Wednesday, January 5, 2011

Arán Sóide - Irski soda kruh

Na žalost nikada nisam bila u Irskoj. To mi je naročito žao jer sam studirala u neposrednoj blizini, u Škotskoj, ali jednostavno nikada nisam pronašla vremena za putovanja. U Škotskoj sam međutim upoznala puno iraca koji su u skupi Edinburgh bježali iz još skupljeg Dublina, te sam tamo prvi put probala Soda Bread. Ovaj irski klasik je vrlo praktičan jer nastaje u pola sata. Nema boljeg rješenja ako ste ostali bez kruha, a trgovine su već zatvorene.

Pa ipak uvijek sam imala predrasudu da to nije pravi kruh. Naročito zato jer mi nije problem umijesiti kruh s kvascem, kojega toliko često pravim da smo kupovni kruh gotovo potpuno izbacili iz upotrebe. Stoga sam soda bread pripremala isključivo za Saint Patrick's Day. Prvo pravo oduševljenje soda kruhom sam doživjela kad sam naišla na recept iz kuharice “River Cottage everyday”, Hugh Fearnley-Whittingstall, na blogu 101 Cookbooks. Dodatak sjemenki ovom kruhu daje neku posebnu draž pa djeluje “kao pravi”. Pripremila sam ga nekoliko puta, a zatim sam u časopisu Bon Appétit (Ožujak, 2010) naišla na zgodnu reportažu o Irskoj u kojoj se nalazio recept za Mrs. O’Callaghan’s Soda Bread koji je djelovao tako uvjerljivo i izvorno.
                                 Fotografija Mrs. O’Callaghan, preuzeta sa stranica www.bonappetit.com

Na kraju sam s mudrim spoznajama iz oba recepta iskombinirala najbolji soda kruh kojeg sam ikada napravila pa s vama želim podijeliti ovu korisnu i praktičnu kuhinjsku tajnu. Najvažnije pravilo kod ovog recepta je da tijesto za kruh ne smijete previše mijesiti, sve ostale tajne detaljno su objašnjene u receptu koji slijedi.

Recept


Sastojci:


Koristite se šalicom od 240 ml


2 šalice integralnog brašna
2 šalice običnog brašna
1,5 žličica soda bikarbone
1 žličica soli
2 jušne žlice smeđeg šećera
5 dkg maslaca
1 šalica mlijeka
¾ šalice jogurta
Po dvije jušne žlice suncokretovih sjemenki, maka, lanenih sjemenki, bundevinih sjemenki, sezamovih sjemenki ili što već imate u kuhinji


Sjemenke pomiješajte u maloj zdjelici.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namažite lim za pečenje uljem te ga posipajte brašnom.
Pomiješajte u posudi suhe sastojke s polovicom sjemenki. Dodajte maslac i rukom ga gnječite s brašnom dok maslac ne ustinite na komadiće veličine zrna graška. Umješajte mlijeko i jogurt pa kad se smjesa spoji istresite je na podlogu koju ste posuli brašnom i izmjesite 10 puta. Sve ovo trebate raditi što brže jer soda već djeluje! Oblikujte loptu od tijesta te je položite na pleh za pečenje. Premažite tijesto s još malo jogurta te zarežite duboki veliki X na površini tijesta.
Pospajte preostale sjemenke po kruhu i pecite ga oko 40 minuta dok ne dobije intenzivnu smeđu boju i zvuči šuplje kada ga odozdo potapšate.
Ohladite na rešetki do posluživanja.


Napomene:

- Kruh je najbolje jesti topao premazan maslacem, ili za doručak s maslacem i medom. Ostale kombinacije uključuju različite paštete i namaze.

- Najveća opasnost kod ovog kruha je da ne ostane sirov iznutra. Stoga se držite recepta, svakako zarežite duboki X (ovo nije samo ukras) i pecite kruh dok ne bude vrlo tamno smeđi. Tako će imati i ukusnu hrskavu koricu.

- U originalnom receptu za soda bread umjesto jogurta i mlijeka koristi se buttermilk. S obzirom da ga rijetko kada imam u kući, zamjenjujem ga s mješavinom jogurta i mlijeka. Adekvatnu zamjenu za buttermilk također možete pripremiti tako da u mlijeko dodate limunov sok ili ocat (1 jušna žlica kiseline na 1 šalicu mlijeka) te ostavite nekoliko minuta da kiselina djeluje.

15 comments:

  1. Nisam jela kruh i maslac jako dugo, al sad si mi otvorila tek! Ovo je još jedan u nizu tvojih recepata koje ću svakako probati dok čekam da kupine sazore! :))) Pusa!

    ReplyDelete
  2. Ovaj post je savršeno došao kod mene. Ja sam radila soda bread dva puta i oba puta je unutra bio sirov. Tako da sam odustala od daljnjeg isprobavanja...

