Monday, October 25, 2010

Halloween – Karamelizirane kokice s cimetom

Evo još jednog vrlo jednostavnog prigodnog recepta – neodoljivih slatkih grickalica s toplim okusom cimeta. Posužite ih u papirnatim košaricama za muffine, a u svaku košaricu utaknite grančicu te osmislite i izradite natpise s imenima (za dječje zabave) ili prigodnim strašnim porukama. Mali dečki će biti oduševljeni ako umjesto poruka zalijepite papirnate gusarske zastavice s lubanjama jer ove prigodne poslastice pomalo i podsjećaju na brodiće, odnosno jedrenjake.


Recept:


Kokice:
¼ šalice kukuruza za kokice (oko 60 ml)
2 žličice ulja
¼ žličice soli


Karamel:
1 šalica smeđeg šećera
1 žlica vode
110 g maslaca
1 žličica cimeta


Nabavite u prirodi ili vlastitom vrtu grančice te ih narežite škarama za obrezivanje bilja na dužinu 15 cm. Dobro operite grančice u vrućoj vodi te ih kratko ispecite u pečnici kako bi se osušile i dezinficirale.
U velikoj posudi za kuhanje ili tavi s poklopcem pripremite kokice tako da ih zagrijavate na ulju dok ne počnu pucketati. Mali trik protiv uništavanja posude jest da u trenutku kada kokice počnu pucati podignete posudu i držite je desetak centimetara iznad same vatre. Tako kokice neće zagarati. Kada su kokice prestale pucati maknite ih s vatre, pretresite u drugu posudu, posolite ih i poklopite kako bi ostale što toplije.
Da biste pripremili karamel, pomiješajte šećer i vodu u tavi ili posudi za kuhanje te kuhajte nekoliko minuta dok šećer ne postane tekuć, sklonite s vatre pa mu dodajte maslac. Vrući karamel sipajte u posudu s još toplim kokicama. Dobro i brzo promiješajte kako bi karamel obložio sve kokice pa rasporedite u papirnate košarice za muffine. Karamelizirane kokice možete naravno poslužiti i u običnoj posudi.
Za 12 košarica

Ako koristite gotove kokice trebat će vam oko 6 šalica gotovih kokica.
Da ne bi bilo zabune - ovo nisu kolačići niti muffini, kokice su zasebne, ondosno karamel ih neće spojiti. Košarice za muffine služe samo kako bi svakoj osobi odredio dozvoljenu količinu ove ukusne poslastice.

4 comments:

  1. Nekada davno su se ove kokice prodavale onako gotove. Bile su i one sa čokoladom. Naučila sam da kokam kokice, a nikako da se usudim da ih karamelizujem, nekako mi se čini da bi zbrljala nešto. Super su!

    ReplyDelete
  2. Jedno vrijeme sam kokice jela svakodnevno (one obične slane, bez ikakvih dodataka)! I baš kao što je Jelena napisala, nekad su se mogle kupiti čokoladne i karamelizirane kokice no nisam to već stvarno dugo vidjela na policama dućana. No, zato imamo tebe draga da nas učiš kako da si te slatkiše spremamo sami! Grančice su mi genijalne! :))Pusa!

    ReplyDelete
  3. Stvarno nema neke prevelike mudrosti u ovome - slobodno se upustite i hvala vam na komentarima <3

    ReplyDelete
  4. Koja odlična ideja, a fotografije su jako lijepe, tonovi su izrazito jesenji i sve je jako atmosferično. .)
    Jako mi se sviđa. :)

    ReplyDelete