Friday, January 21, 2011

Curry od slanutka i batata s kokosom uz rižu od mente


Prije sedam godina moj život je izgledao potpuno drugačije, bio je puni više avanturistički. Sa svojim odabranikom živjela sam po unajmljenim stanovima, dizali bismo sidro kako bi nam palo na pamet, selili se s kontinenta na kontinent s po jedim koferom. Između ostalog živjeli smo i u bajkovitom Edinburghu u stančiću na vrhu zgrade do kojega su vodile dugačke zavojite stepenice. Iz obje sobe pružao se pogled na karakteristične škotske zgrade od tamnog kamena, a u daljini se naziralo tamno plavo more. Jutrom bi nas budili galebovi čija je vika nalikovala više nekoj žestokoj svađi nego ptičjem pjevu. Nisu to baš bila prava jutra jer bi se budili gotovo po noći, tamo visoko na sjeveru zimi se razdani tek iza 10 sati ujutro (a smrači se već u 16 h).
                               Fotografija je preuzeta s http://www.aberdeenscottishhellenicsociety.org.uk/

Premda sam se i tada trudila paziti na ishranu, radno-studenstki dani su bili vrlo naporni i često se završavali tek kasno uvečer pa bismo hranu tada naručivali iz kineskih, indijskih, tajlandskih i ostalih take away restorana. Zima, oštar vjetar, borba s kišom koja pada u svim smjerovima i nedostatak dnevnog svjetla vas mogu učiniti nevjerovatno gladnima, pa se ne treba čuditi nezamislivim kombinacijama vrlo začinjene i masne hrane koja se tamo jede - nije slučajno da je upravo u ovim krajevima nastao fast-food. Između fish & chipsa i razne druge brze hrane koja se mogla naručivati, jednostanvnije kineske kombinacije riže i povrća te indijski curryiji su nam bili najdraži izbor.

Koliko god zvučalo neobično, curry je na listi pet najomiljenijih britanskih jela. Utjecaj indijske kuhinje je u Velikoj Britaniji toliko jak da bi netko mogao pomisliti da je curry britansko jelo (a nedavno mi je priatelj indijac čak rastumačio da tome i je tako). Curry se u britanskim domaćinstvima kuha uobičajeno kao kod nas krmenadle s krumpirom. U to vrijeme na listi najdražih nam curryija bio je pileći curry s ananasom i kokosom. Bilo je tu i puno ljutih azijatskih jela. Živjeli smo preko puta knjižnice, i znala bih se vratiti kući s po deset kuharica. Bile su to uglavnom indijske i tajlandske kuharice te smo se isprobavajući mnoge recepte iz njih, zaljubili u ovu vrstu hrane. Međutim kuharice su ubrzo bile zamijenjene literaturom o trudnoći i bebama, a ljuti i začinjeni curryiji nekim lakšim varijantama...

Jedan od takvih je ovaj blagi veganski curry koji je namjenjen prvenstveno djeci te osobama koje na indijsku kuhinju nisu navikli ali bi je željeli isprobati. Recept sam jednom davno pronašla u kuharici za djecu i bebe te sam ga otada napravila nebrojeno puta, prilagođavajući ga našem ukusu, a ovaj put dodavši batat. Uz ovaj curry obično pripremam limunsku rižu ali sam ovaj put napravila rižu s mentom – odlična kombinacija.

Jelo je za indijski ukus blago pa ipak obiluje različitim začinima. Nemojte se obeshrabriti ako nemate sve začine. Slobodno ekperimetirajte. Ovo je samo jedan od načina na koje se može napraviti ovo jednostavno jelo – slanutak i batat kuhani su u umaku od rajčice, kokosa i začina, te posluženi s rižom koja je pripremljena sa suhom mentom.

Recept


Curry od slanutka


Sastojci:


3 jušne žlice maslinovog ulja, gheeija ili maslaca
1 veći luk (1 šalica luka narezanog na sitno)
2 režnja češnjaka, narezanog na sitno
1 jušna žlica svježeg đumbira narezanog na sitno (ili manja količina suhog đumbira u prahu)
½ žličice mljevenog kumina
½ žličice kurkume
Štapić cimeta ili ¼ žličice mljevenog cimeta
Nekoliko zrna kardamoma ili ¼ žličice mljevenog kardamoma
2 žličice curry začina (blagog)
1/8 žličice mljevenog klinčića (ili 2 cijela klinčića)
Nekoliko svježih listova curryija (možete izostaviti)
1 lovorov list
1 žličica soli
1 narančasti batat, oguljen i narezan na kockice (malo manje od 2 šalice kockica)
2 šalice kuhanog i ocijeđenog slanutka
1 rajčica narezana na kockice (ili 2 jušne žlice pirea od rajčice)
¼ šalice kokosovog brašna tj. ribanog kokosa (60 ml tj. 4 jušne žlice)
2 šalice vode
1 šalica gustog kokosovog mlijeka


Na ulju popržite suhe začine dok ne puste miris oko 1 minutu (pazite da ne pregore). Dodajte luk, češnjak, đumbir i sol pa dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte slanutak, rajčicu, batat i kokosovo brašno, kratko prodinstajte pa prelijte vodom. Zakuhajte te poklopljeno kuhajte 20 –ak minuta ili dok batat ne omekša. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i prema potrebi dosolite, te dodajte još začina prema ukusu.


