Saturday, January 29, 2011

Batat u šlafroku od kokosa ili pohane banane na tajlandski način


U naslovu sam spomenula šlafrok jer ovaj prženi desert podsjeća na “jabuke u šlafroku” kakve su pravile naše mame. Umjesto u tijestu za palačinke, voće je prženo u tijestu od kokosa i rižinog brašna. Kada je Andrea s bloga Voće i povrće objavila recept za Pohane banane na kineski način sjetila sam se ovog tajlandskog recepta. Kad sam prvi put pripremila ovakve banane, dodala sam kako je u receptu bilo predloženo i batat, a kako mi je ostalo malo tijesta umočila sam i nekoliko jabuka. Možda ne biste pogodili ali prvo se pojeo batat koji nam je na ovakav način bio pravo iznenadjenje, pa ga takvog ponekad pripremim u ovoj kombinaciji s cimetom . Kako se meni, kao i mnogima od vas, od Andreinih fotografija odmah otvori apetit, a pored toga me Tadeja s bloga T and T kitchen pitala recept za ovu vrstu tijesta, neki dan sam ih napravila ponovo, kako bih zapisala za vas recept.

Osim što ima drugačiju aromu, tempura od kokosa i rižinog brašna, vrlo je čvrsta i hrskava. Recept je jednostavan – pomiješate obično, rižino i kokosovo brašno u istom omjeru, dodate malo soli i šećera te miješate s vodom dok ne dobijete tijesto malo gušće od onog za palačinke. Umačete batat, banane ili jabuke u tijesto i pečete u dubokom ulju. Osim što ulje mora biti jako vruće, treba ga biti puno – paradoksalno što je više ulja, to će vaši šlafroci biti manje masni. Šlafroci posluženi sa sladoledom su samo još jedna od ideja…

Recept


Sastojci


Za tijesto:
1/2 šalice bijelog rižinog brašna (120 ml)
1/2 šalice običnog brašna (120 ml)
1/2 šalice ribanog kokosa (120 ml)
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 žličica soli
1 šalica vode (240 ml)


Ulje za prženje
2 batata (banane ili jabuke)


Za šećer od cimeta:
¼ šalice sitnijeg smeđeg šećera (60 ml)
1 žličica mljevenog cimeta


U posudi pomiješajte brašno, kokos, sol i šećer te polako dodavajte vodu miješajući žičanom mješalicom dok ne dobijete tijesto poput onog za palačinke ali gušće.
Ogulite batate te ih narežite na kolutove nešto tanje od 1 cm (idealna debljina je 7 mm, ako ih narežete predebelo batat bi mogao ostati pretvrd). Dobro ih prosušite na krpi ili papirnatom ubrusu.
Zagrijte puno ulja u dubljoj tavi te umačite kolutove batata u tijesto i stavljajte ih na vruće ulje. Pecite s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ocijedite na papirnatim ubrusima pa ih još vruće posipajte sa šećerom od cimeta.
Da biste pripremili šećer od cimeta pomiješajte u zdjelici šećer i cimet.
Poslužite odmah.
                          Gore lijevo: pohane jabuke, gore desno: pohane banane, dolje sredina: pohani batat

- Poslužila sam ih uz domaći sladoled od cimeta koje slučajno imam u hradnjaku (recept je u pripremi). Kombinacija hladnog i toplog, te hrskavog i mekano-kremastog je savršena.

- Ako pripremate banane na ovaj način, za ovaj recept ih režite po dužini na trake oko 1 cm debljine. U tijesto možete dodati i malo sezamovih sjemenki ili još bolje, sjemenki crnog sezama.

- Ovaj tajlandski recept u originalu se priprema s brašnom tapioke pa ako ga možete nabaviti napravite ovaj omjer: 3/4 šalice bijelog rižinog brašna, ¼ šalice brašna tapioke i 1/2 šalice ribanog kokosa. Moguće da ćete trebati dodati i još koju žlicu vode.



13 comments:

  1. Ovo zvuči jako dobro... i to baš sa batatom...

    ReplyDelete
  2. Jao, ko stvoreno za mene ovo s batatom, ali obavezno u slanoj verziji. Mene ne smeta što sam batat vuče na slatko, ali neki umačić na bazi rižinog octa, ljute papričice, češnjaka, m.....

    ReplyDelete
  3. Jako zanimljiv recept. Ovako nešto, kao ni pohane banane s Andrejinog bloga nisam nikad probala, ali voljela bih. Divno si to prezentirala, a uza sladoled vjerujem da su pun pogodak

    ReplyDelete
  4. Batat jako volim,ali naravno moji doma ne,pa ga onda i rijetko koristim,ali mislim da bi ga ovako mogla podvaliti,kao slasticu;)Divan recept:)

    ReplyDelete
  5. DIvan, ekonomičan recept!
    Da li pirinač može da se samelje pa da se dobije brašno?

    ReplyDelete
  6. Hvala vam na komentarima.

    Dunja, zasto ne i u slanoj verziji, batat je ionako vrlo uobicajen u japanskoj slanoj tempuri. Jednom sam u japanskom ducanu kupila neke mrvice koje daju hrskavost tempuri, a kokos daje upravo to, pa ga ja znam dodati i u obicnu tempuru kad przim povrce.

    Jelena, naravno. Trebas koristiti bijelu rizu kratkog zrna i melji je u elektricnom mlincicu za kavu dok ne postane vrlo fini prah. Ako slucajno ne uspijes samljeti u vrlo fino brasno, mozes ga prosijati ili pak ostaviti tempuru nekoliko sati da miruje, kako bi brasno omeksalo.

    ReplyDelete
  7. Ovo zvuči (i izgleda) baš primamljivo... Još je tome čista egzotika (za mene bar :))) Pusa, draga!

    ReplyDelete
  8. Moram priznati da batat još nijesam probala, uvjek se u prodavnici vrtim oko njega ali nikad da uhvatim vremena za eksperimentisanje, jer sam morala sjesti i pronaći baš dobar recept da ove moje "navučem" na nešto novo:)Eto mi sad baš dobrog recepta!

    ReplyDelete
  9. ovo ti je fantastično, jako mi se sviđa i jednom ću baš probati budući da obožavam batat! :-))

    ReplyDelete
  10. Ovakav batat bi sigurno prosao kod nas, inace tesko...Svidja mi se... :)

    ReplyDelete
  11. Batate obožavam i uopće ne sumnjam da bi mi se ovako pripremljeni jako svidjeli. Inače nisam ljubitelj pohanja ali ovakve malo drugačije vrste pohane hrane si dozvolim povremeno. Jako mi se sviđa dodatak kokosa i vjerujem da je korica baš posebno hrskava i ukusna.
    Puno ti hvala i na lijepim riječima za fotke, jako mi je drago da tako misliš. :* :)

    ReplyDelete
  12. Evo me konačno da se zahvalim na receptu. Svakako ću ga isprobati i to baš s batatom. S njima još nisam dokraja načisto, jer mi u jednom varijanti ispadnu mrak, u drugoj nejestivi, pa se još nismo odlučili volimo li ih ili ne.
    I definitino bih i ja isprobala neku slanu varijantu, radije nego slatku. U svakom slučaju još jednom hvala!

    ReplyDelete