Tuesday, December 7, 2010

Princes krafne muffini


Iz djetinjstva dobro pamtim okus princes krafni, onih iz vrećice. Pamtim taj kolač koji zapravo kao dijete ne možete svladati a da se ne uprljate, prozračnost tijesta, okus vanilije, bogatsvo kreme...Premda mi sada ne bi palo na pamet pripremiti kolač iz vrećice, u ona vremena to je bilo nešto najfinije što pamtim pa čak i danas se zaželim tog okusa. Mislim da će i moja djeca pamtiti okus ovih kremastih izmišljotina koje sam u spomen na taj okus nazvala princes krafne.

Ovo nisu princes krafne nego jedan od mojih kuhinjskih eksperimenata koji je ispao sasvim zanimljiv. Yorkshirske pudinge sam spomenula u postu o Thanksgiving večeri, a sve to zajedno podsjeća na Dutch Baby palačinke. Radi se o vrlo jednostavnom tijestu poput onog za palačinke koje se peće u pećnici i u pečenju se napuhne tako da ostavi šupljinu u tijestu. Šupljinu sam napunila vanili kremom od jaja. Ovo nije nikakav poseban recept, ali kad uspredim uloženo vrijeme, jeftinoću i jednostavnost pripreme ovih kolača s dobivenim rezultatom, ispada da je više nego vrijedan spomena.



Recept:


Za krafne:


1 šalica brašna (240 ml)
1/4 žličice soli
1 šalica mlijeka (240 ml), na sobnoj temperaturi
3 velika jaja, 30 minuta na sobnoj temperaturi
2 jušne žlice ulja
½ žličice cimeta


Za nadljev:


2 šalice mlijeka (480 ml)
¼ šalice rižinog brašna (60 ml)
¼ šalice smeđeg šećera (60 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
2 žumanjka
2 jušne žlice maslaca (60 g)


1 jušna žlica šećera u prahu za posipanje

Zagrijte pećnicu na 220 C. Kalup za muffine premažite uljem te ga stavite grijati u pećnicu.
U posudi izmješajte brašno, sol i cimet.
U drugoj posudi pomiješajte sve ostale sastojke, žičanom mješalicom ili mikserom.
Izlijte tekuće sastojke preko brašna i dobro izmješajte.
Izvadite vrući kalup za muffine i odmah sipajte tijesto u kalup.
Vratite kalup u pečnicu i pecite 18 – 22 minute. Nikako ne otvarajte pečnicu!!! Nema virenja.
Kada otvorite pečnicu nakon 18 minuta muffini će kipiti iz kalupa. Ako vam se čini da nemaju lijepu smeđkastu boju ostavite ih još nekoliko minuta. Izvadite muffine i potpuno ih ohladite.


Priprema nadljeva vrlo je slična pripremi pudinga. Rižino brašno i šećer pomiješajte s ¾ šalice mlijeka. Ostalo mlijeko zakuhajte pa kad provri dodajte smjesu brašna te neprestano miješajte dok se puding ne zgusne. Odmaknute s vatre pa umiješajte žumanjke žičanom mješalicom ili mikserom. Puding će pritom još gotovo kipiti pa mislim da nema bojazni od salmonele. Zatim umiješajte vaniliju i maslac. Kada se maslac potpuno otopi, kremu ostavite da se potpuno ohladi.


Da biste napunili muffine uronite prste u svaki muffin te lagano razmaknite tijesto kako biste povećali otvor koji je nastao prilikom pečenja. Žlicom umetnite koliko god možete više kreme u svaki muffin. Budući da ove princes krafne jedva mogu stajati na tanjuru pojedinačno, poslužila sam ih, efektno, u kalupu za muffine. Budući da izbjegavam šećer, tek ovlaš sam ih poprašila šećerom u prahu. Ako ne jedete bijeli šećer, sameljite u mlinčiću za kavu smeđi šećer, iznenadit ćete se koliko će takav šećer biti svjetli.
Za 12 muffina


