Saturday, March 13, 2010

Univerzalni kolač od čokolade

Ovo je jedan od najboljih i najjeftinijih čokoladnih kolača koji postoje. Za početak, mogla bi vas privući činjenica da u ovaj čokoladni kolač ne ide niti gram čokolade već samo kakao. Kolač je nevjerovatno sočan i mek, a nazvala sam ga univerzalnim jer je idealan i za dječje rođendane i za posebne prilike ali i jedan od onih svakodnevnih kolača koji ćete prirpemiti u poslijednjem trenutku samo zato što vam se jede nešto slatko, pa ćete ga pojesti još vrućeg. U svakom slućaju ovo je jedan od onih obaveznih recepata koje morate imati u svojoj zbirci recepata.
Recept:
Tijesto:
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (oko 350 ml)
1/4 žličice soli
4 velikodušne jušne žlice kakaoa
220 g maslaca (ili ulja)
1 šalica kipuće vode (oko 240 ml)
1/2 šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka) (oko 120 ml)
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
Ekstrakt vanilije ili vanili šećer
Pola žličice cimeta
Glazura:
½ šalice grubo narezanih badema ili lješnjaka (oko 120 ml)
110 g maslaca
2 velike jušne žlice kakakoa
3 jušne žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
4 velike jušne žlice smeđeg šećera


U većoj posudi izmješajte brašno, šećer i sol te ostavite sa strane.
U posudi za kuhanje otopite maslac i dodajte mu kakao. Promiješajte. Dodajte kipuću vodu, pustite da odkuha još 30 sekundi pa maknite s vatre. Smjesa će izgledati kao da se zgrušala ali ne brinite, upravo tako treba biti.
Prelijte smjesu kakakoa u posudu s brašnom te lagano promiješajte da se malo ohladi.
U posudi za mjerenje izmjerite mlijeko pa mu dodajte jaja, prašak za pecivo i vaniliju te promiješajte vilicom. Dodajte smjesu jaja smjesi s kakaom i brašnom te dobro promiješajte električnim mikserom. Izlijte u četvrtasti kalup za kolač. Pecite na 175 C oko 20 minuta ili kada iz sredine izađe čist nož.
Dok se kolač peće napravite glazuru. Isjeckajte bademe ili lješnjake. Ovaj dio možete izostaviti ako ne volite orašaste plodove.
Otopite maslac u posudi za kuhanje, dodajte kakao i šećer, dobro promiješajte da biste izbjegli eventualne grudice kakaoa pa maknite posudu s vatre. Umiješajte mlijeko i vaniliju. Prelijte preko vrućeg kolača, te odmah posipajte usitnjenim bademima ili lješnjacima.

2 comments:

  1. moram dati prigovor na ovaj kolač. naime, pored njega gosti nisu htjeli jesti niti jedan drugi a djeca me već tri dana gnjave kad ću ga opet raditi.

    ReplyDelete