Thursday, January 13, 2011

Ledene naranče

Ideju za ovaj zdravi i vrlo efektan desert sam pronašla u španjolskoj kuharici ili bolje rečeno priručniku za kuhanje „Best of Spain“. Originalan recept je tražio troduplo više naranči te velike količine šećera ukuhanog u sirup, pa sam ja to odlučila pojednostaviti, kako bih izbjegla dodavani šećer, te uništavanje vitamina iz voća kuhanjem. Napravila sam jednostavan sorbet od naranča i svježih brusnica s dodatkom meda te ukrašene mirisnim lovorovim listovima. Ovo je toliko jednostavno da se jedva može i nazvati receptom – ovo je više ideja.

Premda nas većina voli pojesti desert nakon jela, često se radi više o ritualu nego o stvarnoj potrebi. Još češće su slatki i masni završeci obroka potpuno nepotrebni i dovode jedino do osjećaja krivnje i težine u želucu. Ovako lijepa prezentacija zadovoljit će i najveće sladokusce. Istovremeno, za razliku od većine voća koje nije dobro jesti nakon jela jer mogu ometati probavu, agrumi su dozvoljeni, čak i poželjni jer će vam C vitamin iz njih omogućiti apsorpciju željeza kojeg ste vjerovatno pojeli u glavnom oborku.

Ako imate domaće naranče iz Dalamcije ili takve možete nabaviti na tržnici tim bolje. U suprotnom naranče potopite u otopini vode, soli i limunovog soka ili octa. Ostavite 20-ak minuta da djeluje, te zatim izribajte naranče grubim frotirom i isperite. Premda koru nečete jesti, naranče su tretirane pesticidima koje ne želite imati na svom tanjuru.

Recept


Sastojci:


6 naranča (ili više, ovisi o tome koliko imaju soka)
1/3 šalice svježih brusnica ili drugog bobičastog crvenog voća poput višanja, malina ili nara
Zaslađivač prema ukusu (šećer, stevia, med ili agavin sirup)
Po želji liker od naranče, vodica narančinog cvijeta ili druga aroma


Naranče dobro operite te im uredno odrežite gornji dio - poklopac. Nožem narežite unutrašnjost pa izdubite naranče žličicom. Sadržaj naranči iscijedite te sačuvajte sok. Preostale dvije naranče također iscijedite. U procesoru sameljite crveno voće te ga pomiješajte sa dobivenim sokom od naranči, zaslađivaćem i aromom. Dobivenu smjesu zamrznite, te svakih sat do dva izvadite i vilicom promiješajte. Izdubljene naranče s njihovim poklopcima također zamrznite. Nakon 4 sata naranče i sorbet će biti spremni za posluživanje ali u dobro poklopjenoj kutiji mogu u zamrzivaću čekati i do tri mjeseca.


Napunite naranče sorbetom te ih poklopite poklopcima od naranča. Prema potrebi odrežite nekoliko milimetara korice na bazi naranče kako bi bile stabilnije. Zataknite u svaki poklopac po jedan svježi lovorov list. Poslužite odmah dok je još ledeno.
Za 4 osobe

7 comments:

  1. Ovo je odlična ideja i ovakva desert sigurno ne sjeda teško poslije ručka.
    Ja sam nažalost veliki ovisnik o slatkom i ako ne pojedem nešto slatko poslije ručka imam osjećaj da nisam ni jela. Pokušavam čokoladu zamijeniti nečim zdravijim, a ovo bi svakako ulazilo u tu kategoriju. :)

    ReplyDelete
  2. Super desert! Inače, obožavam agrume! :)) Pusa

    ReplyDelete
  3. Sjajna ideja!Baš lepo izgleda!Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Iskreno, nisam ni reč pročitala ali su mi fotografije zapele u grlu :) Obećavam da ću neki sledeći komentar ostaviti NAKON što pročitam ceo tekst :)
    Baš se obradujem svakom tvom postu :)

    ReplyDelete
  5. Hvala vam na komentarima.
    Andrea, ja isto imam "slatki zub" i svaki nas rucak zavrsava desertom ali ne vidim u tome nista lose, treba samo paziti kao se kombiniraju obroci i s kakvim se desertima, te na koji nacin pripremljenim, zavrsavaju.

    ReplyDelete
  6. jako lijepo izgleda, međutim i ja obožavam slatko i pokušavam se toga odviknuti, ovakvim desetićem bi mogla početi to odvikavanje ;)

    ReplyDelete