Thursday, March 25, 2010

Kakao kocke od zobenih pahuljica sa sezamovim sjemenkama (bez pečenja)


Ovo je brzi kolač koji podsjeća na božićne kolačiće.

Recept

Sastojci:

3 šalice mekih zobenih pahuljica (720 ml)

1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
55 g maslaca
1/3 šalice mlijeka (80 ml)
1/3 šalice kakaoa (80 ml)
1 žličica cimeta
2 jušne žlice sezamovih sjemenki


Lagano popržite sezamove sjemenke na tavi bez ulja. Pazite da ne pregore (čim počnu dobivati boju maknite ih s vatre).
U posudi za kuhanje pomiješajte maslac, mlijeko, kakao, cimet i šećer, te pustite da prokuha. Kuhačom pritisnite svaku eventualno preostalu grudicu kakaoa. Maknite s vatre i dodajte zobene pahuljice. Dobro promiješajte.
Istresite smjesu na voštani papir ili foliju i poravnajte kuhačom ili rukama. Smjesa će biti rahla i morat ćete je rukama pritisnuti, oblikovati i poravnati na debljinu od oko 2 cm.
Velikom žlicom vadite sezamove sjemenke iz tave te posipajte još vruć kolač. Istom žlicom utisnite sjemenke u površinu kolača. Kada se kolač ohladi narežite ga na kockice veličine zalogaja. Kolačiće možete držati nekoliko dana u hladnjaku.

Umjesto kockica ove kolačiće možete napraviti i okrugle tako da smjesu umjesto na voštani papir istresete na foliju, oblikujete duguljasto po dužini folije, pa je čvrsto savite u kobasicu. Zamotajte krajeve folije i ostavite hladiti otprilike sat vremena u zamrzivaču. Izvadite kobasicu, odmotajte je, pa je oštrim nožem režite na krugove do 1 cm debljine. Kobasica treba biti tvrda tako da se jedva reže. Na taj način ćete dobiti uredne krugove.


Napomena:
- U ovom receptu morate koristiti mekane zobene pahuljice. Ako ih nemate pri ruci, možete lagano samljeti tvrde pahuljice u procesoru ili sjeckalici.
- Za vegetarijansku varijantu umjesto maslaca upotrijebite kikiriki maslac ili tahini, a umjesto mlijeka sojino mlijeko.
- Količinu šećera možete smanjiti ili jedan dio nadomjestiti stevia zaslađivačem

25 comments:

  1. 22h je! Tak mi je primamljivo djelovao ovaj tvoj recept, a i jelo mi se nesto slatko... pa nevjerovatno, to je doslovno za 5 min gotovo, nema prljavog sudja... ja polizala i rajnglu i prste. Sada cekam da se ohladi. Izgleda krasno, bas kao tvoj na slici. Mislim, kaj komentirati, osim ti zahvaliti na tako krasnom receptu. A cijela mi kuca mirisi!

    ReplyDelete
  2. Bas mi je drago da ti se svidjeo recept. Stvarno je nevjerovatno praktican. jedini je problem sto moji to pojedu prije nego sto napravim...mozda jednom uspijem otkriti kako je tek fin kad se uhladi :)

    ReplyDelete
  3. Ovo mi je mrak:)) Obožavam stvari u kojima ima sjemenki!

    ReplyDelete
  4. Hvala ti Snjeza, ovaj recept je ispao totalni hit! Mislim da je stvar u tome sto je stvarno gotov za 5 minuta...

    ReplyDelete
  5. Danas sam ih pravila, prezadovoljna sam:)) I ne samo ja nego i moji dečki! Hvala za mrak:)) recept!

    ReplyDelete
  6. Snjeza, to mi je uvijek najljepsi kompliment - kad netko isproba recept i bude zadovoljan. Hvala tebi

    ReplyDelete
  7. iva gobic vitolovic mi je poslala link na tvoj blog
    tvoja sam velika obaozavateljica. trenutno sam kuci na porodiljnom sa svojim malim Grgom i uzivam raditi tvoje recepte
    svaka cast
    moja si kuharica No.1
    upravo spremam ove keksice s pahuljicama i sezamom

    ReplyDelete
  8. sori, nisam se predstavila
    zovem se Darija i zivim u rijeci

    ReplyDelete
  9. Postovanje Darija i hvala na pohvali i pracenju! Pozdrav tebi i Grgi, uzivajte :) Ljubi mi Ivu ako ste u kontaktu

    ReplyDelete
  10. Upravo jedem kolačiće! Super su! Hvala na receptu :D

    ReplyDelete
  11. e ovo printam i večeras radim...
    obožavam kolačiće sa zobenim sjemenkama, ili bilo kojim sjemenkama, haha, k'o ptica sam :)

    ReplyDelete
  12. napravila... :(
    okus preodličan ali mi je kolač malo u rasutom stanju pa ga jedemo žlicom. al' neće se baciti.
    jel možda problem u tome što nisam imala meke nego sam stavila tvrđu varijantu pahuljica?

    ReplyDelete
  13. Nasmijano nebo, zao mi je...da, kao sto je u receptu i navedeno, za ovaj kolac se mogu koristiti samo mekane zobene pahuljice. Drugi put ako nemas meke, mozes lagano samljeti tvrde pahuljice u procesoru. Idem sad napisati upozorenje u receptu da se ne bi jos nekome dogodilo. Pozdrav

    ReplyDelete
  14. auuuu... što ovo dobro izgledaaaa, njamiii... obožavam ovakve receptiće sa semenjem, još kad su brzi i jednostavni...

    ReplyDelete
  15. hi
    recept izgleda suuuupeeeeeer
    ali što znače meke zobene pahuljice?

    ReplyDelete
  16. U trgovinama obicno ima za kupiti mekane i tvrde zobene pahuljice. Tvrde su samo jednom gnjecene pa su stoga vece i tvrdje, a meke su sitnije i mekse jer su vise puta gnjecene. Potrebno je koristiti meke jer se u suprotnom smjesa raspada. Ako ne mozete nabaviti meke, sameljite tvrde pahuljice u procesoru ali vrlo kratko.

    ReplyDelete
  17. ove kocke sam isprobala prosšli tjedan i oduševila se! dio zobenih sam zamijenila kokosovim brašnom, a uz sezam sam kocke posula i grubo sjeckanim pečenim bademima. kocke su taman za zasladit se, ne možeš ih puno pojest odjednom, a ultra su brzo gotove i jeftine. sve u svemu, pun pogodak. opet ću ih raditi, sigurno!

    ReplyDelete
  18. Isprobala sam kolačiće i odlični su, kad ih je moja unukica koja ima 18 meseci sa uživanjem grickala, to onda sve govori :) ja sam još u smesu dodala po šaku suvog grožđa i brusnica
    http://jaca57.blogspot.com/2011/04/kakao-kocke-by-sweet-and-green.html

    ReplyDelete
  19. Drago mi je da vam se svidjaju, kombinacija zvuci super!

    ReplyDelete
  20. Šefica mi je danas donijela ove kolačiće, prefini su!

    ReplyDelete
  21. nije mi jasna ova mjera 720 ml jel to znači da tri soljice imaju zapreminu od 720 ml

    ReplyDelete
  22. Definitivno ću isprobati ovaj recept, uvijek sam voljela ovaj kolač. zobene pahuljice

    ReplyDelete