Monday, January 24, 2011

Tropski kolačići od ananasa i kokosa i maštanje o ljetu


Možda biste pomislili da sam prilagodljiva raznim klimama budući da sam živjela na raznim stranama svijeta, međutim situacija je upravo obrnuta. Što se više selim i što sam starija, to moj organizam manje tolerira promjene. Ja sam vam klasičan metereopat. Premda su mi svi ekstremni vremenski uvjeti teško podnošljivi, najviše me iscrpljuju nagle promjene temperature. Pa ipak ovaj put se nebih žalila da temperatura naglo skoči na recimo ugodnih 18 °C.

Ne znam kakvo je vrijeme kod vas, ali mi smo već mjesecima zameteni visokim snijegom, temperature su minus 20 °C, s krovova kuća vise prijeteće sige, a nisu rijetka jutra kada jedva uspjevamo izaći iz kuće. Neki dan nam se cijela ulica pretovrila u jedno veliko klizalište. Premda su neka jutra doslovno čarobna, na primjer kad je sunčano i sniježi pa se dobiva dojam kao da s neba pada svjetlucava vilinska prašina, a zimski krajolik je bez dvojbe vizualno privlačan, hladnoća i pretjerani boravak u kući me pomalo bacaju u depresiju pa čeznem za Dalmacijom, Kalifornijom i svim toplim krajevima na svijetu.

S čežnjom pregledavam fotografije od prošlog ljeta, pa zatim od proljeća pokušavajući po odjeći predvidjeti kad će napokon zatopliti. Uvjerena sam kada bi se temperatura popela samo malo iznad nule, svi bi moji problem bili rješeni. Na internetu tražim prosječne temperature u narednim mjesecima za ovaj dio zemlje. Kad vidim da nas ni idući mjesec ne čeka puno bolje, od očaja se bacam se na izradu vjerovatno već dvadesetog recepta s kokosom u ovom mjesecu. U bajnoj Tassajarinoj kuharici koju sam već više puta spominjala, u predgovoru receptu stoji kako je druga najbolja stvar osim sjediti ispod palme na plaži, ovaj kolač, pa ne mogu odoliti…i znajte da nisu puno pretjerali. Na trenutak sam se ugrijala uz ove tropske kolačiće žarko žute boje, pa možda i vama pomognu da lakše dočekate toplije dane.

Za razliku od mene, moja djeca su vrlo proaktivna. I njima je dakako dosta zime pa su si obukli badekostime, izvukli iz ormara ručnike za plažu, iskopali od nekuda maske i peraje i eno ih u dnevnoj sobi pored kamina, razvukli dekice po podu i sunčaju se (kćer sa sunčanim naočalama, a sin sa disalicom). Premda izgledaju vrlo uvjerljivo, prezimogrozna sam da bih im se pridružila, pa sam se radje ugrijala pokraj pećnice uz pripremu ovih kolačića. Nemam nikakve zamjerke osim što mi je žao da nisam odmah išla s duplom mjerom.

Ako ste slučajno isprobali moj Bizcocho Dominicano - Ananas tortu s Kariba ovaj kolač bi vas mogao podsjetiti na njega ali jednostavniji je za pripremu. Komadići ananasa se naziru u tijestu i daju mu lijepu žarku boju, izrazitu sočnost i gotovo ljepljivu teksturu kojoj je teško odoljeti.


Recept


Sastojci:
110 g maslaca
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
2 jaja
1 žličica ektrakta vanilije ili 1 vanili šećer
¾ šalice brašna (180 ml)
¾ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¾ šalice ribanog kokosa (180 ml) (i još malo za posipanje)
1,5 šalica ananasa vrlo sitno nasjeckanog (360 ml) ili 1 konzerva od 400 ml ananasa, dobro ocijeđenog i sitno nasjeckanog
U originalnom receptu prepoučuje se dodati i ½ žličice ekstrakta badema ali ja ga nisam koristila


Ugrijte pećnicu na 175 C. Premažite uljem manji kalup za pečenje (20 x 20 mm).
U posudi pomiješajte maslac i šećer električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte jaja, jedno po jedno, te vaniliju. U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te ih postepeno dodajte smjesi s maslacem. Dodajte kokos i ananas te promiješajte. Izlijte smjesu u dobro namašćen kalup za pečenje i pecite 25 – 30 minuta, ili kada se površina kolača vrati poput spužve kada je lagano pritisnete. Kolač će vam možda djelovati kao da nije pečen, ali čini mi se da u tome i leži njegova posebnost, kad se ohladi bit će božanstveno sočan. Narežite ga na kocke i poslužite s kakvim ljetnim koktelom . Ne zaboravite šesir  sunčane naočale!

Napomene:

- Ananas trebate dobro ocijediti, u suprotnom bi kolač mogao ispasti previše ljepljiv. Ananas narežite vrlo sitno, pa ipak pokoji veći komadić je dopušten, dapače.

