Saturday, October 16, 2010

Anđeoska Pavlova s kupinama i kremom od limuna

Nedavno sam među komentarima na svom blogu otkrila iznenađenje – nagradu kojom me obradovala Lilly. Budući da je moj blog zamišljen kao zbirka recepata, odlučila sam jedan recept posvetiti Lilly i nagradi. Ostatak informacija o nagradi kao i popis blogova koje sam ja nagradila pronaći ćete na kraju teskta, a sada malo o ovoj anđeoskoj Pavlovi…
Pavlova je australski i novozelandski desert, nježna torta od sušene kreme od tučenih bjelanjaka, nadjevene jagodama i šlagom. Torta je dobila ime po ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Varijanta Pavlove s tamnim bobicama i kremom od žumanjaka od Tonija Brogana je izašla u mom omiljenom časopisu Gourmet (Travanj 2009). Nemojte da vas odbije duljina pisanog teksta u receptu – dobar recept mora biti detaljno napisan jer jedino tako će svima zajamčiti uspjeh izrade. Recepta sam se držala gotovo doslovce osim što sam bijeli šećer zamijenila smeđim.Vizualno je ova kombinacija crnih bobica i bijelo žute podloge naprosto neodovljiva, a procjenu okusa prepustit ću vama:

Recept:


Za koru:
1 šalica šećera (240 ml)
1 jušna žlica gustina
3 velika bjelanjka, na sobnoj temperaturi 30 minuta
3 jušne žlice vode
1 žličica octa


Za nadljev:
2/3 šalice šećera (160 ml)
1 jušna žlica gustina
1/8 žličice soli
1/3 šalice soka od limuna
55 dkg maslaca
3 velika žumanjka
2 žličice naribane korice limuna
1 šalica slatkog vrhnja
4 šalice kupina


Da biste pripremili koru za tortu ugrijte pećnicu na 150 C. Veliki kalup za pečenje obložite voštanim papirom. Sa stražnje strane papira nacrtajte pravilan kruh veličine torte služeći se okruglim tanjurom ili poklopcem kao šablonom.


U maloj posudici pomiješajte šećer i gustin. Električnim mikersom miješajte bjelanjke dok snijeg ne postane čvrst. Dodajte vodu (pri čemu će se snijeg opustiti) i ponovo miješajte dok snijeg ponovo ne očvrsne. Dodajte šećer, jednu po jednu žlicu, te miješajte još minutu. Dodajte ocat te miješajte još 5 minuta, krema će biti čvrsta i sjajna. Nježno istresite kremu na voštani papir, u sredinu nacrtanog kruga i oblikujte “gnjezdo”. Pecite tortu oko 45 minuta dok ne bude svjetlo zlatna i hrskava (iznutra će još uvijek biti meka). Ugasite pećnicu, odškrinite je i ostavite koru u pećnici da se još suši i hladi oko sat vremena.


Dok se kora peće napravite nadljev.
Pomiješajte šećer, gustin i sol u posudi za kuhanje, dodajte sok od limuna i maslac. Zagrijavajte do ključanja miječajući žičanom mješalicom i uz neprestano miješanje kuhajte oko 1 minutu. U manjoj zdjelici izmješajte žumanjke i dodajte im oko 4 jušne žlice kuhane kreme, a onda smjesu žumanjaka dodajte preostaloj kremi, smanjite vatru i kuhajte, ponovo uz neprestano miješanje dok se nadljev ne zgusne, oko 2 minute. Nadljev više ne treba prokuhati. Premjestite nadljev u zdjelicu i umješajte u njega koricu od limuna. Prekrijte nadljev plastičnom folijom koju pritisnite preko same površine nadljeva kako se pri hlađenju ne bi uhvatila kožica. Ohladite u hladnjaku oko 1 i pol sat.


Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag pa u kremu od limuna umješajte ¼ šalice šlaga. Žlicom izvadite žutu kremu na tortu i preko nje poslažite kupine. Preostali šlag poslužite posebno, pa kada narežete tortu na svaki tanjur dodajte po veliku žlicu šlaga.


Kako biste osigurali uspjeh nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja kore.
I koru i kremu možete pripremiti i do dva dana unaprijed, ali koru dobro zamotajte u foliju i držite u hladnjaku. Nadjenite tortu neposredno prije posluživanja. To je naime jedina mana ove torte – mora se jesti svježa.
Za 6 – 8 osoba
Imajte na umu da sam Pavlovu na fotografiji napravila bez šlaga (jer ga tog časa nisam imala kod kuće) tako da će vaša Pavlova izgledati još ljepše!


Sad još malo o nagradi s početka teksta. Svrha ove nagrade je, kao što je Lilly napisala, da se blogerice međusobno bolje upoznaju, uveseljavaju, te eventualno pronađu neke sličnosti koje će ih još više zbližiti.

