Wednesday, October 27, 2010

Whoopie pite od bundeve - Halloween

“Whoopie pie” su kolači pripremljeni od dva okrugla mekana keksa spojena slatkom kremom. Premda su popularni u cijeloj Americi, porijeklo im je New England te pensilvanijska amiška tradicija. Prema navodima nekih povijesničara, amiške žene su ove pite često pakirale muževima u lunch-pakete. Kad bi farmeri pronašli ove pite u torbi, od oduševljenja bi povikali "Whoopie!" što bi u prijevodu bilo nešto poput “Jupi”, pa ih slobodno zovite "Jupi pite". Najčešće kombinacije su tamno čokoladno tijesto s kremom od sira, a kombinacije s bundevom naročito su popularne za jesenske proslave i Halloween zbog prigodnih boja. Moj recept nudi znatno manje šećera nego što ove pite uglavnom sadrže te integralno brašno i puno, puno budeve. Za ove kolačiće trebat će vam cijela muškatna bundeva premda je količina kolača kojih ćete dobiti vrlo izdašna. Osim toga, dobar dio maslaca, jaja, slatkog vrhnja i šećera koji biste inaće konzumirali u ovakvim kolačima, zamijenjen je bundevom. Unatoč svim navedenim izmjenama moram dodati da su ovi kolači vrlo zasitni. Ako želite da vam ovi kolači ispadnu uredno, napravite ih sami - meni su pomagala djeca pa su zato ispali ovako prekrasni ♥



Recept:

Za kekse:
2,5 šalice integralnog brašna (600 ml)
2,5 šalice pirea od bundeve (600 ml)
2 jaja
¼ žličice soli
1,5 žličica sode bikarbone ili praška za pecivo
2 žličice cimeta
4 jušne žlice kakaoa (oko 60 ml)
1 žličica sitno naribanog đumbira (ili ½ žčičice đumbira u prahu)
½ žličice mljevenog klinčića (umjesto klinčića i cimeta možete koristiti i mješavinu začina za medenjake)
1,5 šalica smeđeg šećera (360 ml)
¾ šalice maslinovog ulja (180 ml)


Za nadljev:
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
115 g maslaca
1 šalica pirea od bundeve (240 ml)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


Za izradu pauka:
5 dkg tamne čokolade


Da biste pripremili pire od bundeve razrežite jednu muškatnu bundevu napola po dužini. Izvadite žlicom koštice te je stavite u kalup za pečenje, unutarnjom stranom prema dolje. Pecite na 175 C oko 45 minuta do 1 sat, dok ne bude mekana. Ogulite bundevi tanku kožicu te je usitnite u procesoru.


Da biste pripremili kekse: zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite kalupe za pečenje keksa voštanim papirom ili folijom.
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
U drugoj posudi pomiješajte jaja sa šećerom električnim mikserom, te dodajte ostale tekuće sastojke. Smjesu brašna postepeno i uz miješanje dodajte tekućoj smjesi i miješajte još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto će biti dosta čvrsto. Koristeći se velikom jušnom žlicom, vadite okrugle hrpice tijesta na voštani papir. Veličina hrpice bi trebala biti prepuna jušna žlica, a dobit ćete ukupno oko 40 hrpica raspoređenih u dva ili tri kalupa. Keksi se neće jako raširiti u pečenju ali će se dići pa ne brinite ako u ovoj fazi ne izgledaju obećavajuće.
Pecite kekse na 175 C oko 15 minuta. Keksi će biti mekani na dodir. Ohladite kekse u kalupima.


Dok se keksi hlade pripremite kremu: Pomiješajte maslac na sobnoj temperature sa šećerom i dobro ga izradite električnim mikserom dok se sav šećer ne ustini. Dodavajte postepeno u 4 navrata pire od bundeve i nakon svakog dodavanja dobro izmješajte kremu. Još nastavite miješati pri največoj brzini dok krema ne bude vrlo glatka.


Da biste sastavili pite: koristeći se pumpicom za ukrašavanje torte ili pak običnim nožem, namažite jednu polovicu keksa kremom te mu priljubite drugi keks.


Da biste izradili pauke: Čokoladu izlomite na što manje komade pa je stavite na dno vrećice za zamrzavanje. Vrećicu spustite u posudu s toplom vodom, pazite da voda ne bude prevruća kako se plastika ne bi otopila. Kada se čokolada za nekoliko minuta potpuno otopi odrežite kut vrećice kako biste dobili sitnu rupicu kroz koju ćete istiskivati glazuru. Izradite pauke po pitama.


Pite ohladite u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja, a možete ih držati u hladnjaku do tri dana.
Za 20 velikih kolača. Kolači su veličine velikog muffina - jedan po osobi je više nego dovoljno.


8 comments:

  1. Oduševljena sam tvojim blogom:) Meni je najveći problem muškatna tikva. Nema toga ovdje:))Ali, svejedno neka znam gdje ima izvrstan recept ako je se dočepam nekako!

    ReplyDelete
  2. Snjeza, drago mi je da ti se svidja moj blog. Trebala sam napomenuti - ne mora biti muskatna tikva, moze biti bilo koja ona narancasta slatkasta bundeva (treba kupiti bundevu za pecenje).

    ReplyDelete
  3. Aaaaaaaaaaaa (ovo je oduševljenje :D), zaljubila sam se u ove kolačiće premda mi je bundeva puno draža u juhicama i sličnim slanim jelima! Ali ovo izgleda neodoljivo!! Pusa

    ReplyDelete
  4. Snimila sam ove whoopie kolačiće amiške u jednom gurmanskom časopisu koji ovde izlazi. Mi tako malo konzumiramo bundevu ovde, a ona je tako zdrava, izdašna i ekonomična. Sjajan recept.

    ReplyDelete
  5. Predivno izgledaju!
    Tek nedavno, možda prije godinu, dvije sam otkrila razne tikve i uvela ih u našu prehranu. Volim ih i u slatkim i u slanim kombinacijama, a ovo je nešto što bi nam se sigurno svidjelo. :)
    Sviđa mi se i priča o njihovom nastanku jer sam saznala nešto novo. :)

    ReplyDelete
  6. Andrea, hvala ti na ljubaznim komentarima :)
    Jelena, slazem se, treba sto vise bundevu jesti, ja sam totalni fan.
    Lilly, slazem se da okus bundeve bolje dodje do izrazaja u juhicama, ali bundeva je jako fina i u kolacima, daje tijestima onu neku posebnu socnost.
    Sad sam se prisjetila necega o cemu sam mozda trebala pisati u receptu: Neuobicajeno je kod nas da se u kolace stavlja mrkva, bundeva, tikvice...ali ti kolaci imaju super teksturu i jako su izdasni, svakako ih isprobajte. Godinama sam za rodjendane radila Carrot Cake (torta od mrkve) i svi su uvijek odusevljeni, cak i oni koji inace ne jedu torte, ukljucujuci djecu. Sad sam se sjetila da moram taj recept dodati prvom prilikom...:)

    ReplyDelete
  7. To tako dobro izgleda, da bih uprkos bundevi koju ne volim, zažmirila i zagrizla! :)

    ReplyDelete