    ReplyDelete
  3. Imam stav vrlo sličan ovom tvom prijašnjom. :) Ne vidim nikakav problem u mijesenju pravog kruha s kvascem pa nikad nisam ni pokušavala napraviti nešto ovakvo. Ipak tvoja preporuka i 101 Cookbooks za mene su više nego dovljna garancija i motivacija da nešto isprobam. :)
    Tvoj zbilja jako lijepo izgleda, a posebno na onoj prvoj, suncem okupanoj, fotki. :)

    ReplyDelete
  4. Jednom sam pravila prema nekom receptu. Jako sam bila zadovoljna ali ipak su mi falile ovakvi savjeti. Probam opet, jer mi volimo domaći kruh a meni to nije teško!

    ReplyDelete
  5. Dugo sam ga merkala ali nikad spremila. Ako se ikada odlucim bice to po ovom tvom receptu i savetima :)

    ReplyDelete
  6. nisam nikad imala prilike probati pravi soda bread, ali oduvijek ga mjerkam po raznim kuharicama, no skeptik u meni nije mi dopustio da ga i isprobam. hvala ti za ovaj recept. vjerujem da će ovaj kruh pasti već za vikend :)

    ReplyDelete
  7. Kako ti je lijep i izgleda tako mekano...definitivno si me nagovorila:)))

    ReplyDelete
  8. Hvala vam na komentarima i nadam se da ce vam se kruh svidjeti!

    ReplyDelete
  9. Odličan post i recept, uživala sma u čitanju i pregledu tvog bloga.
    Odličan je, prepun zanimljivih recepata,fotografija...
    San velikim zadovoljstvom ću te i dalje pratiti.
    Lijep pozdrav,Zondra Art

    ReplyDelete
  10. Nisam probala taj hleb, a nesto i nemam zelju. I ja sam veliki postovalac dizanog testa (sa kvascem) i osim jedne vrste tanke pogace koju pravim sa praskom za pecivo, ne volim te hlebove sa praskom ili sodom. Sa sodom narocito, jer mi zaista smeta njen ukus, a uvek se oseca. A i ne volim im teksturu, uvek su mrvljivi, bar ovo sto sam do sada probala.

    Ipak, na slikama izgleda primamljivo, i ukusno.

    Reci mi, molim te, kakav je kad odstoji par sati, da li brzo postane suv?

    ReplyDelete
  11. Zondra Art, najljepse se zahvaljujem na komplimentima.

    Mamajac, buduci da imam dosta istancano osjetilo okusa, ni ja ne podnosim okus praska za pecivo pa stoga koristim samo onaj bez aluminija. Tako da ti moram reci da se soda u ovom kruhu osjeti, premda dodatak tolikih sjemenki definitivno popravlja stvar. Zapravo osjeti se koliko se osjeti i u kolacima napravljenim s praskom za pecivo ili sodom ali pretpostavljam da ti onda takve ne jedes.
    Kruh je inace odlican i drugi dan, toliko je najduze kod nas prezivio. Ja ga pravim vrlo cesto, jer ne koristim kupovni kruh, i kod nas ima odlicnu prodju. Ali ako si bas toliko osjetljiva na sodu, mozda je bolje da ne isprobavas.

    ReplyDelete
  12. Hvala na odgovoru. Prasak za pecivo ja ne ostim, u smilu promene ukusa, tako da ga koristm za kolace. I sodu koristim, ako trazi recept, ali nju bas osetim, i gledam da je zamenim praskom, ako mogu :) Hvala jos jednom.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  13. mamajac, oprosti sto ti nisam dosad odgovorila. Upravo iz razloga kojeg spominjes, da bi se izbjegao gorkasti okus, soda bikarbona se mora kombinirati s kiselkastim sastojcima (u ovom slucaju buttermilk odnosno jugurt). Prasak za pecivo se sastoji od sode bokarbone i cream of tartara koji je kiselkasti, te ti stoga prasak za pecivo ne smeta. Znaci kad stavis sodu, to ti je isto kao da si stavila prasak za pecivo pod uvijetom da si dodala i nesto kiselo. S tim da je soda puno jaca od praska za pecivo pa bi morala stavili jako puno da bi dobila isti efekt.
    To ti pak ne bih preporucila jer bi onda kruh imao okus po aluminiju, meni to recimo toliko smeta da ga zato sama pravim: soda bikarbona + cream of tatar

    ReplyDelete
  14. nikako da javim da sam probala po tvom receptu! super je ispao, jela sam ga kao kolač.. nestao u 1 danu ;)

    ReplyDelete
  15. Ovo je super recept, i vrlo je jednostavan. Ja stavim još i špinat u mlijeko pa ispadne onak zeleni i jako je fini. To sam našla u oriđiđi receptu za irski kruh u koji još osim špinata idu i groždice, ali onda ispadne onak malo više kao kolač. U svakom slučaju, kruh je zahvalan jer što god staviš u njega dobro ispadne, tako je to sa kruhom:) Možete staviti začine za slano, ili neko suho voće za slatko.

    Hvala za recept:)
    pozdrav!

    ReplyDelete