Saturday, October 23, 2010

Brzi kukuruzni kruh (Cornbread)

Ovaj kruh sam napravila jednog dosadnog i kišnog dana, prije nekoliko mjeseci, a ukrasila sam ga paukom tek toliko da razveselim djecu. Međutim njima je to bilo toliko zabavno da sam odmah pomislila kako bi to bio dobar Halloweenski recept pa sam ga stoga spremila za ovu prigodu. Kad malo bolje pogledam i nije nešto posebno ali ovaj kruh će vam dobro doći u vašoj zbirci recepata jer je on odlično rješenje kad npr. ostanete bez kruha, ovo je naime bezkvasni kruh koji je gotov za pola sata. Cornbread, američki odnosno „južnjački“ klasik možete poslužiti uz Chilli grah ili kubansku juhu od crnog graha ili pak uz Vještičju juhu s lubanjama. Moja omiljena kombinacija je zdjelica običnog gustog jogurta uz krišku ovog toplog kruha. Ako ste ljubitelj domačeg sira i vrhnja, ovaj kruh lagane, spužvaste teksture bio bi sjajna kombinacija.

Recept:


1 šalica brašna (oko 240 ml)
1 šalica kukuruznog brašna (oko 240 ml)
1 jušna žlica smeđeg šećera
1 žličica soli
1 žličica soda bokarbone
1 jaje
1 i ¼ šalice jogurta (oko 300 ml)
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
1 jušna žlica maslaca (za podmazivanje kalupa)
¼ žalice kiselog vrhnja (za izradu pauka)


Stavite grijati kalup za pečenje u sredinu pećnice te ugrijte pećnicu na 225 C. U posudi za miješanje promiješajte sve mokre sastojke uključujući sol i šećer. U drugoj posudi promiješajte sve suhe sastojke. Izlijte mokre sastojke u posudu sa suhim sastojcima pa lagano promiješajte kuhačom ili velikom vilicom, tek toliko da se sastojci spoje. Nemojte previše miješati. Izvadite vrući kalup iz pećnice te stavite u njega maslac. Vrtite kalup dok se maslac na toplini ne otopi kako bi prekrio cijelu površinu kalupa. Odmah ulijte tijesto i stavite peći. Ovaj postupak će omogućiti stvaranje fine korice na kruhu. Pecite kruh dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, a iz sredine ne izađe čist nož, oko 20 – 25 minuta.
Kruh servirajte topao.

Ako želite izraditi “pauka”: prije nego ste kruh stavili u pećnicu u sredini tijesta napravite žlicom malu udubinu u koju ćete staviti kiselo vrhnje. Nožem usjecite zrakaste brazde u koje će istjeći nešto vrhnja i tako ćete dobiti oblik pauka, a ujedno kruhu dodati okus vrhnja koji se odlično slaže s kukuruznim brašnom. Ako želite razveseliti djecu ili radite ovaj kruh za Halloween, ukrasite pauka prema svojim idejama. Na fotografiji sam stavila dva zrna graška za oči, a zube od nekoliko zrna kukuruza.

5 comments:

  1. Obožavam kukuruz u svakom obliku, a ovaj recept će mi svakako dobro doći zbog brzine pripreme. Ideja za ukrašavanje mi je genijalna, super su ti sve ove Halloween kreacije. :)

    ReplyDelete
  2. Ovo se čini jako finim!
    Sigurno ću isprobati,
    jer sam veliki ljubitelj kukuruznoga kruha.
    Sve pohvale i na ostalim receptima,
    svakodnevno svratim k tebi.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Jako mi je drago što sam sasvim slučajno naletela na tvoj blog jer ima zaista predivnih receptića i uživam u svakom novom postu... Predivan hleb nema šta...

    ReplyDelete
  4. Hvala vam cure <3
    LadyA, vec danima sa svog kompjutora ne mogu otvoriti tvoj blog (izgleda da sam pokupila neki virus, jer mi nece otvarati ni mape i jos neke blogove) a sve izgleda tako primamljivo...narocito one cokoladne jabuke

    ReplyDelete
  5. Hehe baš mi je drago
    što pokušavaš svratiti k meni,
    nadam se da ćeš uspjeti u tome
    i da nemaš nikakav veći kvar!
    PUSA

    ReplyDelete