Napomene:
- Za ovaj recept morate imati metalni kalup za muffine – silikonski neće biti dobar jer kalup treba biti kipuć kada u njega lijevate tijesto.
- Rižino brašno treba biti od bijele riže, možete ga i sami samljeti u električnom mlinčiću za kavu. Upotrijebite rižu kratkog zrna. Ona je ljepljivija te će se krema stoga bolje stisnuti.
- Vjerujem da bi se moglo upotrijebiti i obično brašno jer je ova krema vrlo slična kremi od pravih princes krafni koja se priprema s običnim brašnom

12 comments:

  1. Mmmm, joj sad si mene podsjetila na te princes krafne iz vrećice, i ja sam ih jako voljela. Toliko da ću morat ovih dana sama napraviti klasične princeske.
    Predivan mi je i ovaj recept, a zbilja nije nikakav problem za napraviti. Moram ga isprobati.:)Strašno mi se sviđa kako izgledaju, poput nekih pupoljaka. :)
    Evo možda nekome i pomognem pa ću reći da se u hrvatskoj može nabaviti kvalitetno rižino brašno, organskog podrijetla. Proizvodi ga Makronova, a ima ga u velikim supermarketima i u Bio&bio. :)

    ReplyDelete
  2. Odlično izgledaju i eksperiment ti je 100% uspio. I ja sam uvijek radila Dr. Oetker princeze jer mi se zaista nije dalo probavati da li će mi uspjeti krafnice ili ne. Za kremu još nekako, slična je onoj za kremšnite. No, ovo ti je puni pogodak. K tome, uz male varijacije, ovako možemo raditi i slane princeze!

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja i kako Katarina kaže može nešto tu i slano da se napravi. Prave princeze sam dva puta pokušala da napravim i bile su bačene u kantu za smeće, a fil smo polizali sam za sebe. Doduše tad nisam baš bila spretna u kuhinji. Ovde je svaki recept original što se i od jedne umetnice i očekuje. Bravo!

    ReplyDelete
  4. I ja sam bila ljubitelj tih krofnica iz kese! I sad bi ih rado tako pripremala samo da ih pronadjem u prodavnici ;)
    Ovo sa muffinima mi je skroz simpaticna ideja i ovaj fil zvuci jako interesantno!

    ReplyDelete
  5. Hvala vam na komentarima, drago mi je da vam se svidja recept. Evo ja sam veceras napravila vec trecu turu, djeca su poludila za ovim krafnicama, a posto je kod nas stisnula prava pravcata zima, ne zalim se sto moram biti za stednjakom :)

    ReplyDelete
  6. This looks amazing!!! I should give it a try :)

    ReplyDelete
  7. moja mama nikad i nije napravila drugačije kolače osim onih iz vrečica, ja ih izbjegavam u velikom luku osim stvarno u nuždi... dopadaju mi se ove tvoje princesice, baš originalno izgledaju

    ReplyDelete
  8. Ovo je genijalna ideja, to moram svakako probat.

    ReplyDelete
  9. Vrijeme je poklada.
    Imate li neki sprobani recept za pokladnice (krafne)?

    ReplyDelete
  10. Ispricavam se sto kasnim na odgovoru, nadam se da ce vam se svidjati recept:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2011/02/krafne-s-integralnim-brasnom-iz-pecnice.html

    ReplyDelete
  11. Jako mi se sviđa ovaj recept, odličan je!
    Sigurno ću ga probati, jako je zanimljivi i po sastojcima ukusan.
    Danas sam prvi puta kupita "Repete", moram priznati da sam duševljena časopisom, fotografijama, receptima... i od sad ću ga redovito kupovati.

    Lijep pozdrav tebi i ostatku vrijedne ekipe.

    ReplyDelete
  12. Hvala ti Zondra, i kod mene su jako popularne ove princeske - prije svega zbog jednostavnosti pripreme.
    Sto se tice Repete casopisa, drago mi je da ti se svidja :)
    Pozdrav tebi!

    ReplyDelete