Sunday, January 9, 2011

Kolač od kokosa sa sirupom od limunske trave

Ovaj kolač sam napravila još jesenas ali od tolikih blagdanskih recepata nikako da dođe na red. Budući da je Mala kuharica nedavno objavila novu temu igre “Ajme, koliko nas je", evo prilike da ga objavim dok ne padne u zaborav. Osim kokosa za ovaj kolač će vam trebati i limunska trava. Nadam se da ste je u međuvremenu uspjeli nabaviti. O njezinoj upotrebi bilo je već dosta riječi na postu o Thai juhi od kokosovog mlijeka te o ribljoj juhi s limunskom travom. Ponovimo neke činjenice: premda srčika limunske trave ima najviše arome, žuto-zeleni djelovi stabljike su dekorativniji, a nedavno sam u vezi s tim dobila veliku inspiraciju od prijateljice koja je porijeklom iz Kambodže. Njezin otac je bio kuhar u tajlandskom restoranu pa me podučila triku kako napraviti najaromatičniju thai juhu koju sam ikada jela. Priprema je tako da zelenu stabljiku limunske trave protrlja među dlanovima kako bi je omekšala, te je zatim sveže u čvor. Zbog ovog postupka limunska trava pri kuhanju pusti jako puno arome.

Ono što me još više oduševilo je izgled ovih čvorića tako da je uskoro kod mene osvanula riblja juha s čvorićima, riža s čvorićima, limunada s čvorićima i muffini od limuna s čvorićima, a na poslijetku i dugo planiran kolač od limunske trave (naravno s čvorićima). Na internetu, ali i u literaturi, pronašla sam vrlo malo recepata za slastice od limunske trave i uglavnom su na bazi đumbira i limuna. Ja sam si pak zamislila kombinaciju kokosa i limunske trave, slatki kruh u kojemu sam koristila i kokosovo brašno i kokosovo mlijeko koji su ujedno i jedine masnoće u ovom mekom kruhu. U sirupu od smeđeg šećera kuhani su čvorići limunske trave koji daju jaku aromu sirupu, a čvorićima sam kasnije ukrasila kolač. Kolač sam po sebi je odličan pa nemojte odustati od izrade čak i ako nemate limunsku travu (upotrijebite naribanu koricu limete u zamjenu).

Nosila sam ga prijateljima iz Indije na poklon, koji su nas ugostili prekrasnom i vrlo ljutom večerom koja se sastojala od indijskih kofta, chicken biryanija, raite od krastavaca i još nekoliko priloga. Kolač je odlično pasao kao desert uz dodatak sladoleda, premda bih ga preporučila prvenstveno kao doručak uz čaj od đumbira ili limunske trave.

Recept

Sastojci:
2 jaja
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1 i ¼ šalice običnog brašna (300 ml)
1 i ½ šalice kokosovog brašna (360 ml)
1 žličica soda bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
1 i ¾ šalice gustog kokosovog mlijeka (420 ml)
1 žličica cimeta
prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


Za Sirup:

Limunska trava (ili grublje ribana korica limete u zamjenu)¾ šalice vode (180 ml)
¾ šalice smeđeg šećera (180 ml)
žličica limunovog soka (ili soka limete)


Ugrijte pećnicu na 175 C.
Premažite uljem duguljasti kalup za pečenje.
U posudi pomiješajte suhe sastojke za tijesto. U drugoj posudi pomiješajte sve tekuće sastojke za tijesto žičanom mješalicom ili velikom vilicom. Dodajte suhe sastojke tekućim sastojcima te promiješajte tek toliko da se sastojci spoje. Nemojte previše miješati.
Izlijte tijesto u kalup za pečenje te pecite 1 sat (ili 35 minuta za 4 manja kolača). Ja sam upotrijebila specifičan kalup koji se sastoji od 4 malih kalupa spojenih metalnom oprugom ali ako nemate takav upotrijebite klasičan duguljasti četvrtasti kalup za kruh.
Ohladite kolač u kalupu 5 minuta pa ga zatim izvadite na rešetku. Još toplog ga velikodušno prelijte vrućim sirupom i ukrasite čvorovima limunske trave.
Da biste pripremili sirup narežite 8 žuto-zelenih stabljika limunske trave na dužinu od otprilike 15 cm. Protljajte svaku stabljiku među dlanovima kako biste je omekšali te je svežite u jednostruki čvor. U manjoj posudi za kuhanje zakuhajte vodu, dodajte čvorove i kuhajte 10 minuta dok limunska trava ne pusti aromu. Zatim dodajte šećer pa kuhajte još 15 minuta dok se sirup ne počne zgušnjavati. Na kraju dodajte žličicu limunovog soka. 
Kolač možete poslužiti i topao.


7 comments:

  1. Odličan recept,famozno izgleda!

    ReplyDelete
  2. Obožavam kombinaciju kokosa i citrusa tako da mi se ovaj kruh jako sviđa. Kod nas nema limunske trave ali mislim da će i limeta dati taj pomalo egzotični štih kruhu. Jako mi se sviđa recept, a ovaj trik s vezivanjem limunske trave u čvoriće zlata vrijedi. nadam se da ću biti u prilici isprobati ga. :)

    ReplyDelete
  3. ja sam limunsku travu prvi put uživo vidjela ljetos u londonu. dobro sam ju pronjuškala i opipala, ali nisam kupila jer nisam bila sigurna hoće li preživjeti do povratka. isprobala sam neka jela sa limunskom travom, u londonu naravno, i jako mi se sviđa njen okus. inače obožavam citruse, pogotovo limun i u kombinaciji s kokosom mi je izvrstan. kupila sam na kraju mljevenu limunsku travu i njome često oplemenim slatkiše ili slana jela u koje stavljam još i đumbir i limun. ovi kolačići me baš mame na isprobavanje :)

    ReplyDelete
  4. Znam da kod nas nema za kupiti limunske trave, ja je namjerno svako toliko ubacim na blog sve u nadi da ce se, ako budemo cesto pricali o njoj, netko sjetiti pa je poceti uzgajati ili uvoziti :)
    Jer, iskreno, meni je bez ove travke tesko zamisliti zivot. Osim sto je ljekovita obogacuje mnoga jela. Ono sto je najbitnije, nije je nikakav problem uzgojiti i stvarno ne vidim razloga zasto se kod nas ne moze nabaviti, osim onoga da ljudi za nju naprosto ne znaju i nisu navikli.
    Dok sam zivjela u Zagrebu uvijek bi si iz inozmestva donijela nekoliko bocica "McCormick" limunske trave. Ona nije mljevena nego su osusene stabljike, ali dosta dobre kvalitete tako da bocica dugo traje - preporucam.
    A vi koji imate vrt - bacite se u biznis!

    ReplyDelete
  5. super izgleda kolač, baš bi pasao za doručak, ovako fino s integralnim brašnom, još samo da ima te limunske trave za nać...

    ReplyDelete
  6. svaki tvoj novi recept iscitam u dahu, recepti su ti jako zanimljivi i ne bih se mogla odluciti za favorit, ovo mi se isto jako svidja, jos samo da uzgojimo travu:))

    ReplyDelete
  7. Lijepe rijeci Sweet Corner, hvala ti :)

    ReplyDelete