Happy 101...

Pravila u vezi s nagradom i njezinim širenjem dalje su sljedeća:
1. napisati post o dobivenoj nagradi, naznačiti od koga ste ju dobili, te staviti link bloga istoimene osobe
2. izdvojiti 10 stvari koje vas čine sretnom
3. proslijediti nagradu na sljedećih 10 blogova i obavijestiti dobitnike komentarom na njihovom postu













1. Nagradu dam dobila od Lilly, njezin prelijepi blog pogledajte ovdje.
2. Stvari koje me čine sretnom:

1. Moja djeca i obitelj
2. Čitanje, knjige i knjižnice
3. Umjetnost i alternativni načini življenja
4. Priroda, šume i more, jesen, lišće, branje voća (a posebno bobica), vrt i vrtlarenje
5. Kuhanje, otkrivanje novih namirnica i načina kuhanja
6. Velike urbane sredine (sa svojim dobrim i lošim stranama), novi krajevi, putovanja i zanimljivi ljudi
7. Život u kući, atelje, kutak za svaku pojedinu aktivnost
8. Kreativni rad svake vrste
9. Joga i osjećaj zdravlja i čistoće vezan uz nju
10. Sretni slučajni trenuci

3. Nagradu sam odlučila proslijediti slijedećim blogovima tj. blogericama:
LadyA
Mare
Cleo
kuvarica na trapezu
Jelena
Sanela Mallory
Monika
Andrea
Sweet Corner
Mare - kuharica za djecu

11 comments:

  1. hvala ti draga moja.....kao malo djete se veselim svakoj nagradi jer ipak je to znak da netko vrednuje ono što radim s puno gušta:)))....
    ovu igru sam već odigrala ali ću u sljedećem postu objaviti nagradu u linkati tvoj blog:)))....
    a na pavlovu s kupinama mi cure sline i rastu zazbubice i još svašta nešto:)))))....
    pusa:))......
    M.....

    ReplyDelete
  2. WOW!!! Oduševljena sam, ne samo zato jer je receptić posvećen meni (da vidiš samo taj smiješak što mi titra na licu :D) nego i zato jer mi je jedna od omiljenih "aktivnosti" zavuć se među kupine i papati bobice. I kupinovo vino mi nekad dobro dođe s obzirom da sam niskotlakaš premda vina uopće ne volim piti (a skupljam ih...). Recept je prekrasan i moram priznat da je ovo prvi put da čujem za Pavlovu, ali me oduševila u svakom pogledu od sastojaka, kore, boja...SJAJNA JE!! HVALA Sweet! Bogme ću je s užitkom pripremati, a i papati! PUSA!! :)

    ReplyDelete
  3. Kada sam "otkrila" tvoj lijepi blog znala sam da ću ovdje rado da svratim, ali nijesam očekivala da ću biti nagrađena:) Baš si me izuzetno prijatno iznenadila i Pavlovom i nagradom, hvala ti na ovoj posebnoj pažnji!

    ReplyDelete
  4. Hehe draga moja,
    odmah sam ranim jutrom otkrila nagradu:))
    Jako si me obradovala,
    hvala ti od srca!
    Ova "Lilyna torta" je vjerujem jako ukusna, pišem u bilježnicu sa receptima..
    PUSA

    ReplyDelete
  5. Baš si me obradovala ovom nagradom i jako mi je drago što stiže čak preko okeana. Recept je predivan, a moram da priznam da pavlovu nisam nikada pravila. Zaista ove bobice su savšene u kontrastu sa nežnim kolačem. Hvala još jednom i sve čestitke na sjajnom blogu i prelepim receptima.

    ReplyDelete
  6. Juče sam otkrila tvoj blog i na brzinu ga malo "prelistala"... Malo je reći da sam oduševljena... Mislim da ću ovde često svraćati jer mi se jako dopadaju recepti, način pisanja, fotke... Ma sve, samo tako nastavi :)

    ReplyDelete
  7. Drage moje, hvala vam svima sto me pratite. Drago mi je da vam se svidja recept. Pozdrav svima!

    ReplyDelete
  8. Jako si me razveselila nagradom i ovako lijepim receptom. Hvala ti! Hvala ti i jer si mi otkrila tvoj divni blog s odlicnim fotografijama. Rado cu nastaviti ovu igru, hvala jos jednom :))!

    ReplyDelete
  9. Puno ti hvala na ovoj nagradi i lijepom znaku pažnje. Jako si me razveselila. :)

    Pavlova izgleda savršeno. Nedavno sam radila čokoladnu, ali moram isprobati i ovu verziju. :)

    ReplyDelete
  10. Hvala vam svima na pracenju i komplimentima. Drago mi je da smo se "upoznale" :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete