Monday, May 24, 2010

Kolač od đumbira i jogurta

Ako volite okus đumbira, svidjet će vam se ovaj kolač. Za pripremu će vam biti potreban jedan manji korjen svježeg đumbira. Tijesto je vrlo ukusno i zasitno, idealno za doručak ili za oporavak organizma tijekom zimskih mjeseci. Preljev je naročito “papren” jer sadrži svježi đumbirov sok, te daje ovom kolaču poseban okus, te vrlo lijepu prezentaciju.

Recept:

1 jaje
1/3 šalice maslinovog ulja (oko 80 ml)
1 šalica jogurta (oko 240 ml)
1 šalica mekih zobenih pahuljica (oko 240 ml)
1 šalica brašna (oko 240 ml)
2/3 šalice smeđeg šećera (oko 160 ml)
2 velike žlice ribanog svježeg đumbira
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone (ako nemate možete staviti prašak za pecivo)
Preljev:
1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka đumbira
2/3 šalice šećera u prahu


Zagrijte pećnicu na 175 C. Namastite i posujte brašnom duguljasti kalup za pećenje kruha. U velikoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke. U manjoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Smjesu brašna dodajte smjesi jogurta i promiješajte žičanom mješalicom. Nemojte miješati previše. Izlijte tijesto u duguljasti kalup za pećenje te pecite 45 - 50 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu smeđkastu boju, a nož iz sredine ne izađe čist.


Da biste pripremili preljev, naribajte još đumbira pa ga procijedite kroz fino cjedilo kako biste dobili sok. Pomiješajte 1 jušnu žlicu soka sa šećerom u prahu dok ne dobijete finu pastu, pa smjesu stavite u malu najlonsku vrećicu.
Odrežite donji ugao vrećice da biste dobili malu rupicu. Istisnite smjesu iz vrećice pa napravite dekorativne pruge po kolaču kojeg ste prethodno ohladili na sobnu temperaturu. Kolač možete jesti odmah, a još će ukusniji biti drugi dan.

Preporuka:
Ako ste recept pročitali do kraja onda ste vjerovatno ljubitelj đumbira pa preporučam vrlo praktičan način za njegovo konzumiranje. Kupite veću količinu svježeg đumbira pa ga propustite kroz sokovnik. Sok zamrznite u kalupe za zamrzavanje leda. Kada poželite limunadu s đumbirom, čaj s đumbirom ili pak kada pripremate ovaj kolač, odmrznite potrebnu količinu.

3 comments:

  1. Ovo je super ideja za zaledjivanje soka djumbira. Evo, odmah sam to napravila! Tnx! Kolac cu svakako napraviti pa ti javljam!

    ReplyDelete
  2. ODLIČAN KOLAČ!!! HVALA NA PREDIVNOM RECEPTU!!!! POZDRAV.

    ReplyDelete