Riža s mentom


Sastojci:


1 šalica basmati riže (ili riže dugog zrna)
2 jušne žlice ulja, gheeija ili maslaca
1 žličica kumina
2 šalice vode
1 jušna žlica suhe mljevene mente
½ žličice soli


Na ulju prodinstajte kumin 1 minutu pa dodajte rižu, te promiješajte i zatim dodajte vodu, mentu i sol. Zakuhjate rižu te je kuhajte poklopljenu 10 minuta, a zatim maknite s vatre i ostavite je još 5 minuta.

Post o jednoj malo začinjenijoj i opsežnijoj indijskoj većeru je u pripremi pa ako volite ovu vrstu hrane obratite pažnju na nove postove.

                                          Fotografija je preuzeta s http://www.castles.niceworld.info/
                      Edinburgh, Princes Street Gardens, staza kojom sam svaki dan prolazila na putu od kuće do posla/faksa


11 comments:

  1. Ja nikako pojest svoj slanutak tako da mi je ovaj receptić za pet! Probat ću! :))) Pusa!

    ReplyDelete
  2. volim ovakvu hranu, odličan recept, bravo, s veseljem čekam nove recepte :)

    ReplyDelete
  3. Volim čitati tvoje postove i uživati u gledanju i čitanju o hrani koju spremaš. Ovo mi zvuči jako fino i zanimljivo i volela bi probati :)

    ReplyDelete
  4. Prvo, tvoj izabranik je sretnik. Ima kraj sebe kreativnu i znatiželjnu ženu koja će za boljim okusom i zdravim tanjurom zaviriti i u naj dalji dio svijeta. A drugo, moja kćer je dvije godine živjela u Londonu i kad se vratila, curry od svega i svačega bio je svaki drugi dan na meniu. Znam kad joj pokažem ovu tvoju divoru, imat ćemo to na stolu. Meni se osobno sve jako okusom sviđa kokosovo mlijeko, ne toliko brašno, kliko baš ta ludo dobra tekućina.

    Pričica ti je prekrasna, čitajući je sve doživljeno.

    ReplyDelete
  5. Curry obožavam kao začin,odlično miriši i daje prekrasnu boju, recept mi se jako sviđa!
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  6. Ako bi morala odabrati samo jednu kuhinju kao najdražu (to bi bio baš težak zadatak) indijska bi svakako ušla u najuži izbor. Obožavam ovakva jela i često ih radim. Koliko je curry uobičajen u britanskoj kuhinji potvrđuje činjenica da sam svoj prvi curry pojela upravo kod britanaca i za mene je to bila ljubav na prvi pogled. Meni ne smeta ni pikantnost jela ni količina začina, ipak mislim da je u ovoj kombinaciji batata i slanutka bolje ne pretjerivati sa začinima jer su njihove arome tako lijepe i nježne pa bi bila prava šteta maskirati ih nečim drugim. Jako lijepo jelo.:)

    ReplyDelete
  7. Hvala svima na komentarima!

    Dunja, ljubazna si, hvala na komplimentu :)Ovaj curry moze i bez kokosovog brasna, ako upotrijebis malo vise kokosovog mlijeka. Pa ipak ribani kokos mu daje jednu malo zanimljviju teksturu.

    Andrea, ako bih se bas morala odluciti samo za jednu kuhinju, to bi sigurno bila japanska. Ali ako govorimo o comfort food, tu mi je indijska bez premca.

    Drago mi je da vam se svidja recept, kuckam ovu opsezniju veceru koju smo imali neki dan za goste, koja ce biti prikladnija za ljubitelje zacinjenog, a vidim da nas ima dosta :)

    ReplyDelete
  8. jako volim curry, a oduševio me prvi odlomak u kojem pricas kako ste selili s po jednim koferom u ruci - tome stvarno skidam kapu! :)

    ReplyDelete
  9. prekrasno :)) od stančića na vrhu zavojitih stepenica, galebova, pogleda pa do ovog currya kojeg moram probat!

    ReplyDelete
  10. Savršeno, baš sam tražila neke nove ideje za slanutak!

    ReplyDelete