Monday, February 22, 2010

Mlinci



Mlinci su jedno od najautentičnijih hrvatskih jela, prema mome mišljenju nedovoljno promovirani. Na svijetu postoji bezbroj različitih vrsti tjestenina i krušastih proizvoda pa ipak niti jedan nije nalik mlincima, zbog toga ih smatram velikom vrijednošću hrvatske kuhinje. Zanimljivo je da čak niti unutar Hrvatske mlinci nisu svima poznati. Za njih će znati tek zagorci i zagrepčani. Boraveći u inozemstvu gdje ih se gotovo nigdje ne može nabaviti, naučila sam ih sama pripremati. Štoviše, već sam pola svijeta „zarazila“ njima, pa se tako primjerice moja prijateljica iz Škotske, sa odmora iz Hrvatske ne vraća bez kofera punog mlinaca.

Moj doprinos ovom starinskom jelu je da ih umjesto na masti od pečenja, zapečem na mješavini maslinovog ulja i soja sosa. Rezultat je gotovo isti po okusu, ali dakako mnogo lakše probavljiv te prikladan vegetarijnskoj ishrani. Mlinci se tradicionlno pripremaju s pečenom puretinom, ali mogu se pripremiti i sa sejtanom ili tofuom. Izvrsno se kombinirajui s najrazličitijim salatama, prilozima i umacima. Nedavno sam za svoje internacionalne goste pripremila večeru koja je bila zanimljiva fuzija hrvatske, indijske (i ajurvedske), te karipske kuhinje. Purica marinirana u indijskim začinima s mlincima, te batatima pečenim u karipskoj mješavini začina, indijska salata od slanutka i manga, te ajurvedska raita od cikle.

Ako se želite upustiti u pečenje mlinaca recept je vrlo jednostavan.

Recept:
2,5 šalice brašna
1 jušna žlica maslinovog ulja
Žličica soli
Žličica smeđeg šećera
1 jaje
½ do ¾ šalice vode

Zamijesiti glatko tijesto od svih sastojaka. Vodu dolijevati postepeno, samo onoliko koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto. Oblikovati loptu i ostaviti da se „odmori“ pola sata.



Tijesto razdijeliti na 3 - 4 komada, svaki razvaljati tanko (ali ne i pretanko, na fotografijama ćete vidjeti kako trebaju izgledati).

Mlince pecite na obrnutom plitkom kalupu za pečenje na 170 °C dok ne dobiju boju, pa okrenite i na drugu stranu. Mlince ostavite na peći da se dobro osuše prije nego što ćete ih spremiti.



Priprema mlinaca:

Ovaj dio je najvažniji. Naime nema ništa gore od raskuhanih mlinaca. Ne smiju biti raskuhani, a niti pretvrdi. Ne smiju biti premasni, ali niti presuhi. Moraju biti slani, ali previše soli ih može „ubiti“. Moraju biti dobro zapečeni ali ne i prepečeni.

Zakuhajte veliki lonac s puno vode. Mlince razlomite na manje komade. U ključalu vodu potopite mlince. Maknite ih sa vatre, poklopite i ostavite nekoliko minuta. Često provjeravajte koliko su se mlinci natopili. Trebaju biti ono što talijani zovu „al dente“ odnosno da se osjete pod zubima. Pazite da ne budu premekani. Ocijedite ih dobro. Imajte na umu da je mlince teže cijediti nego običnu tjesteninu. Morate nekoliko puta energično protresti cjedilo da biste istisnuli svu vodu. U protivnom bi ih preostala tekućina mogla previše omekšati dok ih pečete. Ocijeđene mlince istresite u vrući kalup u kojemu ste zagrijali kombinaciju maslinovog ulja i soja sosa, ili mast od purečeg pečenja (ili kombinaciju oboje). Dobro promiješajte. Kušajte mlince, ako nisu dovoljno slani dodajte soli pa ponovo promiješajte. Stavite mlince peći na 200 °C, 20 – 30 minuta. Izvadite na pladanj za posluživanje i servirajte vruće.

Mlinci okusom i teksturom zapravo imitiraju meso uz koje su pripremljeni. Ako primijetite da vaši ukućani ili gosti radje konzumiraju mlince nego meso onda znajte da su vam uspjeli. Neka vam to bude i cilj!

2 comments: