Monday, January 31, 2011

Rožata od kokosa s karamelom od đumbira


Ne znam volite li rožatu ali meni je u sjećanju ostao okus rožate koju sam prvi put jela u Dubrovniku – ugodan ali vrlo sit i neobično jak okus po jajima. Kasnije sam više puta po restoranima jela stvarno izvrsnih rožata, a ponekad bih je spremila i kod kuće, naročito ukoliko bih imala domaća jaja. Ne znam volite li je samu ili u kombinaciji s voćem ali ja je zbog intenzivnog okusa po jajima najčešće garniram nekim voćem i šlagom, a ako vam zatreba ideja, od svojih uspješnijih kombinacija izdvojila bih rožatu sa šlagom i slatkim od ruže.

Rožata, Crème caramel, Caramel custard ili Flan, su različiti nazivi za isti desert koji se sastoji od jednostavne smjese jaja i mlijeka pečenih u vodenoj kupelji. Tekuća smjesa jaja i mlijeka se pri pečenju pretvara u pudingasti, drhtavi desert s tankim slojem karamela na vrhu. Ako umjesto mlijeka upotrijebite kokosovo mlijeko, dobit ćete rožatu prekrasne kremaste teksture, a kokos će osim toga dati jednu blagu mirisnu notu koja će nadvladati okus jaja. Taman kad mi je ova kombinacija pala na pamet, naišla sam na dva recepta koji su me inspirirali i putem kojih sam došla do ove božanstvene rožate. Jedan je indijski koji je uključivao i pasiranu bananu, a drugi za Coconut custard s kineskim voćem litchi, iz više puta spominjane Tassajarine kuharice. Kasnije sam pronašla da je Crème caramel s kokosovim mlijekom tajlandska kombinacija, a u vijetnamskoj kuhinji se ovaj desert zove Banh gan.

No da se vratim na recept koji vam predstavljam. Budući da sam osim kokosovog mlijeka upotrijebila i kokosovo brašno ono se nekom čudnom kemijom diglo na površinu tako da kada izvrnete rožatu dobijete tanku bazu kokosa (lijepo se vidi na fotografiji) koja pomalo podsjeća na hrskavu bazu cheesecakea i svakako daje ovoj rožati jednu novu dimenziju. U karamel sam dodala đumbir koji se izvrsno slaže s kokosom i zbog koje se okus udaljava još korak dalje od okusa jaja. Toliko sam bila zadovolja ovim desertom, a svi koji su ga isprobali oduševljeni, da sam ga na blogu uvrstila među svoje najbolje recepte pa ako vam to daje neku garanciju isprobajte i vi.


Recept


Sastojci:


2 šalice kokosovog mlijeka (480 ml)
1/3 šalice kokosovog brašna tj. ribanog kokosa (80 ml)
¾ šalice smeđeg šećera (180 ml)
6 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli


Za karamel:
½ šalice smeđeg šećera (120 ml)
1,5 jušna žlica sitno naribanog đumbira
3 žlice vode

Vatrostalna posuda zapremnine oko 1,5 l


Zagrijte pećnicu na 150 C.
Priredite posudu u kojoj ćete peći rožatu koju trebate postaviti u veću posudu u koju ćete naliti vodu.
Da biste pripremili karamel, u manjoj posudi za kuhanje pomiješajte šećer, vodu i ribani đumbir. Kuhajte karamel oko 6 minuta pa ga zatim izlijte u posudu u kojoj ćete peći rožatu. Okrećite posudu kako bi se karamel ravnomjerno razlio.
U posebnoj posudi elekričnim mikserom pomiješajte jaja sa šećerom. Dodajte sol, vaniliju, kokos i kokosovo mlijeko te izmiješajte dok smjesa ne bude jednolična.
Provjerite da li se karamel stisnuo, pa ako je izlijte smjesu preko karamela, postavite posudu u veću posudu i dolijte vruću vodu tako da pokrije barem do polovice posudu za rožatu.
Stavite rožatu peći oko 1 sat i 15 minuta ili dok površina ne postane smeđkasta.
Ostavite je hladiti barem 2 sata.
Kada se potpuno ohladi, nožem oslobodite stranice rožate. Poklopite posudu s rožatom tanjurom i preokrenite je. Odstranite kalup.
Narežite rožatu kao tortu i poslužite garniranu kokosovim brašnom.

