Tuesday, October 12, 2010

Mango lassi

Mango lassi je indijski napitak sličan frapeu, od manga, jogurta i mlijeka. Vrlo je jednostavan za pripremu,  može se pripremiti sa ili bez šećera, a koristi se i u ajurvedskoj prehrani kao dodatak obroku zbog toga što potiće probavu. U ajurvedskoj prehrani lassiju se dodaju i kardamom, ružina vodica, kumin, crni papar, đumbir ili cilantro, pa slobodno eksperimentirajte s dodavanjem ovih začina.

Ovaj napitak naravno možete pripremati i bez šlaga, ja ga vrlo često pripremam za doručak - čistu kombinaciju jogurta i manga, a varijanta sa šlagom je zapravo raskošan desert. Osim toga mene na neki čudam način podjeća na jedan česti desert iz mog djetinjstva - šnenokle.

Mango je antioksidant, a zbog visoke razine željeza odličan je u borbi protiv anemije. Uz još mnoga druga ljekovita svojstva, ona voćka je vrlo ukusna, ako je još niste probali najbolje bih vam je opisala kao vrlo slatku i sočnu breskvu s daškom egzotike. Mango ima vlaknastu teksturu, a pri kupnji obratite pažnju da voćka izgleda zdravo, može imati zelenu, žutu i crvenkastu koru, ne smije biti premekana na dodir, radje kupite tvrđi mango pa ga ostavite na sobnoj temperature dok malo ne sazrije.




Recept:


1 veliki mango oguljen i izrezan na kockice (3 – 4 šalice kockica manga)
1 šalica jogurta
¾ šalice slatkog vrhnja
1 jušna žlica meda
Svježi listići mente


Mango operite i ogulite, a koru bacite. U sredini manga je vrlo velika ali plosnata koštica koja je omotana vlaknima. Obrežite meso oko koštice te mekani sadržaj voćke promiješajte s jogurtom u procesoru ili blenderu. Izlijte lassi u posudu za posluživanje. U visokoj posudi električnim mikserom umutite slatko vrhnje i med, pa tučeno slatko vrhnje poslužite preko mango lassija. Ukrasite svježim listićima mente i poslužite. Lassi također možete poslužiti u zasebnim čašama.




8 comments:

  1. Sweet, na kraju ćeš me pridobit da skroz prijeđem na tu zdravu kuhinju! Hehehe... I mene je ova žuto-bijela kombinacija prvo na šnenokle podsjetila, a o okusu ću kad degustiram...:))

    ReplyDelete
  2. Cestitke za stoti recept!!! Djeluje divno! Kod nas mi je malo problem naci dobar Mango, ili pretvrd, ili je vec pred trunjenje, ali vjerojatno nemam dobar izvor nabave :-)

    ReplyDelete
  3. Obožavam mango,ali nažalost kod nas je nikakav. Valjda ga uberu nezrelog, pa dok doputuje on sazri, tako da sam poslednja dva bacila. Verujem da je ovo fantastično!

    ReplyDelete
  4. Lilly, ovo je trebao biti tvoj recept i trebao se zvati "Anđeoski Mango lassi", ali posto si pisala o problemu s nabavkom odredjenih namirnica odlucila sam ti posvetiti neki drugi recept:)
    Jelena, ne znam kakva je kod vas situacija s mangom, ali Hana znam za Zagreb: na zalost niti jedan ducan ne drzi dovoljno do sebe da ce truli mango maknuti iz prodaje ali uz malo iskustva nadje se - mi smo normalno jeli mango u Zagrebu. Ima ga u Konzumu, Merkatoru, Intersparu, Lidlu...Nikako ne kupovati vocku koja je sumnjivo lagana, to najvjerovatnije znaci da je bila zamrznuta i da je iznutra drvena i spuzvasta. Mango mora biti tezak. Mora imati urednu koru, znaci pokoja tockica je OK, ali mora izgledati zdravo. Ne smije biti premekan, jer je onda najvjerovatnije trul, moze biti mekan kao recimo zrela breskva ali kao sto sam u receptu i napisala, ja radje kupim tvrdi plod pa ga pustim da doma sazrije kroz nekoliko dana na sobnoj temperaturi (isto kao i avokado). Takodjer, mango bi trebao imati lijep miris.
    Hana, hvala za cestitke <3

    ReplyDelete
  5. zahvaljujem lilly što sam došla na tvoj blog.....i nije niti malo pretjerala,zaista ima odličnih recepata.))....
    da mi ne bi neki promaknuo upisala sam se kao sljedbenik:)))....
    pozdrav iz rijeke:))...
    M...

    ReplyDelete
  6. Joj, hvala Sweet što misliš na mene, crvenim se sad...:) A manga nekad bude, nekad ne tako da ako budem imala sreće možda ga i nađem...

    ReplyDelete
  7. Fantastičan blog, upravo sam ga otkrila zahvaljujući Lilly (moja kćerka je oduševljena, ja na jednom računalu, ona na drugom, pa komentiramo recepte iz sobe u sobu... a kako ona luduje i luduje za tikvicama, favorit je naravno tikvičasta torta...)

    ReplyDelete
  8. o pa bas ste me razveselile - odjednom toliko novih followersica :)
    eda, ovaj cas sam stavila jos jedan recept s tikvicama pa pogledaj.
    pozdrav svima!

    ReplyDelete