Saturday, September 11, 2010

Sladoled od ljekovite kadulje

Ovo je jedna od mojih izmišljotina na koju sam više nego ponosna. Sladoled predivne teksture i arome, pa još k tome i ljekovit! Kada bih morala kuhati za nekog slavnog kuhara ili profinjenog gurmana, sigurno bih ovaj sladoled stavila na menu. Naravno nisam ja izmislila sladoled od kadulje, ali na cijelom internetu (i šire) ima tek nekoliko recepata za sladoled od kadulje, međutim u njima je kadulja više korištena kao aroma. U mom sladoledu ćete pod zubima osjetiti komadiće kadulje i to je pomalo neobično, ali i toliko neobično fino da me iznenadilo koliko su čak i djeca bila oduševljena njime.

Recept:

2 žumanjka
½ šalice smeđeg šećera (oko 120 ml)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml)
1 šalica slatkog vrhnja (oko 240 ml)
1,5 jušna žlica svježih listova kadulje (žalfija ili salvia officinalis) oko 20 listova, nasjeckanih


Sladoled ćete kuhati na pari. Zato pripremite dvije posude za kuhanje, stavite manju u veću, u veću stavite vodu. U manjoj posudi promiješajte žumanjke i šećer te im dodajte mlijeko i slatko vrhnje. Kuhajte na pari uz miješanje drvenom kuhačom 10 minuta. Sada dodajte sjeckane listove kadulje te kuhajte još 10 minuta (ukupno 20) dok se smjesa malo ne zgusne.
Premjestite smjesu u posudu za zamrzavanje pa ostavite u zamrzivaču dva sata ili dok se sladoled po rubovima počne zamrzavati. Izvadite sladoled te ga promiješajte električnim mikserom. Ponovite postupak još nekoliko puta, svakih sat vremena, ovisi o tome koliko vam je jak zamrzivač. Ovaj postupak će spriječiti kristalizaciju sladoleda, pa ćete dobiti sladoled prekrasne teksture čak i bez aparata za sladoled.
Poslužite kuglice sladoleda ukrašene listićem kadulje.
Za 4 osobe.
Za ovaj sladoled morate koristiti listove svježe kadulje. Ne morate ih nasjeckati presitno, jer će listovi u kuhanju ponešto omekšati tako da trebaju biti vidljivi.
Ako zaista želite impresionirati svoje goste ukrasite sladoled ušećerenim listovima kadulje koje ćete pripremiti slijedeći ovaj recept: Usecereno cvijece

2 comments:

  1. Sjajno, mislim da slobodno možeš da objaviš recept na Tastespootingu ili negde slično. Nikad mi ne bi palo na pamet! Žalfiju koristim samo za ispiranje grla!

    ReplyDelete
  2. Hvala na komplimentu i preporuci. Inace sam sklona novim okusima i eksperimentima u kuhinji koji naravno ne zavrse bas uvijek slavno :) ali moram priznat da me iznenadilo koliko je ovo ispalo fino...Zalfiju inace dosta koristim kao zacin ali ovo je prvi put u slatkoj kombinaciji.

    ReplyDelete