Wednesday, January 19, 2011

Rugelach

Ovo je jedan divan, mastan, super kaloričan, starinski, zimski desert. Osim ako niste na redukcijskoj dijeti, neka vas ne odbije ovaj uvod jer su sastojci vrlo kvalitetni i prirodni - maslac, krem sir, orasi, grožđice, džem i cimet.

Rugelach su tradicionalni židovski kolačići koji se pripremaju za Šabat, a neki izvori tvrde i za Hanuku, premda se ne prže u ulju kao ostala jela koja se poslužuju za Hanuku. Zbog poštivanja raznolikosti, u Americi se slave brojni praznici, a otkako je moja kćer krenula u školu tako su se isti počeli obilježavati i kod nas u kući, a shodno tome sam se počela okušavati i u raznim dosad mi nepoznatim prigodnim jelima.

Recept za Rugelach sam pronašla u časopisu Gourmet, Svibanj 2004. Recept je autentičan kakav se prenosio s generacije na generaciju pa iz poštovanja nisam previše toga promijenila, a sve što jesam sam navela u zagradama, nakon originalnog recepta. Recept mjerkam već preko godinu dana, ali kako zapravo nisam znala o čemu se točno radi, činilo mi se da su kolačići jako posebni ali i jako komplicirani za pripremu. Stoga prilažem fotografije koje će vam pojasniti i uvelike olakšati pripremu.

Ovi mirisni kolačići zapravo su jednostavni za pripremu, podsjećaju na kiflice s pekmezom od lisnatog tijesta kakve su pravile naše mame, ili čak na slatke kiflice koje se prave od sala. To je zapravo isti rod kolača jer Rugelach i potjeće iz istočne Evrope. Zapravo tek kad sam kolačiće ispekla i isprobala, shvatila sam da se radi o tijestu koje je vrlo slično lisnatom tijestu. Tako da ću recept za ovo tijesto koristiti i u nekim drugim jelima jer je vrlo jednostavan. Kao što sam već napisala, nisam u receptu gotovo ništa mijenjala pa tako ni brašno, a idući put planiram isprobati s integralnim - o rezultatima ću vas naravno obavijestiti. Nemam više ništa za reći osim da su kolačići jako, jako, jako fini.


Recept


Sastojci


Za tijesto:


2 šalice brašna (480 ml)
1/2 žličice soli
225 g maslaca
225 g krem sira


Za nadljev:


1/2 šalice i 4 žličice šećera (ja sam koristila samo ½ šalice tj. 120 ml i to smeđeg šećera)
1 žličica cimeta
1 šalica pekmeza ili džema od marelica (240 ml) (ja sam koristila kosher džem od jagoda)
1 šalica grožđica, sitno nasjeckanih (240 ml) (ja sam koristila pola grožđica, pola suhih brusnica)
1 i 1/4 šalice oraha, narezanih sitno (300 ml)


Mlijeko za premazivanje
Papir za pečenje


Pomiješajte u posudi brašno i sol. Električnim mikserom izmješajte maslac i sir. Dodajte brašno te miješajte drvenom kuhačom, a zatim rukom dok ne dobijete jednolično tijesto. Oblikujte tijesto u loptu te ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku da se hladi nekoliko sati, a može i preko noći.
Zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite veći lim papirom za pečenje.
Podijelite tijesto na 4 dijela. Na površini koju ste dobro posuli brašnom razvaljajte jedan komad tijesta na četverokut veličine 30 x 20 cm (1 x 1,5 pedalj). Ostalo tijesto stavite natrag hladiti.
Pomiješajte u zdjelici šećer sa cimetom.
Odrežite još jedan komad papira te stavite komad tijesta na papir pa ga premažite pekmezom. Posipajte ga s ¼ šalice grožđica te malo više od ¼ šalice oraha. Na kraju posipajte šećer s cimetom i služeći se papirom i počevši od duže stranice, savijte tijesto u čvrstu, tanku savijaču. Zavrnite krajeve savijače kako nadljev ne bi iscurio pri pečenju te stavite savijaču šavom prema dolje u lim za pečenje.
Ponovite postupak s ostala tri komada tijesta, ostavljajući između savijača oko 2,5 cm prostora.
Premažite savijače s malo mlijeka te ih posipajte s preostalim šećerom.
Služeći se vrlo oštrim nožem zerežite savijače oko 2 cm duboko (znači ne do kraja), na svakih 2,5 cm (toliko će biti širok svaki kolačić). Ako su savijače premekane za rezanje stavite ih ponovo hladiti. Pecite 45 – 50 minuta ili dok tijesto ne bude zlatne boje. Ohladite na rešetki oko 30 minuta, a zatim savijače premjestite na dasku pa izrežite kolačiće do kraja.
Za 44 kolačića.










10 comments:

  1. odlično, prava fina i mirisna energetska bomba, sviđa mi se!
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Pošla mi je voda na usta! Radila sam u jevrejskom restoranu u Londonu kao kelnerica kad sam bila mlađa, i tamo sam jela najbolju štrudlu s jabukama koju sam ikad probala. Punu suvog grožđa i cimeta, s krupnim kockicama jabuke. Podseća me ovaj rugelach na nju iako nije isto (možda testo jeste?). Pozdrav, Maxi

    ReplyDelete
  3. Imam jednu vrlo opširno knjigu o židovskoj kuhinji u kojoj papirićima označavam stvari "za isprobati", ovaj kolač je odmah bio označe ali nikako nisam došla do realizacije. Nekako mi se činio dosta kompliciran recept ali sad kad sam ga kod tebe pročitala i vidjela fotografije više tako ne mislim. Ovo je nešto što bi se mom dragom svidjelo iako on nije veliki ljubitelj slatkoga tako da definitivno pravim uskoro. :)

    ReplyDelete
  4. Uvijek se divim onima koji prepoznaju ono pravo iz sastojaka. A višak kalorija je u količini a ne u sadržaju, jel tak.
    Ja sam od onih koja nikad ne bi sjela za stol i najela se kolača, ali nikad. No, kad mi je dan s puno jurnjave i stresa, ne ručam nego želim obaviti što više letečih poslova, onda tražim energetsku bombicu. E to je to. Ovakav kolačić me diže kad potonem, ne pomaže ništa tako brzo i efikasno. Zato ću ovo tvoje dobro zapamtiti.

    ReplyDelete
  5. Super izgleda definitivno stavljam u folder obavezno isprobati.

    ReplyDelete
  6. jako fino :)
    posebno mi je zanimljivo ovo tijesto sa sirom

    ReplyDelete
  7. Hvala vam na komentarima - drago mi je da vam se svidja recept i nadam se da cete ga isprobati

    ReplyDelete