Monday, September 20, 2010

Juha od bundeve

Ovu jesensku juhu najčešće pravim od muškatne bundeve (engl. butternut squash) ali ona je ukusna i od bilo koje druge slatkaste narančaste bundeve. Kada kupujete bundevu na placu, kupite bundevu za pečenje. Ona je vrlo ukusna i slatka, te ima predivnu žarko narančastu boju i kestenjastu teksturu koja je idealna za ovu gustu juhu.

Recept:
Bundeva narezana na kockice,  4 - 5 šalice kockica (šalica od 240 ml)

3 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
1 luk srednje veličine, oko 240 ml nasjeckanog luka
2 režnja češnjaka, fino nasjeckanog
1 žličica fino sjeckanog đumbira (ako nemate svježeg, poslužit će I đumbir u prahu)
1 ½ žličica soli
1/8 žličice mljevenih klinčića
1/8 žličice papra
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
½ žličice curry začina
1/8 žličice cimeta
½ žličice kurkume
2 ½ šalice vode (oko 600 ml)
1 naranča, ½ šalice soka od naranče
1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog i nekoliko listova bosiljka za ukrašavanje
Bundevu operite, narežite na pola, izdubite sjemenke, te je ogulite i narežite na kockice. Višak bundeve zamrznite pa je koristite zimi kada će je biti teže nabaviti.
Na ulju ili maslacu izdinstajte luk 5 minuta, dodajte mu đumbir i češnjak pa dinstajte još 1 minutu. Dodajte bundevu, vodu i sve začine. Zakuhajte, pa poklopljeno kuhajte 15 – 20 minuta ili dok bundeva ne omekša. Premjestite juhu u procesor ili blender te je izmiksajte dok ne postane glatka. Vratite krem juhu u posudu za kuhanje, još jednom je prokuhajte te dodajte juhi sok od naranče i sjeckani bosiljak. Poslužite juhu vruću ukrašenu žlicom vrhnja ili gustog jogurta, te ukrašenu grančicom ili listovima bosiljka.
Za samostalni obrok, juhu poslužite posutu šakom ribanog sira i uz krišku kruha od cjelovitih žitarica.
Za vegetarijaski obrok umjesto sira, juhu poslužite posutu žlicom sjeckanih i lagano poprženih bundevinih sjemenki.

2 comments:

  1. Ovaj sok od narandže me jako intrigira. Videla sam čorbicu sa dodatkom kokosovog mleka, a ovo je još egzotičnije. Čekam sezoni tikvi!

    ReplyDelete
  2. Jelena, i ja pravim juhu s kokosovim mlijekom (Thai) i općenito moja kuhinja ima tajlanskog i indijskog utjecaja. U Thai kuhinju također često ide i naranča (korica ili sok u slanim jelima). Općenito govoreći, volim u svako slano jelo staviti mrvicu slatkog, a čak i u slatka jela nešto slano (to je onaj prstohvat soli u kolačima). Kod kineske, tajlandske i indijske hrane je to recimo najizraženije, npr. marinada od meda za meso i sl. Ali i hrana na koju smo mi naviknuti od malena poput talijanske, je bolja ako se u nju doda malo meda (Npr šalša ili talijanski umaci za tjesteninu na bazu paradajza). U dalmatinsku pašticadu se pak stavljaju suhe šljive. Mislim da su i naše mame stavljale po žlicu šećera u paradajz sos. Narančin sok u ovoj juhi je upravo tako nešto. On naglašava slad koji bundeva ionako ima. I daje jednu zanimljivu aromu te mrvicu kiselosti, što okrepljujuće juhe također često imaju (npr. ocat u grahu). Nadam se da će ti se svidjeti juha!

    ReplyDelete