Thursday, December 2, 2010

Kasnojesenska iscjeljujuća gozba

Otkad smo u Americi, uz naše blagdane prihvatili smo ili djelomično prihvatili cijeli niz praznika koji se ovdje slave. Jedan od takvih praznika je Thanksgiving. Centralna stvar oko Thansgivinga je okupljanje šire obitelji na večeri. Budući da nitko od naše obitelji ne živi s ove strane oceana, taj dio je na žalost izostao ali to nas nije spriječilo da pripremimo prigodnu večeru. Tim više što smo svi šmrcali, bili prehlađeni i prilično bez energije. Ne znam da li nas je izliječila ova večera ili radost oko pripreme ove gozbe, ali sutradan smo se svi misteriozno probudili potpuno zdravi. Stoga sam je nazvala iscjeljujućom.

Klasična Thanksgiving večera se sastoji od pečene purice s mnogim prilozima za koje bi se reklo da odražavaju više “comfort food” nego luksuz. Tu su obavezni pire krumpir, umak od brusnica, zatim jela od batata ili bundeve, pudinzi i složenci od kruha, mahune, kesteni i sve što ima veze s jeseni. Nakon poduljeg mozganja kako da ove bakanalije učinim što zdravijima, kćer i ja smo došle do našeg jelovnika.

Marinirani, pečeni pureći zabatci
Pire krumpir s muškatnim oraščićem
Batat pečen u kori
Umak od svježih brusnica
Yorkshirski pudinzi
Zelena salata s ananasom, kandiranim đumbirom i bademima
Desert:
Čokoladni kesten cheesecake
Piće:
Bezalkoholni koktel od ananasa i brusnica


Recepti:

Marinirani, pečeni pureći zabatci

Ovako pripremljeni zabaci su nevjerovatno ukusni. Već godinama ih pripremam za sve moguće goste i svi su uvijek oduševljeni i ne mogu se načuditi da je to puretina. Odlični su i po zagrebački s mlincima. Tajna je u mariniranju te u dugotrajnom pečenju na niskoj temperaturi nakon čega se meso doslovno raspada i meko je do neprepoznatljivosti. Do recepta sam došla spontano, godinama pekući ovo meso i usavršavajući metode. Poslijednji put kad sam pravila zapisala sam mjere.

Recept:


2 pureća zabatka (oko 1 kg ukupno)
5 listova svježe žalfije (ljekovita kadulja) (ili 1 žličica sušene mljevene žalfije)
3 režnja češnjaka, oguljena i svaki prerezan napola


Za marinadu:


2 jušne žlice maslinovog ulja
1/2 šalice jogurta
1 šličica soli
½ žličice korijandera
1 žličica senfa
¼ žličice papra
¼ žličice cimeta
1 žličica meda


Pomiješajte sastojke za marinadu u zdjelicu. Meso stavite u vatrostalnu posudu te utisnite ispod kožice i u rascjepe na mesu komade češnjaka i listove žalfije. Zatim meso s obje strane ravnomjerno natrljajte marinadom, a ostatak prelijte po mesu. Prekrijte posudu aluminijskom folijom ili poklopcem i ostavite preko noći u hladnjaku da se marinara. Sutradan zagrijte pečnicu na 250 C pa pecite meso poklopljeno, na toj temperaturi ½ sata, a zatim smanjite temperaturu na 150 – 175 C i pecite oko tri sata. Izvadite meso, maknite foliju pa ako imate previše tekućine zapecite meso ponovo na visokoj temperaturi, pomogućnosti s obje strane dok ne dobijete lijepu boju. Meso izvadite na poslužavnik te ga raskomadajte, prelijte s malo umaka koje je pustilo meso tek toliko da se zasjaji i odmah poslužite.
___________________________________________________________________________________

Pire krumpir s muškatnim oraščićem

Ovo nije ništa posebno osim što muškatni oraščić daje jednu topliju i posebniju notu ovom uobičajenom jelu.

Recept:


Krumpir ogulite i narežite na kockice. Kuhajte u blago posoljenoj dok ne omekša. Vodu ocijedite, a krumpir izradite vilicom ili spravom za pravljenje pirea. Dodajte komad maslaca, malo mlijeka ili slatkog vrhnja, sol i ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića. Izmiješajte električnim mikserom i poslužite odmah posuto svježe mljevenim paprom.
___________________________________________________________________________________


Batat pečen u kori

Ovo mi je u poslijednje vrijeme omiljena večera. Batat stvarno obožavam pa ćete na mom blogu pronaći puno recepata s njim (čak i u kolačima), a ovo je pored pommes fritesa od batata, jedan od najpraktičnijih recepata. Možete ga nadjenuti različitim kombinacijama, među moje omiljene spada bijeli grah i malo sira.

Recept:


Dva (narančasta) batata dobro operite te ih prerežite na pola po dužini. Stavite ih peći u posudu okrenute korom prema dolje, i pecite oko 45 minuta ili dok ne postanu meki. Izvadite iz pečnice pa zarežite površinu i umetnite u njega komad maslaca. Kad se maslac otopi, vilicom izmješajte sadržaj batata, kao da radite pire krumpir te pospite svježe mljevenom morskom solju i paprom.
___________________________________________________________________________________

Umak od sirovih brusnica

Ovo je mali pomak od uobičajenog kuhanog umaka koji je nalik rijetkom pekmezu odnosno džemu. Svježe brusnice su super zdrave, a ovaj umak je vjerovatno zaslužan za naše ozdravljenje.


