Friday, October 1, 2010

Grahburgeri

Dala sam šaljiv naziv ovim popečcima jer neodoljivo podsjećaju na hamburgere ali su pripremljeni bez mesa – njihov glavni sastojak je grah. Ako upotijebite crni ili tamno smeđi grah izgledat će zaista kao pravi hamburgeri premda su okusom zapravo više nalik "faširanim šniclama" kakve su pripremale naše mame. Već godinama improviziram s raznim burgerima na tu temu – burger od slanutka, graha te različitih grahorica s dodatkom orašastih plodova i sjemenki poput oraha, sjemenki suncokreta, sezama. Dodajem im još i pahuljice raznih žitarica, jaje, luk i začine. Kad sam ih poslijednji put pripremala zabilježila sam za vas mjere. Nakon što prvi put napravite ove burgere prema mom receptu sigurna sam da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija. Grahburgeri si brzi, praktični i ukusni. Možete ih poslužiti uz razne salate i priloge, uz krem juhe i variva ili pak u sendviču poput hamburgera s dodatkom salate i umaka.




Recept:
1 konzerva graha od 400 g (ili 1,5 šalica tj. 360 ml kuhanog i ocijeđenog graha)
½ luka (oko ½ šalice tj. 120 ml sitno nasjeckanog luka)
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 šalica pahuljica žitarica (zobenih, prosenih, raženih, ječmenih ili miješanih)
1 jaje
½ - 1 žličica soli
¼ žličice papra
1 jušna žlica senfa
2 jušne žlice svježeg začinskog bilja poput bosiljka, peršuna, origana i timjana


U većoj posudi grah grubo izgnječite vilicom pa mu dodajte sve ostale sastojke. Dobro promiješajte da se svi sastojci spoje. Pokrijte posudu pa ostavite smjesu da odstoji barem 30 minuta, a može i preko noći. Smjesa će se doimati čvrstom ali upravo takva treba i biti jer će pahuljice prilikom stajanja omekšati.


Od smjese oblikujte devet pogačica tj. burgera. Smjesa se vrlo lako oblikuje rukama, pa ipak ako primijetite da vam se smjesa lijepi za ruke, operite ruke pa još vlažnim rukama oblikujte burgere. Pecite ih u ulju nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoća. Ako želite možete burgere uvaljati s jedne strane u sjemenke sezama prije pečenja, ali ako ste u žurbi slobodno izostavite ovaj dio.

2 comments:

  1. Ovo je zbilja jako zgodno, moglo bi biti i dobar "school lunch"...javim cim probam

    ReplyDelete
  2. je, bas je prakticno za upakirat - a fini su i hladni

    ReplyDelete