Friday, January 7, 2011

Sesame noodles – rezanci sa sezamom

Evo prilike da u jednom od najjednostavnijih ali i najadiktivnijih azijskih jela uživate koliko god često želite i to bez pretjerano egzotičnih sastojaka. Teško mi je opisati okus ovog laganog jela ali kada ga prvi put probate, sigurna sam da ćete ga ponovo poželjeti. Ovo je jedno od rijetkih jela (uz sushi) od kojih se uopće nisam u stanju suzdržati i u kojima nemam nikakve mjere.

Sesame noodles su zapravo salata od rezanaca, s dodatkom povrća i s dresingom okusa specifičnog za kinesku i općenito azijsku kuhinju. Ova salata se jede na sobnoj temperaturi pa je stoga praktična jer osim što ćete je pripremiti u svega nekoliko minuta, možete je pripremiti i unaprijed te jesti i drugi dan. Druga vrijednost koju vidim u ovom jelu su gotovo dijetalni sastojci za efekt koji se inaće postiže na mnogo „nedijetalniji“ način. Nastavite čitati, a nakon recepta vas čeka inspirativna priča o jednoj zanimljivoj američkoj blogerici.

Recept


Sastojci:


500 g kineskih rižinih rezanaca ali može i tankih špageta (običnih ili integralnih) ili capellini tjestenine
Svežanj mladog luka, narezanog na kolutiće (i zeleni dio)


Za umak:


5 jušnih žlica soja sosa
2 jušne žlice sezamovog ulja
3 jušne žlice smeđeg šećera
2 jušne žlice aceto basamico octa
3 jušne žlice vode
1 jušna žlica sitno sjeckanog svježeg đumbira
2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
2 žličice soli
¼ žličice ljuskica drobljene ljute papričice
¼ šalice sjemenki sezama, kratko poprženih na tavi


Za povrće:


2 žlice sezamovog ili maslinovog ulja
1 veća ili 2 manje glavice brokule (3 šalice brokule natrgane na sitnije cvjetiće)
1 šalica mahuna (240 ml) (može i zamrznutih)


Skuhajte rezance u slanoj vodi prema uputstvu otisnutom na ambalaži, te ih ocijedite i isperite hladnom vodom. Premjestite ih u veliku posudu za salatu.
Povrće izdinstajte na ulju dok ne postane mekano.
U zdjelici pomiješajte sastojke za umak i prelijte ih ravnomjerno preko kuhanih i ocijeđenih rezanaca te protresite posudu s njima da se umak lijepo rasporedi. Na tavi bez ulja, kratko popržite sezamove sjemenke dok ne dobiju boju te ih dodajte rezancima. Dodajte renancima povrće i narezani mladi luk, te još jednom nježno promiješajte kako bi se svi okusi spojili ali da pritom ne potrgane rezance.
Poslužite na sobnoj temperaturi.
Za 6 – 8 osoba
Napomene:

- Recept je, uz neke sitne izmjene koje će olakšati pripremu hrvatskim korisnicima, iz kuharice „Tassajara Dinners & Desserts“ Dale and Melissa Kent.

- Imajte na umu da recepata za sesame noodles ima jako puno. Stoga nakon što ih prvi put pripremite prema ovom receptu, osjećajte se slobodni ekperimetirati. Umjesto sezamovog ulja možete staviti manju količinu tahinija ili maslinovog ulja. Umjesto sezamovih sjemenki možete staviti sitno nasjeckani kikiriki. Također možete eksperimentirati s dodatkom kikiriki maslaca. Od povrća možete koristiti razne kombinacije: gljive, shitake gljive, papriku, šparoge, zatim tofu (mariniran ili prepečen pa mariniran).
Također ih možete pripremiti i bez povrća, kao prilog nekom drugom srodnom jelu ili kao samostalni lagani obrok.
Jednu takvu vrlo jednostavnu varijantu zajedno s detaljnim fotografijama svakog koraka pripreme, pogledajte ovdje na blogu "The Pioneer Woman". Ako još niste naišli na blog američke kućanice Ree Drummond „The Pioneer Woman” svakako ga posjetite. Na žalost ne stignem čitati blogove ali mi se ovaj urezao u pamćenje po svojoj inspirativnoj priči koja ide ovako: „Sushi-loving“ gradska cura s ambicijom da studira pravo i živi u velikom gradu, susreće „kauboja“ u baru, zaljube se, vjenčaju, presele na ranč u Oklahomi i dobiju četvero djece. Nakon što je prestala dojiti i četvrto dijete, jednog dana suprug odvede djecu da mu pomažu oko stoke. Premještajući se besposleno po kući u pidžami, Ree reče samoj sebi „Započet ću pisati neki blog“, prvenstveno zato da bi razmjenjivala fotografije s mamom koja živi u drugoj državi. Počinje pisati pod pseudonimom Pioneer Woman, a svog supruga nazove Marlboro Man i četiri godine kasnije ima 2 milijuna čitatelja, odnosno 13 milijuna pregledanih stranica na blogu mjesečno!

Kasnije je Ree objavila i kuharicu te nekoliko knjiga, a recepti joj obiluju vrlo detaljnim objašnjenjima prema kojima može kuhati i netko tko nikada kuhaču nije primio u ruke. Mislim da popularnost bloga zahvaljuje upravo tome, ali naravno i vrlo iskrenim i neuljepšanim pričama i fotografijama. Osim toga na blogu postoji i rubrika o vrtlarenju te o homeschoolingu (imajte na umu da je školovanje kod kuće legalna opcija za djecu u svih 50 američkih država, te da se oko 2 milijuna američke djece školuje kod kuće, ideja za koju se zalažu i neke udruge u Hrvatskoj). Marlboro man nikada nije zavoljeo sushi ali kao da ima veze...Ree je svijet dovela k sebi pa ako ikada imate problema s izvedbom nekog jela, preporučam da je i vi posjetite, uz njezine „korak po korak“ upute, uspjeh vam sigurno neće izostati.