Recept:


2 šalice svježih ili zamrznutih brusnica (480 ml)
Sok od pola naranče
1 jušna žlica đumbira narezanog na sitno
½ šalice smeđeg šećera


U procesoru pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatki umak. Izlijte u zdjelicu za posluživanje i poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljen umak možete držati u hladnjaku nekoliko dana.
___________________________________________________________________________________


Yorkshirski pudinzi

Ova praktična, da tako nazovem peciva sam prvi put napravila i nisu mi uspjeli jer nisam u kući imala mlijeka pa sam radila s jogurtom. Bili su ukusni ali se nisu dovoljno digli. Trebaju se puno više dići, pravila sam ih još jednom i doslovce izlaze iz kalupa, slični su receptu za Dutch Baby samo što ih pečete u kalupima za muffine. Jako izdašno, jednostavno i efektno. Recept je iz dječje kuharice „Arround the World Cookbook“, Abigail Johnson Dodge.


Recept:

1 šalica brašna (240 ml)
½ žličice soli
1 šalica mlijeka (240 ml)
3 velika jaja
2 jušne žlice ulja
1 jušna žlica senfa


Zagrijte pečnicu na 220 C. Kalup za muffine premažite uljem pa ga stavite grijati u pečnicu.
U posudi izmješajte brašno i sol.
U drugoj posudi pomijšajte sve ostale sastojke žičanom mješalicom.
Prelijte tekuće sastojke preko brašna i izmješajte. Tijesto će biti vrlo rijetko, nalik tijestu za palačinke.
Izvadite kalup i odmah sipajte tijesto u njega (bez košarica za muffine).
Vratite u pečnicu i pecite 18 – 22 minute. Nikako ne otvarajte pećnicu!!! Nema virenja.
Poslužite odmah.
za 12 pudinga (ovo se samo zove puding, zapravo je nešto između muffina, palačinke i peciva)
___________________________________________________________________________________


Zelena salata s ananasom, kandiranim đumbirom i bademima

U azijskoj kuhinji ananas je čest prilog slanim jelima, a naročito salatama. Ovo je vrlo jednostavna salata koja će se još puno puta naći na našem stolu. Recept sam iskompilirala od nekoliko sličnih recepata sa interenta.

Recept:

1 manja glavica zelene salate
Polovica ananasa izrezanog na manje komade


Dressing:
2 jušne žlice rižinog octa
½ jušne žlice ušećerenog đumbira sitno nasjeckanog
1 žličica meda
1,5 jušna žlica badema, grubo nasjeckanih i lagano poprđženih


Promiješajte sve sastojke za dressing. U zdjelu za salatu poslažite listove zelene salate. Rasporedite po njoj komade ananasa. Prelijte dresingom i pospite prženim bademima.
___________________________________________________________________________________


Bezalkoholni (ili alkoholni) kokteli od ananasa i brusnica

Kako sam jednu polovicu ananasa iskoristila za salatu, druga polovica mi je ostala, a kako nikada ne kupujem sokove odluka je bila jednostavna. Ovaj napitak je bio predivne ružičaste boje, i također je zaslužan za naše ozdravljenje.

Recept:


½ ananasa, oguljenog i narezanog na kockice (2 šalice kockica)
½ šalice svježih ili zamrznutih brisnica
3 šalice vode
1/3 šalice smeđeg šećera (možda i manje, ovisi o tome koliko je ananas sladak)
½ žličice ekstrakta vanilije ili ½ vanili šećera

Sve sastojke dobro promiješajte u blenderu. Procijedite i poslužite odmah

Nisam isprobala ali vjerujem da bi se u ovaj koktel moglo “kapnuti” malo vodke.
___________________________________________________________________________________


Čokoladni kesten cheesecake (bez pečenja)

Je zaslužio poseban post


Ovako je moja kćer (6 g.) lijepo izradila nas prigodan menu:


A vjeverica je snimljena na ulazu naše kuće. I njoj je hladno...


6 comments:

  1. Pa ovo je prekrasno, hvala ti što si nam ovo pokazala. Uvijek je čudesno zaviriti u takve običaje. Sve mi se sviđe i sigrno ću nešto usvojiti, batat me osvojio na prvu. Joj a vjeveruca, predivno.

    ReplyDelete
  2. Ovo zbilja je jedna prava iscjeljujuća gozba, sve zvuči tako slasno da ne znam za što bi se prije odlučila. :)
    Prva fotka s vjevericom me oborila s nogu, ma kako si je samo tako uhvatila. Presatka je. :)

    ReplyDelete
  3. Super vam je bila večera, a jos k tome iscjeljujuća :)
    Dobra hrana ima stvarno nevjerojatne učinke. Ja sam u nedjelju ozdravila odmah nakon ručka - vjerojatno je to bio učinak dosta currya i chillija;)
    Moram probat ovaj recept s pilećim zabatcima!!
    jel to vjeverica ima lješnjak ispred sebe? preslatka je...

    ReplyDelete
  4. Prava, divna gozba. Moja prijateljica, koja živi u Americi više od 10 godina kaže da joj je Thanksgiving najljepši američki praznik. Oni se nalaze sa svojom "rajom" koja isto tako živi razbacano po Americi, s obzirom da joj je familija u SA.

    ReplyDelete
  5. Andrea, vjeverica je doslovce ispred prozora, nije je bilo tesko snimiti :)
    mojamediteranskakuhinja, curry, chilli, djumbir i kurkuma i nema bolesti ;)
    Vjeverica papa crne orahe, donijeli smo ih iz sume, pa se i ona pocastila...

    ReplyDelete
  6. Doslovce gozba! Oduševljena sam! Odlične kombinacije namirnica i začina. Vjeverica ljupka do besvijesti! :)

    ReplyDelete