Monday, September 27, 2010

Spaghetti bundeva s pestom od badema

Spaghetti bundeva (engl. spaghetti squash) je na zapadu veliki hit posijednjih nekoliko godina. Ovo je pravo čudo od povrća i u inozemstvu se prodaje na tržnicama i u trgovinama, a budući da nisam sigurna gdje se kod nas prodaje reći ću samo jedno: sigurna sam da sam ovu bundevu kod nas vidjela, ali nisam sigurna da li je konzumiraju upravo zbog svoje strukture koja za razliku od ostalih bundeva nije ni brašnasta ni vodenasta, već neobično vlaknasta, nalik rezancima. Ova budeva je vrlo jednostavna za pripremu, ukusna dovoljno da je možete jesti i samu, lagano posoljenu, s malo maslaca ili maslinovog ulja, a ja sam je pripremila s domaćim pestom od badema. Ne mogu vas pismenim putem pripremiti na iznenađenje koje vas očekuje nakon prvog konzumiranja ovog obroka, ali recimo da počnem s činjenicom da su ovakvi špageti gotovo bezkalorični, da je bundeva bogata vitaminima i mineralima, te da je cijela priprema i konzumiranje ovog jela takva radost i zabava da sigurno nećete požaliti.



Recept:
Jedna špageti bundeva


Za pesto:
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml ili 4 jušne žlice)
¼ šalice svježeg začinskog bilja poput bosiljka, timjana, origana, kadulje, mažurana i peršina
¼ šalice badema (oko 60 ml ili 4 jušne žlice)
5 dkg tvrdog sira (parmezana ili ribanca)
1 žličica soli
¼ žličice papra


Operite bundevu i oštrim nožem je prerežite napola po dužini, očistite od sjemenki te stavite peći naopako odnosno unutarnjom stranom prema dolje na 190 C, 30 – 40 minuta. U međuvremenu pripremite pesto.


Sve sastojke za pesto stavite u procesor, blender ili električnu sjeckalicu te sameljite dok ne dobijete kremu s vidljivim komadićima zelenih začina i badema. Premjestite pesto u zdjelicu za posluživanje.

Kada je bundeva pečena ostavite je trenutak da se ohladi pa zatim preokrenite polovice i velikom vilicom grebite unutrašnjost bundeve dok je cijelu ne pretvorite u rezance. Ovaj postupak je super zabavan, naročito djeci. Još vruću bundevu nadjenite pestom te promiješajte.

Meni je ovo jelo najdraže jesti posluženo u kori ali možete, naravno, špagete izvaditi i na tanjure.



4 comments:

  1. svaka čast! oduševljena sam blogom! prvi put da sam naišla na tako bogat blog sa savršenim receptima, ali DOSTUPNIM sastojcima (i da barem ne moram mozgati otkud koj sastojak potječe:) hvala i pozdrav!!

    ReplyDelete
  2. Hvala vama, bas mi je drago da tako mislite -trudim se :)

    ReplyDelete
  3. Je li netko pronasao ovu spageti bundevu negdje za kupiti ili sjeme za sijati?

    ReplyDelete
  4. u Kauflandu ima buća, a sjeme sam kupila preko Njuškala

    ReplyDelete