nemas onu tezinu u zelucu.
a može li se nekako zamotati u papir za pečenje pa da ne moram miješati? od otvaranja pećnice mi se zamagle naočale pa se često opečem :(
ReplyDeleteOvo ću sigurno probati
ReplyDeleteivana2005, mogli bi peci i u papiru ali ne biste dobili taj efekt. Ako zelite izbjeci pecenje u pecnici, radje bih vam preporucila da ispecete karfiol u woku ili tavi debelog dna.
ReplyDeleteHvala na odgovoru.
ReplyDeleteDanas sam se ipak odlučila obje ove stvari napraviti za ručak.
Karfiolu sam dodala malo malih mrkvi i pekla na papiru za pečenje u pećnici. kako sam uključila ventilator (vruči zrak kruži po pećnici), samo sam jednom u toku pečenja trebala promiješati.
Odlično je ispalo, prilog uz prženu ribu. A Tarator je savršen za naša druženja, volimo "dipove" sa sirovim povrćem . Hvala.
ajme, koja dobra ideja. moram probat!! tako jednostavno zvuči.
ReplyDeletePravi Tarator umak je nista drugo nego tahini pomjesan sa limunivim sokom, malo vode i par zrna soli. Pristaje uz sve vrste mesa, pogotovo ribu i falafele!
ReplyDeleteMoj muz je libanonac koji obozava kuhati, a dobrih jela fala Bogu nikad ne nedostaje :-D
Hvala vam na komenatru. Uz muza libanonca koji voli kuhati prava ste sretnica :) Vidjela sam i recepte s tim "razrijedjenim" humusom koji je svakako kvalitetniji od ovog umaka iz Gourmeta. Ovo je pak neka siromaska verzija koja je isto zgodna zbog jeftinoce i jednsotavnosti. U biti isto ima okus kao humus, mislim da sam negdje i navela. U svakom slucaju umak je stvarno super i meni najbolje pase uz povrce. Uz falafel obicno napravim umak od tahinija i jogurta. Pozdrav!
ReplyDelete