Thursday, October 14, 2010

Kruh od tikvica

Ovaj meki kruh s dodatkom zelene tikvice je izvrstan u kombinaciji s raznim paštetama i sirnim namazima te kao prilog varivima uz ručak. Kruh pripremljen prema ovim mjerama je vrlo velik, pa je idealan za veće zabave, a također ga možete ga i zamrznuti.



Recept:

2 šalice integralnog brašna (šalica od 240 ml)
3 šalice običnog brašna
1,5 jušna žlica soli
3 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica suhog kvasca
1 zelena tikvica (oko 2 šalice ili 480 ml naribane tikvice, zajedno s korom)
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
½ šalice naribanog sira (oko 120 ml)
300 – 360 ml tople vode


U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke zajedno s uljem i ribanim tikvicama. Miješajte drvenom kuhačom postepeno dodavajući vodu, samo onoliko koliko je potrebno da se svi sastojci spoje. Na kraju mijesite tijesto s rukom, tikvice će još dodatno navlažiti tijesto, pa neka tijesto bude što može čvršće. Pokrijte dobiveno tijesto plastičnom folijom ili poklopcem pa ga ostavite na toplom mjestu da se diže sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Izvadite dignuto tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom pa oblikujte tijesto u loptu i uvaljajte je u brašno sa svih strana. Nemojte mijesiti tijesto. Stavite tijesto u pleh za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite ponovo dizati na toplom mjestu još 30 minuta. Ako se kruh previše “razlio” po plehu rukama ga malo podignite te ponovo formirajte u duguljasti oblik kruha. Posipajte ribanim sirom i pecite oko 35 minuta.


Tikvice možete usitniti  u procesoru ali bilo bi puno bolje da ih ručno naribate jer će kruh ljepše izgledati, osim toga tikvice su vrlo mekane pa ćete ih naribati u tren oka. Naribajte ih grubo na ribež s velikim okruglim rupicama.
Za vegansku varijantu sir nadomjestite sa sjemenkama sezama.
Ako zamrzavate kruh, svakako ga prvo potpuno ohladite, a zatim narežite na šnite. Zamrznite ih u vrećicama za zamrzavanje, a šnite možete odmrznuti tako da ih stavite direktno u toster. Šnite ovako tostiranog kruha, još vruće premazane s malo maslaca su jako ukusne.

5 comments:

  1. Mmmmmm...prefino izgleda!Idem za koji dan do bake pa bi mogle ovaj kruh ispeći u krušnoj peći! Veselim se i mislim da neće dočekat hlađenje, hehehe...Pusa!

    ReplyDelete
  2. ovo mi izgleda jaako dobro, vjerojatno ćemo već u nedjelju kušati... samo nisam sigurna za sir, koju vrstu odabrati, pokušat ću s nekom mekšom varijantom...

    ReplyDelete
  3. Krusna pec, to mora da ce bit fino Lilly.
    eda, ja sam stavila cheddar sir ali bilo bi sigurno jako dobro i s nekom ribancem ili parmezanom, kao i bilo kojim topivim sirom poput trapista...a mozes sir komotno i izostaviti, kruh je stvarno super

    ReplyDelete
  4. "Ukrala" sam malo radnog vremena, da prođem tvoj blog i pogledam fotkice...kao uvertiru u detaljno proučavanje. Jedino što mogu reći je: ja sam očarana! i oduševljena! Lijep pozdrav :))

    ReplyDelete
  5. Hvala ti Sandra Z, pozdrav i tebi!

    ReplyDelete