- Ako koristite svježi ananas, dobro ga operite, najbolje kuhinjskom četkicom, pa mu odrežite donji i gornji dio. Zatim ga po dužini prerežite napola, pa svaku polovicu na još 4 dijela po dužini. Odrežite sredinu koja je tvrda i ogulite koru. Osim što je bogat izvor C vitamina, ananas pomaže kod kašlja i bronhitisa te upale grla ali i kod visokog krvnog tlaka, a navodno i smanjuje jutarnje mučnine kod trudnica.

- Kod kupnje ananasa pripazite da voćka bude teška, treba mirisati i po kori djelovati zdravo, Budući da ananas prestaje zoriti kada je jednom ubran, trebate pripaziti da plod izgleda zrelo. Premda može izdržati nekoliko dana na sobnoj temperaturi, najabolje ga je držati u hladnjaku. Neiskorišteni dio možete pohraniti u dobro poklopljenu staklenu kutiju i držati nekoliko dana u hladnjaku. Za ovaj kolač trebat će vam otprilike polovica manjeg ananasa.




11 comments:

  1. jako mi se sviđaju kolačići
    uživala sam čitajući post; dijelim tvoju čežnju za ljetom, ipak sam više ljetni tip i prilično sam zimogrozna :)

    ReplyDelete
  2. Trebala si klince poslikat da vidimo tu idilu, a kolačići mljac

    ReplyDelete
  3. Ja ne znam šta mi je gore, ljetne vrućine koje su za mene neizdržive ili ova dinarska bura koja nosi sve pred sobom i samo pojačava osjećaj haldnoće. Ipak, kada bolje razmislim gore su mi ljetne vrućine:) Što sam starija to sam i ja sve više i više netolerantnija prema vremenskim ekstremima.
    Kolač je savršen, kako ovi moji jedu morala bih uduplati mjeru:))

    ReplyDelete
  4. I ja sam metereopat i to grozan, najviše od svega mi smeta jugo. Kad je takvo vrijeme baš sam razdražljiva. Meni nekako najviše odgovara hladnoća, ali dobro ne baš ovakvi minusi o kojima ti pričaš. I slažem se za organizam su najgore ove promjene jedan dan -2 drugi +15, to je katastrofa, a nas prati takvo vrijeme cijelu zimu.

    Totalno te razumijem s grijanjem pored pećnice i maštanjem o toplijim krajevima uz ove okuse. I ne mene hrana tako djeluje, okusi i mirise me mogu totalno prebaciti u neke drugo vrijeme i mjesto. A ovi kolači izgledaju baš privlačno i osunčano. :)

    ReplyDelete
  5. Uh, baš te mogu razumjet, nije lako izdržat takvu upornu zimu. Imam šgoricu u Kanadi i znam te njene priče, zima, zima, pa opet zima.
    U Zagrebu je ujutro -2, pa preko dana +2, da se izdržat, još ako se pojavi malo sunca, sasvim je ok. Meni je gore kad već treba biti proljeće a onda zapne zima i loše vrijeme, to me baca u očaj. Drugim riječima očekivanja su ta koja nas muče.
    Recimo, očekivanja mojih ukučana su napravim ovaj tvoj kolačić, imam i konzervu, a i jedan svježi. Znači na posao.

    ReplyDelete
  6. U Splitu je, kao i uvijek, 5-6 iznad nule, nebo sunčano bez ijednog oblačka, a bura taman toliko jaka da lagano uzburka more. Prekrasno! Doduše, meni je sve prekrasno, i kiša pa šetam pod kišobranom, i vrućine kada ne izlazim iz mora, jedino mi malo snijega nedostaje, kao i svim Splićanima...
    A kolač ću svakako probati, prošlo je dovoljno dana od Božića i one gomile slastica...

    ReplyDelete
  7. Hvala na komentarima :)
    Snjeza, ni ja ne podnosim vrucine...zato sam se odmah prijavila kao metereopat jer cete uskoro slusati moje zalopojke o nesnosnoj vrucini :D
    Andrea, jugo i ja = katastrofa, ista stvar.
    Dunja, slazem se, ocekivanja su kriva za sve :) ovdje je jedina sreca sto proljece dolazi rano i vrlo naglo. Tako da ocekujte uskoro neke veselije postove. Javi kako su ti se svidjeli kolacici

    ReplyDelete
  8. Eda, izgleda da smo pisale komentar istovremeno.
    Ah Split i vedro nebo...nemoj mi dodavati sol na rane :)

    ReplyDelete
  9. Grrrrrrozno, brrrrrrrr! zaista ne volim zimu i termin "zimske radosti" sve manje i manje razumijem. Ovaj tvoj kolač je baš tropski i priziva ljeto. Kako je ananas jedino voće koje baš ne volim, ja ga neću probati, ali ga bilježim jer znam da će se ovako sočan i aromatičan sviđati mojima.

    ReplyDelete
  10. Odličan ti je ovaj recept!!!
    Ja zimu obožavam,snijeg... a ljeto sve manje:)
    Ali more je more, sve ima svoje prednost i mane.
    Kiss.

    ReplyDelete
  11. ja ne mogu niti zamislit kako je biti na -20 C. Da živim na tim temperaturama bi bila samo pokraj kamina i jela ovakve kolače ;) jako fino izgledaju!!

    ReplyDelete