Ako niste nikada pripremali rožatu možda će vam se činiti komplicirana ali znajte da je zapravo vrlo jednostavna za izradu ako slijedite ova pravila:

- Za pečenje rožate možete koristiti bilo kakav kalup za pečenje uključujući kalup za kuglof te manje četvrtaste i okrugle metalne, keramičke ili staklene vatrostalne posude. Donja posuda za pečenje na pari treba biti dublja kako bi voda mogla doprijeti barem do polovice posude u kojoj pečete rožatu. Količina tekućine koju ćete peći u ovoj rožati je 1, 2 l stoga posuda mora biti barem tolike zapremnine.

- Budite jako oprezni kada vadite rožatu iz pećnice da se opećete vrućom vodom. Najbolje je da izvadite samo posudu s rožatom, a posudu s vodom ostavite u pećnici dok se voda u njoj ne ohladi.

- Rožatu morate potpuno ohladiti prije izvrtanja na tanjur za posluživanje, nemojte biti nestrpljivi s ovim korakom pripreme

- Kod izvrtanja rožate na tanjur prvo oštrim nožem oslobodite stranice rožate tako da ga provučete između rožate i posude. Zatim posudu poklopite tanjurom i preokrenite, nemojte tresti rožatu već je radje ostavite u ovom položaju nekoliko minuta da rožata sama sklizne iz kalupa.

- Kod odabira tanjura za posluživanje imajte na umu da tanjur bude dovljno velik ili da ima podignute rubove jer će karamel biti rijedak poput sirupa i razliti se po tanjuru.

                                                    Rožata u vodenij kupelji prije pečenja

                                                                       Rožata u vodenoj kupelji nakon pečenja


Ako ne možete nabaviti kokosovo mlijeko, ispod ovog recepta pronaći ćete jednostavno uputstvo za izdradu domaćeg kokosovog mlijeka.

I ne zaboravite napisati dojmove ako probate ovu rožatu : )

11 comments:

  1. Ja rožatu još nikad nisam probala, a uvijek kad se zabavljam čitajući horoskope piše da je to moj slatkiš... Baš moram probat jedanput, privlačno mi izgleda! :)) pusa

    ReplyDelete
  2. Jako zanimljivo, ovo bi se meni svidjelo! Rožatu sam samo jednom probala, ali nisam još nikad radila, morat ću se okušati. divan recept!

    ReplyDelete
  3. Baš mi se sviđa ova rožata. Iako se u mom kraju često radi rožata, ja nisam fan baš zbog tog jakog okusa jaja. Ovo mi se stvarno čini predivno.

    ReplyDelete
  4. Ja nikad nisam ni jela ni spremala nešto slično i definitivno ću isprobati! Mislim da sam osetila miris ove poslastice dok sam gledala fotografije :)

    ReplyDelete
  5. Rožatu obožavam, a ova tvoja
    je rajskoga okusa pretpostavljam:)!
    Odlično, PUSA PUSA!!!!

    ReplyDelete
  6. Nisam još probala rožatu, eto mi prilike...hvala

    ReplyDelete
  7. Divno zvuci! Moji obozavaju flan i kokosovo mleko pa pretpostavljam da bi ih ova kombinacija odusevila. Mada, kokosovo brasno bas ne mirisu, ali pretpostavljam da se ne bi mnogo toga izmenilo ni da ga izbacim :)

    ReplyDelete
  8. Rožatu jako volim, to je jedan od slatkiša na kojima sam odrasla. U tipičnoj dalmatinskoj kuhinji se ne radi puno kolača i oni se ne rade često, samo za posebne prilike. U tim prilikama je kod nas je uvijek bila rožata. Kad sam bila mala nisam je voljela, nisu mi smetala jaja već prejaka dominacija karamela (i njega sam tek nedavno zavoljela). :)
    S godinama sam jako zavoljela taj desert. Kako jako volim kokos i kokosovo mlijeko mislim da bi me oduševila ova kombinacija. Sviđa mi se i dodatak đumbira, ne samo da on dobro paše uz kokos nego daje i dobar kontrast karamelu. Mislim da je ovo jedna savršena i vrlo lijepo izbalansirana kombinacija. :)

    ReplyDelete
  9. Hvala svima na komentarima, a nadam se da cete i isprobati ovu rozatu :)

    ReplyDelete