Wednesday, June 9, 2010

Ta divna čokoladna torta

Ovo je recept iz knjige o čokoladi “The Essence of Chocolate, Recipes for Baking and Cooking with Fine Chocolate” (Hyperion, 2006). U uvodu recepta stoji rečenica koja izvrsno objašnjava suštinu ove torte: ”Ako biste smjeli imati samo jedan recept za čokoladnu tortu, onda bi to bio ovaj recept”. To je torta koju još nazivaju i Ganache tortom jer je krema rađena na način kako se pravi ganache. Vjerovatno ste navikli da se ovakve kreme prepremaju s jajima i maslacem, međutim u ovu kremu ne dolaze jaja već samo slatko vrhnje, malo maslaca i čokolada. Tortu je vrlo lako preipremiti, uvijek ispada dobro, lako se reže i pogodna je za gotovo sve svečanosti, od dječjih rođendana do zimskih blagdana. E da, jesam li već spomenula da je ovo NAJFINIJA ČOKOLADNA TORTA IKAD?
Recept:
Tijesto:
2 šalice šećera (480 ml ili 16 oz)
1 i ¾ šalice brašna (oko 420 ml ili 14 oz brašna)
¾ šalice kakaoa (oko 180 ml ili 6 oz)
1 žličica soli
3 žličice praška za pecivo
2 jaja (veća)
½ šalice ulja (oko 120 ml ili 4 oz)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml ili 8 oz)
1 šalica vruće vode (oko 240 ml ili 8 oz)
Krema:
1 i ¼ šalice šećera (oko 300 ml ili 10 oz)
1 šalica slatkog vrhnja za šlag (250 ml)
15 dkg kvalitetne tamne čokolade
12,5 dkg maslaca
1 vanili šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije


Zagrijte pećnicu na 175 C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu. Ako nemate dva kalupa možete upotrijebiti okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. Možete je obložiti aluminijskom folijom kako biste bili sigurni da ćete pećeni kolač moći izvaditi.


U većoj posudi električnim mikserom pri najmanjoj brzini izmiješajte šećer, brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje i mlijeko pa pojačajte brzinu i miješajte oko 2 minute. Smanjite brzinu te umiješajte kipuću vodu. Tijesto će biti dosta tekuće. Podijelite tijesto u dva kalupa te pecite istovremeno na 175 C, 30 – 35 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima.


Da biste pripremili kremu, u posudi za kuhanje drvenom kuhačom pomiješajte šećer i slatko vrhnje pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, miješajući povremeno. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 6 minuta. Dodajte čokoladu i maslac pa miješajte dok se ne otope te dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa).

Kada se tijesto potpuno ohadi provjerite kremu. Trebala bi biti gustoće majoneze. Ako je previše rijetka ostavite je da se još malo ohladi.


Da biste sastavili tortu stavite jedan komad tijesta na pladanj za tortu. Premažite kremom (otprilike ¾ šalice ili 180 ml kreme). Poklopite s drugom polovicom tijesta, pa premažite s ostatkom kreme cijelu tortu. Ukrasite prema ukusu.
Za 8 – 10 osoba.

Tortu je dobro napraviti barem 10-ak sati prije posluživanja kako bi se tijesto i krema spojili, a cijela torta dobro ohladila. Ja koristim smeđi šećer. O kvaliteti kakaoa i čokolade ovisit će ukus torte.

12 comments:

  1. Uživam u Vašim receptima jer su tako puni detaljnih objašnjenja. Ton u Vašim napisima ne odaje vrhunsku kuharicu, ne prikazujete se nepogrešivom. Zvučite kao "jedna od nas", jednostavna.
    Uvijek me razvesele neki Vaši korisni komentari, kao ovaj "Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa)."
    srdačni pozdravi !

    ReplyDelete
  2. Puno hvala na ljubaznom komentaru :) Pozdrav i vama i hvala na posjeti!

    ReplyDelete
  3. Ovaj recept mi deluje odlično, koliki je promer kalupa? Zaista izgleda čokočokočoko... :) I još jedno pitanje, da li bi ova torta mogla pod fondan? Hvala na brzom odgovoru :)))

    ReplyDelete
  4. Promjer je uobicajeni okrugli kalup za tortu. Ja nemam dva kalupa pa polovicu tijesta ulijem u kalup, a polovicu u jednu duboku tavu iste velicine. ne bih preporucila fondant zato jer ispod fondanta treba staviti kremu od maslaca sto bi upropastilo ovaj divan okus. Krema od ganachea je jako dekorativna, a moze se osim cokoladnim tartufima (kao na fotografiji) ukrastiti svjezim cvijecem ili dekorativnim cokoladnim bombonima ili bilo kako... ali fondant je sladak i mislim da bi pokvario okus.

    ReplyDelete
  5. Hvala ti puno na EXPRES brzom odgovoru :))), upravo je pravim, u nedelju javljam utiske ;) Poljubac mila!!!

    ReplyDelete
  6. Zaista je fantastična, svi su bili oduševljeni punim ukusom čokolade kojim ova divna torta očarava :) Pravila sam je za rođendan mlađoj ćerki koja je okupila svoje malo odabrano društvo... mladi su bili više nego zadovoljni!!! Postaviću slikice ovih dana :))) Hvala još jednom na divnom receptu <3

    ReplyDelete
  7. Joj bas mi je drago da ste je isprobali i da vam se svidja! Torta je stvarno mrak, mi je obozavamo, a tko god je proba prvo sto pita, pita za recept :) Pozdrav

    ReplyDelete
  8. Ova tortica će sigurno postati član naše porodice, toliko je dobra da smo je svi zavoleli i usvojili, hehehe... http://jaca57.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. evo sličica http://jaca57.blogspot.com/2011_03_18_archive.html#5526667993611560563

    ReplyDelete
  10. Pravila sam ovo savršenstvo najboljoj prijateljici za rođendan. Svi su oduševljeni, čak je i domaćin restorana tražio šnite na degustaciju. Jedina izmjena kod mene bila je ta što sam ohlađenu kremu izlupala mikserom kako bi postala većeg volumena, jer sam biskvite pekla u kalupu promjera 28 cm, pa mi je tortica ispala puno niža.
    Već razmišljam koja je slijedeća prigoda za koju bih je mogla praviti. Ljubav je rođena <3

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Savrsena torta. Biskvit je fenomenalan. Svidja mi se sto je tako ukusan i bez namakanja sirupom. Radila sam ju dva puta,prvi puta sam, kao i Mrwa, izmiksala hladnu kremu a drugi puta ju ostavila kakva je. Draza mi je bez miksanja. Puno hvala za recept. Ide u biljeznicu.. .:)

    ReplyDelete