Monday, January 3, 2011

Detox doručak - loptice od jabuka i zobenih pahuljica


Vrijeme je za čišćenje organizma. Osim što su nam potrebne namirnice koje pospješuju čišćenje organizma važno je da ih jedemo sirove jer nam sirova hrana daje energiju. Postoje mnoge knjige i studije o neophodnosti konzumiranja sirove hrane, a benefiti konzumiranja sirove hrane su toliko moćni da postoji i poseban režim prehrane odnosno žitotni stil koji se naziva Raw foodism (ili rawism). To je prehrana koja se zasniva na konzumiranju sirove, neprocesuirane i uglavnom hrane iz organskog porijekla. Premda običaji štovanja i jedenja sirove hrane sežu daleko u prošlost, u novije vrijeme je najveći utjecaj na ovu teoriju izvršila autorica Leslie Kenton sa knjigom Raw Energy-Eat Your Way to Radiant Health,1984, a objavljeno je i pregršt kuharica na ovu temu, uglavnom veganskih.

Kao što već znate, nisam raw foodist ali upražnjavam njezina načela što je češće moguće. Pravila su vrlo jednostavna: ako nešto možete jesti sirovo onda to nemojte kuhati. Dakle umjesto kompota radje pojedite sirovu voćku, umjesto da povrće kuhate pojedite ga sirovog uz neki ukusan umak. Zobene pahuljice ne kuhajte nego ih pojedite sirove u ovakvom doručku. Osnova ovog obroka su ribane jabuke u čijem soku se natope pahuljice. Od masnoća umjesto kokosa možete dodavati mljevene bademe, orahe ili lješnjake, a umjesto brusnica bilo koje drugo voće koje ima jaku crvenu boju. Meni je osobno osim ove kombinacije koja je bojom vrlo privačna, najdraža jednostavna kombinacija jabuke, badema i cimeta, koja okusom podsjeća na pitu od jabuka.

Što se tiće prezentacije, poslužite se japanskim trikom – izvadite smjesu žlicom za sladoled. Čak i ako nemate žlicu za sladoled ovu smjesu jednostavno možete rukama oblikovati u loptice neposredno prije posluživanja. Neka se ljepotom ovog doručka nahrani i vaša duša, a ne samo tijelo.

Ovi svježi muesli su zapravo toliko jednostavni da se jedva mogu i nazvati receptom. Međutim u poplavi različitih atraktivnih recepata koje želimo isprobati često zaboravljamo na ovako jednostavne stvari. Doručak je najvažniji obrok u danu – učinite ovaj mali napor, isplatit će vam se!

Recept


Sastojci:


4 jabuke
1/3 šalice svježih ili zaleđenih brusnica (ili nekog drugog intenzivno crvenog voća ili bobica)
2 šalice zobenih pahuljica
½ šalice mljevenog kokosa (i još malo za posipanje)
1 jušna žlica limunovog soka
Stevia zaslađivač, med ili neki drugi zaslađivač, prema ukusu


Ogulite jabuke te ih naribajte ili usitnite u procesoru zajedno s limunovim sokom, pred kraj umiješajte brusnice. Nemojte napraviti kašu, jabuke trebaju izgledati kao da su naribane na grublji ribež.
Pomiješajte usitnjeno voće s ostalim sastojcima, zasladite prema ukusu, te dobro poklopite i ostavite nekoliko sati da se svi okusi spoje, a pahuljice nabubre. Vrlo je praktično pripremiti obrok navečer kako biste imali „instant“ doručak.
Izvadite smjesu žlicom za sladoled na tanjure ili u zdjelice te posipajte s još malo kokosa po želji.



Napomene

-Stevia zaslađivač je moguće nabaviti u trgovinama zdravom hranom. Zaslađivač je vrlo intenzivan pa pazite da ne pretjerate s količinom. Na ambalaži će biti otisnute upute o količini.

-Od ostalog voća možete koristiti maline, višnje, jagode, ribizle i sl. Nemojte koristiti suhe brusnice jer su pune šećera, a najčešće tretirane raznim pesticidima. Imajte na umu da su brusnice iz uvoza prve na listi najzagađenijeg voća. Stoga su domaće brusnice koje možete pronaći u jesen na tržnicama najbolji izbor. Zamrznite ih tako da ih možete koristiti tijekom cijele godine.

-Ako koristite domaće, nešpricane jabuke iz povjerljivog izvora, ne trebate ih guliti.


Američka farma jabuka gdje kupujem jabuke i „cider“ (svježe cijeđeni sok od jabuke) – kupovati hranu iz lokalnog uzgoja, uvijek je najbolji izbor.

Isti recept pripremljen s neoguljenim domaćim jabukama, zobenim pahuljicama, sjeckanim bademima i cimetom

7 comments:

  1. Nisam za ekstremna rešenja u ishrani,volim u svemu srednji put, ali ova vrsta ishrane ume puno da pomogne u vraćanju balansa u organizam. Moj problem sa malokrvnošću i migrenama najviše je ublažio baš ovakav način ishrane!!!
    Obožavam tvoje recepte!!! Ove kuglice mame da se probaju...

    ReplyDelete
  2. Obozavaam zobene pahuljice koje inace jedem u toplom mlijeku (ne kuham ih), svasta natrpam unututra, a ova kombinacija mi je savrsena bas zbog jabuka, jako mi se svidja, odlican recept za zdraviji dorucak!

    ReplyDelete
  3. Pravi recept u pravom trenutku, mislim da nam je svima potrebno nesto lakse nakon svih ovih praznika i prezderavanja. Moracu i ja da se okrenem malo zdravijoj ishrani... uvek to pomislim kad svratim kod tebe ili maslinke ali nikako da konacno pocnem upraznjavati ;)

    ReplyDelete
  4. Ja sam prvo mislila da se radi o sladoledu! :D Hehehe! Morat ću probati! Što drugo mogu kad me kod tebe uvijek uhvati glad... :))) Pusa!

    ReplyDelete
  5. nisam nikad probala ništa slično, a jako mi se dopada kombinacija sastojaka

    ReplyDelete
  6. Hvala na komentarima!
    Lenka, tebi posebno ♥

    ReplyDelete
  7. Joj ja nikako da dođem na zelenu granu s doručkom. Evo tek sam sad nešto stavila u usta, a budna sam već dobrih 4 - 5 sati. :(
    Jako mi se sviđa ova ideja jer zobene ionako volim. Posebno mi se sviđa kako si ih poslužila i njihova prekrasna boja. :)

    ReplyDelete