Monday, January 17, 2011

Pečeni cvjetići karfiola s Tarator umakom

Cvjetići karfiola pečeni su u pećnici te posluženi kao samostalno jelo s umakom mediteranskog stila koji pomalo podsjeća na humus. Ovo je post o tome kako pretvoriti jedno od omrženijeg povrća u jedno od najomiljenih jela. Volim karfiol, ali zapravo ga uvijek radim na jedan te isti način - bijelo varivo s noklicama kakvo jedem od djetinjstva. Probala sam razne recepte, uključujući i indijske ali niti jedan nije dospio na listu omiljenih i zapravo mi je karfiol u zadnje vrijeme dojadio. Tako mi je jedan dan diglo tlak kad sam u smočnici otkrila još jednu glavicu karfiola i ustanovila da ga idem onako na silu skuhati da sam nakon toga provela sat vremena za internetom tražeći neki recept s karfiolom koji bi mi bio nešto novo, drugačije...Tko me spasio od ove dosade? Naravno moj omiljeni časopis Gourmet. Maslinka s bloga Ja u kuhinji...nedavno je također objavila recept za pečeni karfiol pa ako vam se ovako pripremljen karfiol svidi, isprobajte i njezin recept. Ja još nisam ali ću prvom prilikom isprobati njezinu kombinaciju s češnjakom i sezamom.

Ovo moje jelo je kombinacija dva recepta iz časopisa Gorumet. Tarator umak je vrlo zanimljiv način da jedete nešto ukusno kad nemate baš ništa u kući osim šnite kruha (može i starog kruha) i nešto začina. Ovaj umak od kruha s češnjakom je klasičan turski dodatak školjkama i prženoj ribi, a također i povrću, a meni je bio pravo otkriće koje sam počela redovito pripremati te u mojoj kuhinji stoji uz bok humusu, Baba ghanoushu i sličnim umacima odnosno namazima. Okusom je nešto između talijanskog pesta i arapskog humusa i iz nekog razloga se savršeno nadopunjuje s pečenim karfiolom. Ovo jelo nam je postalo hit i pravim ga već mjesecima barem jednom tjedno.


Pečenjem cvjetića karfiola u pećnici sačuvani su svi njegovi sokovi što ga čini gotovo slatkim te ga stoga Gourmet naziva “bombonom od povrća”. Tko voli blisko-istočnu i mediteransku kuhinju svidjet će mu se ovo jelo. Umakanje i ovakav pomalo neobičan način posluživanja uvijek stvar čini zanimljivijom. Osobito djeci.

Recept


Pečeni karfiol


Sastojci:


1 karfiol srednje veličine (barem 1 kg) natrgan na manje komade, odnosno cvjetiće
2 jušne žlice maslinovog ulja
¼ žličice soli


Ugrijte pećnicu na 230 C.


Karfiol razdjelite na cvjetiće te ga u posudi pomiješajte s uljem i solju. Rukama promiješajte da ulje obloži karfiol te zatim cvjetiće rasporedite u jednom sloju na veliki lim za pečenje. Možete koristiti i papir za pečenje. Pecite uz povremeno miješanje dok karfiol ne bude mekan oko 25 – 30 minuta. Meni je preporučena temperatura bila malo prejaka pa su nakon 15-ak minuta počeli previše smeđiti, ali to vam sve ovisi kakvu imate pećnicu i koliko je debeo lim u kojem pečete.
Za 4 osobe


Tarator umak


Sastojci:


2 šnite kruha
2 režnja češnjaka
1/2 šalice pinjola, lagano preprženih i ohlađenih (u zamjenu, te za malo blaži okus mogu poslužiti i sjemenke suncokreta) (120 ml)
1/2 šalice oraha, lagano preprženih i ohlađenih (120 ml)
3 jušne žlice soka od limuna (ili manje prema ukusu)
1/2 šalice maslinovog ulja (120 ml)
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra


Moj recept je mrvicu pojednostavljen ali ovaj umak je takvo otkriće da ga možete napraviti na mnogo načina i improvizirati, on uvijek ispadne dobar. Sve sastojke pomiješajte u procesoru dok ne dobijete smjesu nalik rijetkoj pašteti. Trebalo bi kruh namočiti u vodi te ga potom iscijediti, ali ja ga obično samo natrgam (i to integralni, premda u originalnom receptu traži bijeli) te dolijem malo vode ako je smjesa prečvrsta. I to je to!


Vrući karfiol poslužite sa svježe pripremljenim umakom. Po želji ukrasite s grančicom limunskog timjana, kriškom limuna, a odlično paše i uz štapiće stabljikastog celera (recept za punjene štapiće stabljikastog celera je upravo u pripremi).

