Saturday, March 13, 2010

Jamajkanski kolač od batata s kokosom



Ne znate što bi s batatom kojega od nedavno sve češće viđate na policama naših trgovina? Na mom blogu ćete u budućnosti pronaći više recepata s batatom jer ga jako volim i cijenim. Ali ako vam kažem da od batata, maslinovog ulja i zobenih pahuljica možete napraviti jedan od najfinijih kolača kojeg ste ikada kušali nečete mi vjerovati. Zato morate isprobati ovaj recept. Postoje mnoge verzije jamajkanskog kolača od batata ali ovaj je toliko hranjiv i zdrav da ćete ga moći servirati za doručak. Zamijenila sam gotovo svaki sastojak iz originalnog recepta sa zdravijim ili probabljivijim sastojkom – umjesto brašna zobene pahuljice, umjesto maslaca maslinovo ulje itd. – uz gotovo jednak ili bolji efekat. Ako volite kolač od mrkve, te ako volite makrobiotičke kolače, onda će vam se ovaj kolač sigurno svidjeti.

Recept:
Tijesto:
2 šalice mekih zobenih pahuljica (oko 480 ml)
1 šalica brašna (oko240 ml)
½ šalice maslinovog ulja (oko 120 ml)
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
¼ šalica meda (oko 60 ml)
1 šalica oguljenog i naribanog ili u procesoru samljevenog batata (to je otprilike jedan manji do srednje veliki batat), (oko 240 ml)
1 šalica ribanog kokosa (oko 240 ml)
1 žličica sitno ribanog džumbira (ako nemate svježeg može poslužiti i sušeni džumbir u prahu)
1 žličica cimeta
1 prašak za pecivo (bez aluminija)
½ šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka)
Ekstrakt vanilije ili vanili šećer

Preljev:
¼ šalice ribanog kokosa (oko 60 ml)
¼ šalice smeđeg šećera (oko 60 ml)
½ žličice cimeta
1 žličica naribane kore od limuna
1 jušna žlica maslinovog ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 C. Namažite uljem okrugli kalup za pečenje torte i pospite ga malo brašnom.
Promiješajte tekuće sastojke za tijesto i dodajte ih suhim sastojcima te dobro izmješajte tijesto električnim mikserom.
U manjoj posudi izmješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
Ulijte tijesto u kalup za tortu. Tijesto je dosta čvrsto pa ćete ga možda trebati rasporediti žlicom ili kuhačom po kalupu. Ravnomjerno posipajte kolač preljevom, po mogućnosti služeći se prstima. Stavite kolač peći dok ne dobije lijepu boju, oko sat vremena. Ovaj kolač je ima dosta čvrstu i ljepljivu teksturu tako da nož iz sredine ne mora izaći čist. Dok se kolač peće osjetit ćete prilično snažan miris maslinovog ulja ali ne brinite, miris će u pećenju gotovo potpuno ishlapiti. Gotov kolač ima divan i intenzivan miris po cimetu i kokosu. Kada se malo ohladi izvadite kolač na pladanj za tortu. Servirajte topao ili hladan. Ako kolač servirate za doručak poslužite ga uz čašu sojinog mlijeka, a ako želite da to bude zaista poseban doručak, prokuhajte malo vanilije u mlijeku.

2 comments:

  1. Zahvaljujem na prekrasnom receptu (jednom od mnogih na ovom blogu)! Oduševljena sam vegeterijanskim i makrobiotičkim receptima! :)

    ReplyDelete