Sunday, June 13, 2010

Čokoladni muffini s komadićima čokolade

Ovo su muffini koje će svi voljeti. Jedan od onih obaveznih recepata u vašoj kuharici. Možete ih pripremiti kao desert u poslijednjoj minuti, a dovoljno su ukusni i raskošni da će zadovoljiti i najizbirljivija nepca na dječjim rođendanima.

Recept:

1 šalica mekih zobenih pahuljica (oko 240 ml)
1 šalica brašna (oko 240 ml)
2 jušne žlice kakaoa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone (ako nemate upotrijebite prašak za pecivo)
½ žličice mljevenog cimeta
3/4 šalice smeđeg šećera (oko 180 ml)
1/3 šalice fino mljevenih badema (oko 80 ml)
3/4 šalice sitno narezane čokolade ili kupovnih “kapljica” čokolade (oko 180 ml)
1 šalica mlijeka, sojinog ili kravljeg (oko 240 ml)
½ šalice maslinovog ulja (oko 120 ml)
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


Zagrijete pećnicu na 190 C. Obložite kalup za muffine papirnatim čašicama. Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi za miješanje. U posudi za mjerenje pomiješajte sve tekuće sastojke pa ih dodajte suhim sastojcima. Promiješajte tek toliko da se sastojci spoje, ne previše i nemojte koristiti električni mikser već žičanu mješalicu ili kuhaču. Rasporedite tijesto u kalupe i pecite 20 minuta ili dok se muffini lijepo ne dignu.
Za 12 muffina.
Za vegetarijansku varijantu umjesto jaja upotrijebite kašu od jedne manje zrelije banana. U tom slučaju možete upotrijebiti manje šećera.

3 comments:

  1. Ovi mafinsi izgledaju slasno. Mislim da će biti sutra za desert.
    Imam jedno pitanje..Zbog čega meni komadići čokolade uvijek potonu na dno?
    Pozdrav od ljubiteljice muffina!

    ReplyDelete
  2. Goga, hvala na komentaru. Komadici cokolade poptonu na dno ako je tijesto prerijetko. Tijesto za muffine ne smije bit prerijetko - najbolji muffini su od malo cvrsceg tijesta, kuhaca gotovo moze stajati uspravno u takvom tijestu. Takodjer tijesto za muffine se ne mijesa mikserom nego se suhi i tekuci sastojci tek ovlas izmjesaju vilicom. Ovi muffini su od tipicnog tijesta za muffine tako da ne postoji nikakva opasnost od toga da ce komadici potonuti na dno. Javi kako su ispali!

    ReplyDelete
  3. Bokać može malo pojašnjenje što znaći ...mekih zobenih pahuljica?
    Da li ih treba prethodno namočiti?

    Jackie

    ReplyDelete