Friday, September 17, 2010

Kocke za juhu

Kocke za juhu su često pune štetnih aditiva među kojima je najgori pojačavač okusa. Zato Vegetu nikad ne koristim, a prestala sam kupovati čak i zdrave alternative za Vegetu. Jednostavno sam se s godinama izvježbala juhama davati okus s prirodnim sastojcima i začinima, a ponekad napravim i ovakvu “zimnicu”. Svježe povrće usitnjeno u procesoru, pomiješano sa začinima i zamrznuto. Prilažem mjere kako sam nedavno napravila kocke ali osjećajte se slobodno eksprimentirati sa svojim odabirom povrća i omiljenim začinima.  Još jedan savjet za vlasnike vrtova: ovaj recept je izvrsno rješenje kada imate nepravilnu količinu povrća u vrtu. Pred kraj sezone u vrtu sam pronašla nekoliko mahuna (nedovoljno za juhu), nekoliko ogromnih mrkva rascvalog korjenja, hrpu raspuknulih cherry rajčica, mladi luk različite veličine itd. Premda nijedno od tog povrća nije bilo naročito lijepog izgleda ili dovoljno za pripremiti obrok, svejedno je bilo divnog mirisa, a njihovi vitamini će dobro doći zimi.

Recept:
Povrće:
Nekoliko većih mrkvi
1 manja glavica brokule
2 šake mahuna
10 režnja češnjaka
2 vezice peršina
Grančica origana
Komad đumbira
2 šake cherry rajčica ili 1 obična velika rajčica
Začini:
2 jušne žlice soli
1 jušna žlica kurkume
1 jušna žlica kumina
1 jušna žlica mljevenog korijandera
1 jušna žlica mljevenog anisa
1/2 jušne žlice papra
½ šalice maslinovog ulja (120 ml)


Svo povrće očistite, ogulite i operite te ga sameljite što sitnije u procesoru ili električnoj sjeckalici. Trebat ćete nekoliko puta paliti processor te u međuvremenu postrugati povrće sa stijenka posude procesora. Usitnjeno povrće stavite u veliku zdjelu te je promiješajte sa solju, začinima i uljem. Dobivenu smjesu raspodijelite u posudice kalupa za zamrzavanje leda (ova smjesa je za dva kalupa) te stavite zamrzavati oko 4 sata ili dok kockice ne postanu potpuno tvrde. Zatim ih izvadite iz kalupa i premjestite u vrećice za zamrzavanje. Ovako ledene kockice se neće lijepiti jedna za drugu.
Kockice držite u zamrzivaću do nekoliko mjeseci.
Kada poželite juhu, stavite jednu kockicu povrća u šalicu vode i prokuhajte 5 minuta. Dodajte rezance, proso, krutone ili vaš omiljen dodatak juhi. Dosolite po želji. Ova baza je izvrsna i za miso juhu. Juhi samo dodajte malu žličicu misa. Ako često jedete miso juhu možete kocke za juhu pripremiti i bez soli. Kockice možete koristiti i kao začin te vitaminski dodatak varivima ili kuhanim umacima.

3 comments:

  1. Čula sam za ovo ali sam recept davno izgubila. Znam da su kocke loše a ova prirodna varijanta je sjajna. Jedino što u njima nema masnoće ali ko mari, ionako je izbegavamo. Odlično!

    ReplyDelete
  2. Bože što sam šašava, pa ima masnoće. Ne znam kako sam previdela ovo divno maslinovo ulje. Izvinjenje! Ovo treba da je recept nedelje!

    ReplyDelete
  3. Jelena, hvala na komplimentu :) Da, kocke nisu jako masne ali i to malo maslinovog ulja je dovoljno da juha izgleda kao juha. Medjutim ovaj recept sam prilozila vise kao ideju, moze se dodavati i vise ulja, te povrce i zacine kako kome najbolje odgovara...Ova juha bude mrvicu "paprena" od djumbira, kurkuma joj daje lijepu zutu boju, ali vjerujem da bi kocke bile super i od bilo koje druge kombinacije zacina. Glavno je imati na umu dvije stvari: da se povrce sto sitnije samelje, i da se smjesa ne presoli.

    ReplyDelete