Friday, October 22, 2010

Halloween - Vještičja juha od gljiva s lubanjama

Bliži se Halloween pa ću stoga svoje „normalne“ recepte staviti na čekanje, a u ovih deset dana do Halloweena, nastojat ću podijeliti s vama neke od prigodnih recepata. Moja djeca su „objeručke“ prihvatila ovaj praznik koji se i u našim krajevima sve češće slavi i premda je cijela stvar za moje navike u početku bila malo premorbidna, ubrzo sam se i sama počela veseliti dekoriranju kuće za Halloween, a naročito pripremanju stravičnih poslastica i jela. Ova juha od gljiva s batatom je super jednostavno rješenje za početak vašeg jelovnika u najstrašnijoj noći. Sve što vam treba za izradu ovih zastrašujućih lubanja je nekoliko šampinjona, slamka i nožić, a dobro će vam doći i par ručica za pomoć – maleni će u ovome najviše uživati.





Recept:


25 dkg šampinjona, narezanih na listiće (10 - ak ljepših gljiva za izradu lubanja ostavite sa strane)
1 batat srednje veličine (oko 2 šalice ili 480 ml batata narezanog na kockice)
1 manji luk (oko pola šalice, 120 ml sitno sjeckanog luka)
2 jušne žlice maslaca
3 jušne žlice prosa
1 l vode (oko 4 šalice)
2 žličice soli
1/8 žličice papra
2 južne žlice svježeg začinskog bilja poput peršina, bosiljka, timjana
1 žlica maslinovog ulja


Na maslacu izdinstajte luk, te dodajte batat, gljive i proso, još kratko prodinstajte pa prelijte vodom. Dodajte sol i papar, poklopite pa kada juha prokuha kuhajte 20 minuta. Dok se juha kuha, napravite lubanje tako da im slamkom izdubite oči, nosnu šupljinu izdubite u obliku trokuta, a zatim nožićem urežite usta i poprijeko puno crtica za zube. Lubanje dodajte u juhu tek pred kraj kuhanja – u zadnjih 5 minuta. Ako ih kuhate predugo lubanje će se previše natopiti vodom i otežati pa neće lijepo plutati. Na kraju dodajte maslinovo ulje i svježe začinsko bilje.

Ako nemate neke od sastojaka za ovu juhu nedajte se obeshrabriti. Batat možete zamijeniti i bundevom pa čak i mrkvom. Umjesto prosa možete staviti neku drugu žitaricu (pod uvijetom da se isto kratko kuha) ili rezance.

9 comments:

  1. Pa vidi se da je mama umetnica prava. Kakva dobra ideja!Bravo!

    ReplyDelete
  2. Tko zna-zna! Ma odlično je, Sweet! Priznajem da mi je pomalo jestiva ova juha, ali prefino izgleda da je ne bih probala! Vjerujem da su klinci oduševljeni! Pusa

    ReplyDelete
  3. Ispravak: JEZIVA je trebalo pisat, sad tek vidim tipfeler! :))

    ReplyDelete
  4. E ovo cu napraviti u svakom slucaju! Decki ce se oduseviti!

    ReplyDelete
  5. Ha-ha, što je ovo dobro! Prava vještičja juha :)) Pazi se ko kuša je a vještica nije! Puf!

    ReplyDelete
  6. Koja odlična ideja, ovo stvarno izgleda zastrašujuće. Uopće ne sumnjam da su klinci bili oduševljeni. :)

    ReplyDelete