Friday, April 16, 2010

Pizza od palente s crnim grahom


Ovo jelo je jedno od onih svakodnevnih lako i brzo pripremivih jela koje vole i djeca i odrasli. Možete koristiti grah iz konzerve. Ako ne koristite konzerve možete se poslužiti mojim trikom: kada kuhate grah skuhajte veliku količinu, ocijedite ga pa rasporedite u nekoliko plastičnih posuda te zamrznite. Kada pripremate ovo jelo dovoljno je izvaditi grah samo 15-ak minuta na sobnu temperaturu. Kombinacija žute palente, crnog graha i bijelog sira čini ovo jelo vrlo ugodnim za oko, zbog čega ga, vjerovatno, i djeca jako vole.

Recept:
2 šalice kukuruznog griza za palentu (oko 500 ml)
6 šalica vode (oko 1,5 l)
1 žličica soli
1 jušna žlica maslaca (ovo možete izostaviti)
Konzerva crnog graha (15.5.OZ, 435 g)
Čili mljeveni
Bosiljak



U velikoj posudi zakuhajte vodu sa solju te postepeno dodajte palentu uz stalno miješanje da ne bi nastale grudice. Smanjite vatru i kuhajte 15-ak minuta dok se palenta ne zgusne. Napominjem da količina vode i vrijeme kuhanja palente ovise o veličini zrna kukuruznog griza kojeg koristite. Ovaj recept je za dosta grubo zrno, pa ako koristite drugačiju palentu kuhajte je prema svom uobičajenom receptu. Na kraju umješajte maslac ako ga koristite. Istresite vruću palentu na veliki kalup za pizzu ili veliki plitki kalup za pečenje kojeg ste prethodno namazali s maslinovim uljem. Rasporedite i poravnajte palentu drvenom kuhačom dok ne dobijete podlogu sličnu podlozi za pizzu. Posipajte grahom i sirom te začinite prema ukusu solju, paprom, čilijem i bosiljkom. Ovo jelo je samo po sebi vrlo neutralno pa ga slobodno začinite svojom omiljenom kombinacijom začina. Možete odozgo poprskati još malo kvalitetnog maslinovog ulja, pa stavite peći 15-ak minuta na 200 C, dok palenta ne dobije zlatnu boju, a sir počne bubriti i poprimati smeđkaste mrlje. Kratko ohladite tek toliko da se palenta može narezati na uredne četverokute pa još toplo poslužite sa salatom. Ako vam nešto ostane, ovo jelo je ukusno i kad se ohladi, a narezano na manje kockice čini idealan snack za izlete koji se lako upakira.

2 comments:

  1. Viđala sam već neke starinske/tradicionalne recepte u kojima se palenta kombinira s grahom. Meni to baš i nije najbolja kombinacija, ali volim grah, a ovo mi se čini kao dobra ideja.

    ReplyDelete
  2. Zahvaljujem na komentaru. Grah i kukuruz se dobro slazu, a vrlo su uobicajena kombinacija u npr. meksickoj kuhinji. Ne znam jeste li u medjuvremenu isprobali ovaj recept, ali ako vam ipak ne odgovara umjesto graha mozete upotrijebiti gotovo bilo koje drugo povrce. Isprobajte tanko rezane tikvice, gljive ili rajcice.

    ReplyDelete