13 comments:

  1. Izvrsna salata. Mislim da će savršeno pasati na rođendanskom partiju moje curice. Vidjela sam Pioneer Woman blog. Pisala je Bakerella kada je bila kod nje :)

    ReplyDelete
  2. Pratim njen blog i super mi je, bas super...
    A i ova salatica zvuči super i praviće se :)

    ReplyDelete
  3. Spremala sm neku vrstu kineskih rezanaca i znam da je susamovo ulje nezamenljiv sastojak. Nisam aceto koristila. Zabeleženo. Moram da vidim za taj RSS, jer većina blogova ima samo tu opciju za praćenje. NEmam pojma kako se to radi, jer na opciji blogera traže URL da se unese. Divan blog i ja sam ga ranije posećivala.
    Čudo je ovaj internet. Od kad vas sve znam, moj repertoar u kuhinji ne prestaje da se širi, niti ima tendenciju prestajanja, a ranije sam samo smišljala i mučila se šta da kuvam sutra. Inspirativnih li žena na jednom mestu!

    ReplyDelete
  4. Uf sad imam puno za komentirati. :D

    Prvo jelo:
    Volim azijsku kuhinju i ovo je jelo po mom ukusu. Dovoljno je da ti kažem da se i ja ne mogu suzdržati kad je sushi u pitanju tako da je jasno da se razumijemo. :)

    Ree Drummond:
    Dobro poznajem njezin blog i jedno sam je vrijeme pratila. Ipak s vremenom sam skužila da za mene postoje puno bolje i inspirativnije blogerice od nje (npr. Heidi Swanson aka 101 Cookbooks). Da me krivo ne shvatiš Ree je kvalitetna ali mislim da ona prvenstveno ima dobar osjećaj za marketing i samo-promociju.

    Homeschooling:
    Moji osjećaji su vrlo podijeljeni po ovom pitanju. Ponekad mi se to čini kao jako dobra ideja, a ponekad kao totalna glupost.
    Jasno mi je da SAD-u, gdje su državne škole uglavnom loše, sretnija opcija sam školovati dijete. Ipak smatram da je škola vrlo važan dio socijalizacije, ne vezano uz obrazovanje, mislim da tamo stječemo nešto puno vrjednije (prve ljubavi, prijateljstva...).
    Također, a ja sam ipak završila fakultet koji i 50% hrvatskih profesora, smatram da ne mogu dva roditelja jednako kvalitetno "predavati" sva područja, od tjelesnog do fizike, kao ljudi koji su za to školovani. :)

    ReplyDelete
  5. Odlično izgleda,volim ovakva jednostavna i ukusna jela!
    Odlična kombinacija, sve pohvale!

    ReplyDelete
  6. Hvala svima na komentarima!

    Andrea, vazno da se nas dvije razumijemo u sushiju – ipak je to glavna tema nasih blogova ;)

    Sto se tice homeschoolinga, ostavimo ga za forume namjenjene toj temi, ionako je samo pitanje vremena kada ce to i kod nas postati legalna opcija, kao sto je to u susjednoj Sloveniji i uostalom u vecini razvijenih zapadnih zemalja (mislim da od njih jedino Njemacka ne dozvoljava homeschooling).

    Ne pratim blog Ree Drummond, procitala sam nekoliko njezinih recepata i pogadjas, sastojci i tipovi jela uglavnom nisu bliski mom ukusu i nacinu kuhanja. No to ne umanjuje moje postovanje za njezin rad. U osjecaju za marketing i samopromociju ne vidim nista lose, a u svakom slucaju to ne umanjuje doprinos koji je Ree napravila na polju priblizavanja svakodnevnog kuhanja sirokoj publici. Mislim da ne postoji niti jedan blog koji sadrzi tako detaljne upute za pripremu toliko razlicitih vrsta jela.

    ReplyDelete
  7. Volim ovo i jedem kada imam priliku, ali koji puta pripremim i kod kuće iako, ovo je odličan recept - do sada sam radila onako odokativno, sve neka mješavina ovoga i onoga. Stoga bilježim. A što se školovanja tiče, kao i u svemu drugome, tako i u tome hrvati imaju nerealno i visoko mišljenje o onome što oni uče. Areri kao imaju užasne škole, ali tvrdim, sasvim odgovorno, da su, u odnosu na naše, 50x bolje. No, mi smo ipak naj naj, zato nas ima toliko uspješnih po svjetovima i zato je ova kifla super zemlja. Da se ubiješ!

    ReplyDelete
  8. Posjetit ću ju svakako! A kad smo već kod sezama, čekam neki receptić sa lanenim sjemenom, može? :D pusaaaa

    ReplyDelete
  9. Nisam nikad jela te pirincane spagete, a ovako na citanje mislim da bih jako volela spoj svih ukusa, hvala na receptu.

    Sto se tice stranih inspirativnih blogova, ovaj mi je trenutno naj!

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  10. Ova salatica mi deluje kao nesto u cemu bi uzivala :)
    Sto se bloga tice, navratila sam par puta ali vise onako na brzinu tako da mi je ova pricica potpuno nepoznata i bas interesantna :)

    ReplyDelete
  11. uh,, mi smo zderaci sushija i svega na tu temu, tako da si me opet pogodila. odlicno!

    ReplyDelete
  12. jako zgodan i brz receptić. bilježim i budem probala prvom prilikom.
    Nisam do sada bila na njenom blogu, no već na prvi pogled mi se sviđaju fotografije;)

    ReplyDelete