17 comments:

  1. Neki dan sam kod maslinke videla tu varijantu pecenja povrca. Moram priznati da nisam probala, ali mi zvuci jako interesantno, a verujem vam da je i veoma ukusno.
    A umak, umak je nesto sto mi se mnogo svidelo na prvo citanje. Sigurna sam da bi se moj dragi davio u njemu, a tako je jednostavan da cu ga verovatno uskoro i isprobati :)

    ReplyDelete
  2. Odlična ideja, ja sam veliki ljubitelj cvjetače i uopće ne kužim kako je neko ne voli. Eto ukusi se razlikuju. Isprobati ću i ovaj način pripreme prvenstveno zbog umaka koji pikiram već duže vrijeme ali nikako da dođe na red. Inače meni je cvjetača najdraža samo skuhana i začinjena maslinovim uljem i češnjakom. Za mene je to carsko jelo. :D :D

    ReplyDelete
  3. Moram probati u kombinaciji sa ovim umakom...

    ReplyDelete
  4. Izgleda fantastično, kao umetničko delo, mogu zamisliti kako je uskusno :D!

    ReplyDelete
  5. Slažem se, famozno izgleda!!!

    ReplyDelete
  6. umak mi se jako svidja, a cvjetacu najvise volim u bistroj juhi, tako da mi je sad bas dobro dosla ova varijanta:)

    ReplyDelete
  7. Ovo izgleda fantastično, vjerujem da je i ekstra ukusno!!

    ReplyDelete
  8. Kako ovo dobro zvuči i izgleda! Ogladnela sam čitajući. Nikad mi nije palo na pamet da ovako pripremam karfiol, uvek pribegavam onoj francuskoj varijanti zapečenog u rerni sa sosom od senfa i sirom, ali to ima milion kalorija. Hvala na tipu!

    ReplyDelete
  9. Draga, tvoje kombinacije uvijek su pun pogodak! Em su fine, em super izgledaju! Kiss

    ReplyDelete
  10. Hvala vam na komentarima.
    Andrea, karfiol na leso s maslinovim i cesnjakom i jest carsko jelo, ali vise kao prilog.
    Kod mene je povrce obicno glavno jelo pa se ovaj tekst o zamoru materijala vise ticao toga kako od njega napraviti samostalno jelo.
    Usput sam dosla i do odgovora Maxividi, zapravo najcesce jelo u kojemu je karfiol samostalni obrok je taj francuski gratin ali kao sto kazes Maxivida, tu je i bechamel i tona sira. Uvijek radje upotrijebim masnoce iz maslinovog ulja, orasastih plodova i sjemenki nego iz mlijecnih masnoca, bechamela, sira...
    Zato mi taj peceni karfiol s tarator umakom bas moj tip jela. Mozes pojesti koliko hoces, daje osjecaj sitosti, a nikada nemas onu tezinu u zelucu.

    ReplyDelete
  11. a može li se nekako zamotati u papir za pečenje pa da ne moram miješati? od otvaranja pećnice mi se zamagle naočale pa se često opečem :(

    ReplyDelete
  12. ivana2005, mogli bi peci i u papiru ali ne biste dobili taj efekt. Ako zelite izbjeci pecenje u pecnici, radje bih vam preporucila da ispecete karfiol u woku ili tavi debelog dna.

    ReplyDelete
  13. Hvala na odgovoru.
    Danas sam se ipak odlučila obje ove stvari napraviti za ručak.
    Karfiolu sam dodala malo malih mrkvi i pekla na papiru za pečenje u pećnici. kako sam uključila ventilator (vruči zrak kruži po pećnici), samo sam jednom u toku pečenja trebala promiješati.
    Odlično je ispalo, prilog uz prženu ribu. A Tarator je savršen za naša druženja, volimo "dipove" sa sirovim povrćem . Hvala.

    ReplyDelete
  14. ajme, koja dobra ideja. moram probat!! tako jednostavno zvuči.

    ReplyDelete
  15. Pravi Tarator umak je nista drugo nego tahini pomjesan sa limunivim sokom, malo vode i par zrna soli. Pristaje uz sve vrste mesa, pogotovo ribu i falafele!
    Moj muz je libanonac koji obozava kuhati, a dobrih jela fala Bogu nikad ne nedostaje :-D

    ReplyDelete
  16. Hvala vam na komenatru. Uz muza libanonca koji voli kuhati prava ste sretnica :) Vidjela sam i recepte s tim "razrijedjenim" humusom koji je svakako kvalitetniji od ovog umaka iz Gourmeta. Ovo je pak neka siromaska verzija koja je isto zgodna zbog jeftinoce i jednsotavnosti. U biti isto ima okus kao humus, mislim da sam negdje i navela. U svakom slucaju umak je stvarno super i meni najbolje pase uz povrce. Uz falafel obicno napravim umak od tahinija i jogurta. Pozdrav!

    ReplyDelete